Ετικέτες

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Αλβανία: Στο στόχαστρο των ερευνών για την υπόθεση εμπορίας ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο


Αλβανία: Στο στόχαστρο των ερευνών για την υπόθεση εμπορίας ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο

undefined
Στην Αλβανία μετέβη ο γενικός εισαγγελέας της ειδικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τζον Κλιντ Ουίλιαμσον, προκειμένου να διενεργήσει έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο, σύμφωνα με αξιωματούχο της αλβανικής κυβέρνησης. Ο Ουίλιαμσον συναντήθηκε με τον Αλβανό πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και τη γενική εισαγγελέα Ίνα Ράμα.

Το θέμα έφερε στο Συμβούλιο της Ευρώπης ο ειδικός εισηγητής Ντικ Μάρτι, ο οποίος κατήγγειλε την ύπαρξη εγκληματικού δικτύου που πουλούσε ζωτικά όργανα αιχμάλωτων πολιτών στη διάρκεια των συγκρούσεων στο Κόσοβο το 1998-1999. Στην έκθεσή του ο Μάρτι αναφέρει ότι ανώτατοι διοικητές του “Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου”, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, εμπλέκονταν στο οργανωμένο έγκλημα και στο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων. Ο Μάρτι σημειώνει ότι υπήρχαν κέντρα κράτησης στη μεθόριο Αλβανίας-Κοσόβου, στα οποία αιχμάλωτοι άμαχοι, κυρίως Σέρβοι του Κοσόβου εκτελούνταν και τα όργανά τους πωλούνταν στη μαύρη αγορά.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος Κλιντ Ουίλιαμσον συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα και τη γενική εισαγγελέα Ίνα Ράμα, ανέφερε ο αξιωματούχος που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του. Ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε από τους Αλβανούς αξιωματούχους στήριξη στην έρευνά του, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.
Εκπρόσωποι της αλβανικής κυβέρνησης δεν θέλησαν να αναφερθούν σε λεπτομέρειες των συναντήσεων του Ουίλιαμσον, ο οποίος θα συνεχίσει και σήμερα τις επαφές του στην Αλβανία.
Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) συγκρότησε τον περασμένο Ιούνιο ειδική ομάδα ερευνητών και εισαγγελέων, οι οποίοι ανέλαβαν την προκαταρκτική έρευνα με αφορμή τους ισχυρισμούς του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, που δημοσιοποιήθηκε πέρυσι το Δεκέμβριο.
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου και η Αλβανία αρνήθηκαν τις κατηγορίες και απέρριψαν την έκθεση του Μάρτι. Η αλβανική ηγεσία, αν και χαρακτήρισε τις κατηγορίες «ψευδείς», ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί για οποιαδήποτε έρευνα στην επικράτειά της και ότι θα βοηθήσει στις προσπάθειες που θα οδηγήσουν στην αλήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου