Ετικέτες

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Jerusalem Post: Ο φιλότουρκος Ομπάμα!


Jerusalem Post: Ο φιλότουρκος Ομπάμα!

Σε άρθρο της Caroline Glick Β. στην Ισραηλινή εφημερίδα JERUSALEM POST αναλύεται ο ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή (Κύπρο, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή) μέσω πάντα του νεου-οθωμανικού δόγματος που ακολουθεί πιστά ο Πρωθυπουργός της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το άρθρο ο Ερντογάν έχει εμμέσως την προσωπική υποστήριξη του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και γενικότερα η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια έχει προσαρμοστεί ανάλογα με τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Πιο κάτω εξηγεί τους λόγους και κατηγοριοποιεί τα ομολογουμένως πολλά ανοιχτά “μέτωπα” της γειτονικής χώρας:
ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Ο Ερντογάν με γυμνό μάτι πια βαδίζει από τη μία επιτυχία στην άλλην. Πρόσφατα επισκέφτηκε τις Αίγυπτο, Τυνησία και Λιβύη και έτυχε θερμής υποδοχής και στις τρεις χώρες. Επιπροσθέτως, από τότε που ο Ερντογάν έφερε τη ρήξη στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ αυτομάτως αναβάθμισε το ρόλο της χώρας του στον Αραβικό κόσμο. Η κυβέρνηση Ομπάμα θεωρεί την Τουρκία ως πρότυπο δημοκρατικής Ισλαμικής χώρας.
ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΟΙ
Οι ΗΠΑ αποδέχτηκαν την αίτηση της Τουρκίας και έγκριναν τη προμήθεια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών PREDATOR καθώς και τρία επιθετικά ελικόπτερα COBRA. Η συγκεκριμένη απόφαση ήρθε να συμπέσει χρονικά με εκείνη των συγκρούσεων στη Συρία, ωστόσο η κύρια αιτία που οι ΗΠΑ εξοπλίζουν τη Τουρκία είναι οι Κούρδοι μαχητές του PKK.
ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΙΡΑΝ
Το γεγονός ότι η Τουρκία έχει υιοθετήσει αντίθετη στάση από το Ιράν στο θέμα της Συρίας, δεν έχει μέχρι στιγμής φέρει την όποια σοβαρή ρήξη στις μεταξύ τους σχέσεις. Απεναντίας, Ιράν και Τουρκία συνεργάζονται στενά και ανταλλάσουν πληροφορίες στο πόλεμο ενάντια σε PJKK και PKK αντίστοιχα. Ο Ερντογάν είναι ο μοναδικός αυτή τη στιγμή ηγέτης στο πλανήτη που διατηρεί καλές σχέσεις και με το Ιράν αλλά και με τις ΗΠΑ.
ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Μετά την επανεκλογή του ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ερντογάν, έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών του, Αχμέτ Νταβούτογλου για περιοδεία στα Βαλκάνια. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισκέφτηκε, Κόσοβο, Ρουμανία και Βοσνία Ερζεγοβίνη μόνο και μόνο για να επιβάλλει τη διπλωματία του νεο-οθωμανισμού. Σε κάθε περίπτωση είναι γνωστές οι καλές κυρίως σχέσεις μεταξύ Τουρκίας – Κοσόβου και Τουρκίας – Βοσνίας.
ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ
Οι επαναλαμβανόμενες απειλές της Τουρκίας προς τη Κύπρο ώθησαν το Κύπριο Πρόεδρο Χριστόφια να δηλώσει πως οι γεωτρήσεις είναι ωφέλιμες για όλους τους Κυπρίους εννοώντας και τη Τουρκοκυπριακή πλευρά. Μόνο ως αναδίπλωση μπορεί να χαρακτηριστούν οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Κύπριου Πρόεδρου, αφήνει να εννοηθεί η αρθρογράφος, ενώ δεν παραλείπει να τονίσει πως ουσιαστικά τώρα ανοίγονται και δρόμοι επίλυσης του Κυπριακού υπό το τουρκικό συμφέρον.
ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το έτος 2010 η οικονομία της Τουρκίας έκλεισε με ανάπτυξη της τάξης του 9% ενώ φέτος βρίσκεται στο 8,8%. Τα συγκεκριμένα νούμερα εν μέσω γενικότερης οικονομικής ύφεσης μόνο απαρατήρητα δεν μπορούν να περάσουν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που “φωνάζουν” εδώ και καιρό πως το Ισραήλ πρέπει να επανεξετάσει τη στάση του απέναντι στη Τουρκία.

Η ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Στο ίδιο δημοσίευμα η αρθρογράφος αναλύει τα τεκταινόμενα πιο ρεαλιστικά.
Αν όλα φαίνονται τόσο θετικά για τη Τουρκία, θα πρέπει να επισημάνουμε πως στη περίπτωση της Κύπρου η Ε.Ε στάθηκε απέναντι στη Τουρκία. Δεν πέρασαν απαρατήρητες οι θέσεις των χωρών Γαλλίας και Γερμανίας που τάχθηκαν ευθέως υπερ της Κύπρου στο θέμα των γεωτρήσεων. Πέρα αυτού επίπληξαν γενικότερα τη στάση της Τουρκίας εννοώντας πως ο δρόμος της ένταξής της γίνεται πιο δύσβατος από ποτέ.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία τόνισε πως έχει συμφέροντα στη περιοχή της Κύπρου και προειδοποίησε ανοιχτά πως σε περίπτωση που η Τουρκία κινηθεί στρατιωτικά εναντίον της Κύπρου προτίθεται να αντιδράσει δυναμικά. Κοινώς, η Τουρκία κατάφερε και εξόργισε και Ε.Ε αλλά και τη Ρωσία.
Το Ιράν ανησυχεί με την αυξανόμενη τουρκική αυτοπεποίθηση και ενοχλείται με τις απειλές της Τουρκίας προς τη Συρία. Ο Σύρος Πρόεδρος Άσσαντ από τη πλευρά του αισθάνεται απομονωμένος και εγκλωβισμένος. Βλέπει ότι ο Ερντογάν δεν τον στηρίζει και δεν του αρέσει καθόλου αυτό. Στη περίπτωση κατάρρευσης του καθεστώτος Άσσαντ, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πως οι Κούρδοι της Συρίας δεν θα επιδιώξουν την ένωση τους με εκείνους της Τουρκίας.
Σχετικά με την Αίγυπτο, η Τουρκία είχε ξεκάθαρο ρόλο. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, η Μουσουλμανική Αδελφότητα στάθηκε ιδιαιτέρως επιφυλακτική απέναντί του και δεν επικρότησε πολλά από αυτά που είπε.
Μέσα σε όλα, σύμφωνα με ανάλυση της Citicorp που δημοσίευσε η αμερικανική THE WALL STREET JOURNAL η τουρκική οικονομία βασίζεται σε δανειακές συμβάσεις και τίποτα δεν προεξοφλεί το τι θα γίνει στο μέλλον. Η Ελλάδα που περνάει μία σφοδρότατη οικονομική κρίση έχει τη τρέχουσα χρονική περίοδο 10% του ΑΕΠ και με ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση από πάνω της. Η Τουρκία έχει 9% και κανείς δεν γνωρίζει τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Η τουρκική οικονομία μοιάζει με “φούσκα”.
Ο Ερντογάν συμπεριφέρεται ως ένας αλλαζόνας ή και παρανοϊκός. Απειλεί την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ελλάδα. Λίγο σημασία έχει τι τελικά λέει και τι επιδιώκει. Σημασία έχει πως οι απειλές του μοιάζουν με …κούφια λόγια.
Το μόνο που πρέπει να απασχολεί το Ισραήλ και όχι μόνο, είναι το ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βλέπουν την Τουρκία ως …παράδειγμα Ισλαμικής χώρας και να αντιληφθούμε σύντομα πως με τη τακτική αυτή κινδυνεύει σοβαρά το Ισραήλ αλλά και η ισορροπία στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου