Ετικέτες

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Εν μέσω παραιτήσεων ξεκινά η απογραφή πληθυσμού στην ΠΓΔΜ


Εν μέσω παραιτήσεων ξεκινά η απογραφή πληθυσμού στην ΠΓΔΜ

Ξεκινά σήμερα η απογραφή του πληθυσμού στην ΠΓΔΜ, στη «σκιά» των παραιτήσεων των υπευθύνων της αρμόδιας επιτροπής.

Το βράδυ της Παρασκευής παραιτήθηκε η σλαβομακεδονικής καταγωγής, επικεφαλής της Κρατικής Επιτροπής Απογραφής (ΚΕΑ), Βέσνα Γιάνεφσκα καταγγέλλοντας ότι τα αλβανικής και τουρκικής καταγωγής μέλη της ΚΕΑ ετοιμάζουν να φαλκιδεύσουν την απογραφή.
Προχθες το βράδυ παραιτήθηκε ο αλβανικής καταγωγής αντιπρόεδρος της ΚΕΑ, Αμπντουλμενάφ Μπετζέτι, ο οποίος πρόσφατα είχε διατυπώσει σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το εάν θα επιτραπεί να απογραφούν όλοι οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ.
Οι σοβαρές αυτές διαφωνίες μεταξύ των Σλαβομακεδόνων και Αλβανών μελών της ΚΕΑ, αντανακλά την αλληλοκαχυποψία που επικρατεί μεταξύ των δύο μεγάλων εθνικών κοινοτήτων της ΠΓΔΜ, σχετικά με το ποσοστό του πληθυσμού της καθεμίας, στη χώρα.
Αιτία των έντονων διαφωνιών αποτέλεσαν οι διαφορετικές ερμηνείες στο νόμο για την απογραφή, σχετικά με το ποιοι μπορούν να απογραφούν από τους πολίτες της ΠΓΔΜ που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Στο νόμο αναφέρεται ότι δικαίωμα να απογραφούν έχουν όσοι βρίσκονται εκτός χώρας, το πολύ μέχρι ένα χρόνο. Οι πολίτες αυτοί θα μπορούν να απογραφούν στην ΠΓΔΜ με σχετική διαβεβαίωση των συγγενών τους.
Ωστόσο τα αλβανικά κόμματα θεώρησαν ότι η διάταξη αυτή του νόμου επιτρέπει την απογραφή, με τον ίδιο τρόπο, των Αλβανών μεταναστών που ζουν χρόνια στο εξωτερικό και έχουν εισέλθει στη χώρα στη διάρκεια του τελευταίου έτους, είτε για να επισκεφθούν συγγενείς τους, είτε για κάποιο άλλο λόγο και μετά επέστρεψαν και πάλι στον τόπο διαμονής τους, στο εξωτερικό. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούσαν να απογραφούν πολλοί Αλβανοί μετανάστες από την ΠΓΔΜ, αφού οι περισσότεροι από αυτούς, συνήθως επισκέπτονται τη γενέτειρα τους μία φορά το χρόνο.
Η μετανάστευση είναι πολύ μεγαλύτερη μεταξύ των Αλβανών της ΠΓΔΜ παρά μεταξύ των Σλαβομακεδόνων.
Αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις τάχθηκαν υπέρ της αναβολής της απογραφής, θεωρώντας ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες προετοιμασίες για τη διεξαγωγή της.
Τις προσεχείς ώρες αναμένεται να ορισθούν από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ οι αντικαταστάτες των παραιτηθέντων μελών της ΚΕΑ, για να μπορέσει να ξεκινήσει η απογραφή του πληθυσμού, που θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2002, οι Σλαβομακεδόνες αποτελούν το 64,18% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ, οι Αλβανοί ανέρχονται στο 25,17%, ενώ 3,85% είναι Τούρκοι, 2,66% Ρομά, 1,8% Σέρβοι, 0,85% Βόσνιοι και 0,5% Βλάχοι. Τα μέλη άλλων εθνοτικών ομάδων ανέρχονταν στο 1%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου