Ετικέτες

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Εκτοξεύτηκαν οι δύο δορυφόροι του Galileo


Εκτοξεύτηκαν οι δύο δορυφόροι του Galileo

undefinedΕκτοξεύτηκε από τη Γαλλική Γουϊάνα ο πύραυλος Σογιούζ που θα θέσει σε τροχιά δύο δορυφόρους του Galileo.
Ένας ρωσικός πύραυλος Σογιούζ απογειώθηκε από τη Γαλλική Γουιάνα σήμερα μεταφέροντας τους πρώτους δύο δορυφόρους του ευρωπαϊκού συστήματος δορυφορικού γεωγραφικού εντοπισμού θέσης Galileo.
Η εκτόξευση του πυραύλου από μια ευρωπαϊκή διαστημική βάση στη Νότια Αμερική-η πρώτη ενός πυραύλου Σογιούζ εκτός χωρών της πρώην σοβιετικής ένωσης- είχε καθυστερήσει την Πέμπτη, μετά τον εντοπισμό διαρροής από μια βαλβίδα στο σύστημα τροφοδοσίας του πυραύλου με καύσιμο.

Όταν τεθεί σε λειτουργία αργότερα εντός αυτής της δεκαετίας το σύστημα Galileo, οι ευρωπαίοι φιλοδοξούν ότι θα αποκτήσουν αυτονομία από το σύστημα Global Positioning System (GPS), το οποίο ελέγχεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι ολοκλήρωσε ένα δικό της παρόμοιο σύστημα.
Η εκτόξευση ακολουθεί χρόνια καθυστερήσεων και διενέξεων σχετικά με το κόστος του Galileo, αλλά και διαπραγματεύσεων μετά τη συμφωνία Γαλλίας και Ρωσίας για την από κοινού εκτόξευση πυραύλων Σογιούζ το 2003.
Η αποστολή του Σογιούζ αναμενόταν να διαρκέσει 3 ώρες και 50 λεπτά. Εκτοξεύθηκε στα 07:30 τοπική ώρα (13:30 ώρα Ελλάδας).
Το σύστημα, το οποίο χρηματοδοτείται 100% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), θεωρείται ότι θα παρέχει καλύτερη κάλυψη και μεγαλύτερη ακρίβεια από τα ανταγωνιστικά του GPS και GLONASS. Το GPS διαθέτει 24 δορυφόρους (τρεις εφεδρικούς) σε τροχιά σε ύψος 20.200 χλμ., ενώ το Galileo θα έχει 30 (επίσης τρεις εφεδρικούς) σε τροχιά σε υψόμετρο 23.222 χιλιομέτρων.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου