Ετικέτες

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Πολιτική ευκαιρία για αύξηση της στρατιωτικής θητείας


Πολιτική ευκαιρία για αύξηση της στρατιωτικής θητείας

Του Σάββα Βλάσση*
«Τέλος εποχής», στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Το σχόλιο δεν σχετίζεται τόσο με την απομάκρυνση ενός ανεπαρκούς πολιτικού προσώπου που απέτυχε στην θέση του πολιτικού προϊσταμένου των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο με τις προοπτικές που συνεπάγεται η ανάληψη της εξουσίας από την νέα κυβέρνηση συναινέσεως. Γιατί όσο δυσχερής και αν δείχνει η χρονική συγκυρία, η νέα «πολιτική ατμόσφαιρα» που προέκυψε, δημιουργεί ευμενείς προοπτικές.

Παρά το ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν προβλέπεται να διατηρηθεί πέρα από μερικούς μήνες μόνο, το διάστημα αυτό είναι απολύτως επαρκές για την λήψη αποφάσεων καίριας σημασίας στον τομέα της Εθνικής Αμύνης. Διανοίγεται μία μοναδική ευκαιρία για την λήψη αποφάσεων σε προβλήματα τα οποία, ενώ οι πάντες έχουν καταγράψει και αναγνωρίσει απολύτως, ακόμη και η προηγουμένη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, δεν επιλύθηκαν εξαιτίας του φόβου για το διαβόητο «πολιτικό κόστος».
Ο Πάνος Μπεγλίτης προκαλούσε έντονη θυμηδία με τις τακτικές νύξεις του για τα σοβαρότατα προβλήματα που είχε προκαλέσει η απόφαση της ΝΔ του 2009 περί μειώσεως της στρατιωτικής θητείας στους 9 μήνες, δίχως κανέναν προγραμματισμό. Και ήταν πράγματι απογοητευτικό να βλέπεις ότι παρά την αγωνιώδη φροντίδα του να εκπέμψει μια εικόνα σύγχρονη και ένα προφίλ συνέσεως, σχεδόν απερίφραστα ομολογούσε ότι δεν σκόπευε να πράξει κάτι προς την κατεύθυνση διορθώσεως του προβλήματος! Η πρόταξη μικροπολιτικών αντιλήψεων και η επικράτηση παλαιοκομματικών στερεοτύπων από πολιτικούς παλαιάς κοπής, έχουν προκαλέσει τεράστια ζημιά μέχρι σήμερα στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Η νέα κυβέρνηση και η νέα πολιτική ηγεσία στο ΥΠΕΘΑ, δεν έχουν κανέναν ουσιαστικό λόγο να παραμένουν όμηροι του κακώς νοουμένου «πολιτικού κόστους», που έχει ζημιώσει τις Ένοπλες Δυνάμεις. Το προφανέστερο, απλούστερο και καίριας σημασίας μέτρο που πρέπει να λάβει η νέα πολιτική ηγεσία, είναι η απόφαση αυξήσεως της στρατιωτικής θητείας, ώστε να καλυφθούν τα μεγάλα κενά στην επάνδρωση των μονάδων, εξαιτίας της λειψανδρίας.
Ακόμη και αν αυτή είναι η μοναδική μεγάλη απόφαση της νέας ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, στο βραχύ χρονικό διάστημα που προβλέπεται να παραμείνει, θα έχει προσφέρει μια μεγάλη υπηρεσία.

*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου