Ετικέτες

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Στην Τουρκία Σύρος συνταγματάρχης που αυτομόλησε


Στην Τουρκία Σύρος συνταγματάρχης που αυτομόλησε

Ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματικός που αυτομόλησε από το συριακό στρατό ανακοίνωσε ότι έχει βρει καταφύγιο στην Τουρκία, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς ότι συνελήφθη, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

«Ζούμε σε ένα ασφαλές μέρος στην Τουρκία, είμαι ευγνώμων στην κυβέρνηση και το λαό της Τουρκίας», είπε ο συνταγματάρχης Ριαντ αλ-Ασάαντ, σύμφωνα με τηλεγράφημα από το Χατάι της νότιας Τουρκίας, όπου περίπου 7.000 Σύροι έχουν βρει καταφύγιο.
Eν τω μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι δεν θα υποστηρίξει το ευρωπαϊκό σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ για τη Συρία, χαρακτηρίζοντάς το «απαράδεκτο». Ωστόσο δεν διευκρίνισε αν θα ασκήσει βέτο.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ ότι η Ρωσία θα αρνηθεί να υποστηρίξει το σχέδιο απόφασης επειδή στο κείμενο δεν περιελήφθη ρήτρα με την οποία να ζητείται από τις δυνάμεις να μην αναμειχθούν στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας.
Την ίδια ώρα οι συριακές αρχές ανακάλεσαν σήμερα απαγόρευση που είχαν επιβάλλει στις εισαγωγές, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων, έπειτα από μια αιφνίδια άνοδο στις τιμές και την πρόκληση ανησυχίας στην εμπορική τάξη της χώρας, η οποία υποστηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ.
Η απαγόρευση, η οποία ανακαλείται, αφορούσε σχεδόν όλα τα καταναλωτικά αγαθά, όπως αυτοκίνητα και οικιακές συσκευές, αλλά και πρώτες ύλες για τις κατασκευές, όπως χρώματα και πλαστικές ύλες.
«Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε στη σημερινή του συνεδρίαση να ακυρώσει την απόφαση για τη διακοπή των εισαγωγών αγαθών με δασμό άνω του 5%», προσέθεσε το πρακτορείο.
Η κυβέρνηση επέβαλε την απαγόρευση αυτή τον περασμένο μήνα ώστε να προφυλάξει τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος τα οποία δέχονται πιέσεις από την εσωτερική πολιτική αναταραχή στη χώρα, βαθαίνοντας την οικονομική ύφεση που πυροδοτήθηκε από την εξέγερση κατά της εξουσίας του καθεστώτος του Ασαντ.

«Θύματα εκφοβισμού» διαδηλωτές στο εξωτερικό
Σε παράλληλες εξελίξεις, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει σήμερα σε ανακοίνωσή της πως οΣύροι διαδηλωτές στην Ευρώπη και την Αμερική «παρακολουθούνται και παρενοχλούνται συστηματικά» από υπαλλήλους των συριακών πρεσβειών που ενεργούν κατ'εντολή του καθεστώτος του Ασαντ.
Η Γαλλία μάλιστα προειδοποίησε τη Συρία εναντίον κάθε βίαιης πράξης ή εκφοβισμού Σύρων αντιπολιτευομένων στη γαλλική επικράτεια, καθώς μερικοί απ' αυτούς έπεσαν τις τελευταίες εβδομάδες θύματα επιθέσεων.
«Δεν θα δεχόμασταν ένα ξένο κράτος να οργανώνει βίαιες ενέργειες ή πράξεις εκφοβισμού στο έδαφός μας περισσότερο απ' ό,τι δεχόμαστε τέτοιες ενέργειες έναντι συμπατριωτών μας στη Συρία», δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, πολλοί Σύροι αντιπολιτευόμενοι, οι οποίοι συγκεντρώνονται τακτικά στο κέντρο του Παρισιού, έπεσαν τις τελευταίες εβδομάδες θύματα πράξεων εκφοβισμού, από σωματικές επιθέσεις μέχρι γραπτές απειλές, ενώ κατά τις διαδηλώσεις τούς φωτογράφιζαν και τούς βιντεοσκοπούσαν.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου