Ετικέτες

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Αυστηρή προειδοποίηση Ομπάμα κατά Πακιστάν


Αυστηρή προειδοποίηση Ομπάμα κατά Πακιστάν

Σαφή προειδοποίηση προς το Πακιστάν να σταματήσει κάθε άμεση ή έμμεση υποστήριξη παρέχεται στο δίκτυο των Ταλιμπάν, απηύθυνε ο Αμερικανός Πρόεδρος, με αφορμή τις δηλώσεις του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων σχετικά με τις σχέσεις του πακιστανικού στρατού με τους ισλαμιστές αντάρτες.

“Η πληροφόρηση δεν είναι όσο σαφής θα θέλαμε σχετικά με το περιεχόμενο αυτής της σχέσης” είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο Μπαράκ Ομπάμα, την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Πακιστάν διέρχονται τις τελευταίες εβδομάδες μια κρίσιμη καμπή.
Ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε μάλιστα σήμερα ότι δεν σχεδιάζεται η αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στο Πακιστάν, προκειμένου να επιτεθούν σε θέσεις των Ταλιμπάν στην περιοχή του βορείου Ουαζιριστάν.
Οι πληροφορίες για μια τέτοια ενέργεια έκαναν την εμφάνισή τους σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης, μετά τις δηλώσεις του ναυάρχου Μάικ Μάλεν, του αρχηγού του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, ότι η υπηρεσία πληροφοριών του πακιστανικού στρατού υποστηρίζει τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στο Αφγανιστάν.
“Η θέση μου είναι πως είτε υπάρχει ενεργή υποστήριξη του δικτύου του Χακάνι (διοικητή των Ταλιμπάν) από την πλευρά των Πακιστανών, είτε παθητική, επιτρέποντάς τους να δραστηριοποιούνται σε καθεστώς ατιμωρησίας στις συνοριακές περιοχές, τότε θα πρέπει να λύσουν αυτό το πρόβλημα” προειδοποίησε ο Πρόεδρος Ομπάμα.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του πάντως εξήρε το επίπεδο συνεργασίας που έχουν οι ΗΠΑ με το Πακιστάν στη μάχη κατά της Αλ Κάιντα και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία και στη μάχη κατά των Ταλιμπάν.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τζαλαλουντίν Χακάνι, που φέρεται ως διοικητής των Ταλιμπάν, είναι βετεράνος διοικητής του υποστηριχθέντος από τις ΗΠΑ πολέμου των Αφγανών κατά της σοβιετικής εισβολής στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 και οι σχέσεις του με τον Μπιν Λάντεν ανάγονται στα τέλη της δεκαετίας του 1980.
Πλήγμα ο θάνατος του αλ Αουάκι
Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε εξάλλου και στην αεροπορική επιδρομή στην Υεμένη, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του ριζοσπάστη ιμάμη Ανουάρ αλ Αουλάκι, τονίζοντας ότι “αποτελεί ένα μείζον πλήγμα για το πλέον στενά συνεργαζόμενο με την Αλ Κάιντα δραστήριο παρακλάδι της”.
Το υπουργείο Άμυνας της Υεμένης ανακοίνωσε επίσημα νωρίτερα σήμερα ότι ο “ιμάμης αλ Αουλάκι (είχε και την υεμενίτικη υπηκοότητα) μαζί με αρκετούς συνεργάτες του σκοτώθηκαν”.
Από την Ουάσινγκτον έγινε γνωστό ότι ο αλ Αουλάκι είχε επαφές με μια σειρά τζαμιών στο αμερικανικό έδαφος κι είχε μάλιστα προσωπική επαφή, στο τζαμί του Σαν Ντιέγκο, με άτομο που συμμετείχε στις τρομοκρατικές ενέργειες της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Αναφέρεται, περαιτέρω, ότι ο ίδιος “ενεθάρρυνε τους μουσουλμάνους Αμερικανούς να επιτίθενται στη χώρα τους”, ενώ πραγματοποιούσε μέσω διαδικτύου ένα “κήρυγμα μίσους” προς την αμερικανική νεολαία, παρακινώντας την “σε πράξεις βίας κατά Αμερικανών”.
“Ο αλ Αουλάκι είχε μια ιδεολογία γεμάτη μίσος”, ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα, που δεν αποκάλυψε καμία λεπτομέρεια για τον τρόπο εξόντωσής του, περιοριζόμενος να επισημάνει “τη στενή συνεργασία των αμερικανικών με τις υεμενίτικες αρχές”.
“Ας μη συγχέουμε : έχουμε, σήμερα, μια επιπλέον απόδειξη ότι η Αλ Κάιντα κι οι συνεργάτες της πουθενά στον κόσμο δεν θα είναι ασφαλείς”, υπογράμμισε τέλος στις ίδιες δηλώσεις του ο αμερικανός πρόεδρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου