Ετικέτες

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

New York Times: Το ΝΑΤΟ ανησυχεί από τη στάση της Τουρκίας


New York Times: Το ΝΑΤΟ ανησυχεί από τη στάση της Τουρκίας

Σύμφωνα με τους NEW YORK TIMES ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Anders Fogh Rasmussen, εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. “Παραδέχομαι ότι δεν είχαμε προβλέψει πως η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να εξελιχθεί μέχρι και σε εμπλοκή. Η Τουρκία είναι αναπόσπαστο μέλος του ΝΑΤΟ και ο ρόλος της πολύ σημαντικός μιας και μπορεί να γίνει η “γέφυρα” μεταξύ Δύσης και Αραβικών χωρών”, τόνισε σε συνέντευξή του.
Πιο κάτω ακολουθούν τα σημαντικότερα:
“Η ένταση μεταξύ Τουρκίας – Ισραήλ είναι πηγή ανησυχίας. Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να πάρει θέση σε διμερείς ζητήματα. Η Τουρκία είναι σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ και το Ισραήλ πολύτιμος συνεργάτης”.
“Η στάση της Τουρκίας στο θέμα των Παλαιστινίων ουσιαστικά την απομακρύνει ακόμη περισσότερο από το Ισραήλ”.
“Σε περίπτωση που η Τουρκία στείλει πολεμικά πλοία ανοιχτά της Κύπρου, το ΝΑΤΟ δεν θα πάρει θέση, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν βλέπουμε ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης”.
“Ο ρόλος της Τουρκίας στη περιοχή είναι πολύ σημαντικός και μπορεί να έχει χαρακτήρα σταθερότητας. Το γεγονός πως αποφάσισε να εγκατασταθεί στα εδάφη της η αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ είναι πολύ θετικό για εμάς”.
“Δεν βλέπω σημαντικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, είτε ηγείται αυτής ο Πούτιν είτε ο Μεντβέντεφ”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου