Ετικέτες

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Η Τουρκία μεσολαβεί μεταξύ των αντιπάλων Μουσουλμανικών κοινοτήτων στη Σερβία


Η Τουρκία μεσολαβεί μεταξύ των αντιπάλων Μουσουλμανικών κοινοτήτων στη Σερβία

by Λουκάς
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Η Άγκυρα ανάλαβε μια νέα προσπάθεια για τον τερματισμό της τετραετούς αντιπαλότητας μεταξύ της δύο ισλαμικών κοινοτήτων, στις οποίες είναι χωρισμένη η μουσουλμανική μειονότητα στη Σερβία. Η μία κοινότητα έχει έδρα το Βελιγράδι και η άλλη τη νοτιοδυτική περιοχή της Σερβίας που αποκαλείται Σαντζάκ (είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο).

Σύμφωνα με τον Sulejman Ugljanin μουσουλμάνο υπουργό στη Σερβική κυβέρνηση «Η λύση βρίσκεται σε μια ενιαία ισλαμική κοινότητα, η οποία θα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και θα συνεργάζεται με όλες τις άλλες εκκλησίες και θρησκευτικές κοινότητες στη Σερβία".
Η τουρκική μεσολάβηση επιδιώκει να υπογραφεί μια συμφωνία από τους επικεφαλής των δύο ισλαμικών κοινοτήτων της Σερβίας και τον επικεφαλής της μουσουλμανικής κοινότητας στη γειτονική Βοσνία & Ερζεγοβίνη.
Αυτή η διαίρεση χρονολογείται από το 2007. Η Ισλαμική Κοινότητα που έχει έδρα το Νόβι Παζάρ τη μεγαλύτερη πόλη του Σαντζάκ, κοιτάζει στη γειτονική Βοσνία για την πνευματική καθοδήγηση και ηγείται από τον Muamer Zukorlic. Η Ισλαμική Κοινότητα της Σερβίας, με έδρα το Βελιγράδι, είναι υπό την ηγεσία του Adem Zilkic.
Κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν οξυνθεί με αμοιβαία μη αναγνώριση, αλλά και εντάσεις μεταξύ των υποστηρικτών τους. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προσπαθεί να παίξει ένα διαμεσολαβητικό ρόλο, στις υποθέσεις της μουσουλμανικής μειονότητας της Σερβίας.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davatoglu προσπάθησε να γεφυρώσει το χάσμα σε μια επίσκεψη του στο Νόβι Παζάρ πριν από δύο χρόνια. Επίσης μια τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρέσβη της Τουρκίας στη Σερβία, AliRiza Colak , επισκέφθηκε το Νόβι Παζάρ για τον ίδιο λόγο τον περασμένο Ιούνιο.
Η τελευταία αυτή προσπάθεια αποτελεί τη συνέχεια μιας επίσκεψης αντιπροσωπίας της σερβικής κυβέρνησης στην Άγκυρα, όπου ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής ΠολιτικήςSulejman Ugljanin και Rasim Ljajic αντίστοιχα , επίσης μουσουλμάνους, για να συζητήσουν τις επενδύσεις της Τουρκίας στην περιοχή του Σαντζάκ. Και οι δύο υπουργοί έχουν δηλώσει υποστηρικτές του Zilkic.
Σε δήλωση που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία θα δωρίσει 10 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή ενός αεροδρομίου στο Σαντζάκ και άλλα 30 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός νέου δρόμου από το Νόβι Παζάρ στην πόλη της Sjenica. Επίσης δήλωσε ότι η Τουρκία έχει την πρόθεση και για περαιτέρω βοήθεια των δύο ισλαμικών κοινοτήτων στη Σερβία εφόσον συμφωνήσουν στην επανένωση.
Ο Μουφτής Zukorlic μέχρι τώρα απέρριψε όλες τις συζητήσεις για τη συμφιλίωση, αλλά αυτή τη φορά ο εκπρόσωπος του δήλωσε ότι σοβαρές συζητήσεις ήταν σε εξέλιξη, καταλήγοντας ότι ο Zukorlic θα σεβαστεί όποια απόφαση λάβουν οι ανώτατοι ηγέτες της ισλαμικής κοινότητας της Βοσνίας και της Τουρκίας.
Φαίνεται ότι οι Τούρκοι, που έχουν βάλει για καλά το πόδι τους στη Σερβία, θα αποφασίσουν για καθοριστικά ζητήματα όπως αυτό της μειονότητας, σκορπίζοντας ορισμένα Ευρώ. Αναλογίζομαι εάν ο Ζούκορλιτς σέβεται το ίδιο τις αποφάσεις της επίσημης Σερβίας, ρητορικό βέβαια το ερώτημα καθόσον κάνει ότι θέλει. Αλήθεια πως οι Σέρβοι το ανέχονται, που είναι η περήφανη Σέρβικη αξιοπρέπεια. Απογοήτευση ή ξεπούλημα ;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει Υποψηφιότητα της Σερβίας. Οι Ενταξιακές Συνομιλίες θα εξαρτηθούν από την πρόοδο των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο
Στο έγγραφο με τίτλο Γνώμη της Επιτροπής σχετικά με την αίτηση της Σερβίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που παρουσιάστηκε την 12 Οκτωβρίου, αναφέρεται "συνιστάται από την Επιτροπή η αναγνώριση στη Σερβία του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής και με την πεποίθηση ότι η Σερβία θα επαναρχίσει το διάλογο με το Κοσσυφοπέδιο και σύντομα θα θέσει σε εφαρμογή με καλή πίστη τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί μέχρι σήμερα". Όσον αφορά την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών, η Επιτροπή δηλώνει: «Οι διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αρχίσουν με τη Σερβία, μόλις επιτευχθεί περαιτέρω σημαντική πρόοδος στα ακόλουθα καθοριστικά θέματα: περαιτέρω ενέργειες για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της Διαδικασίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με: πλήρη σεβασμό των αρχών της πλήρους περιφερειακής συνεργασίας, πλήρη σεβασμό των διατάξεων της Συνθήκης Ενεργειακής Συνεργασίας, εξεύρεση λύσεων για τις τηλεπικοινωνίες και την αμοιβαία αποδοχή των πανεπιστημιακών πτυχίων, εφαρμογή με καλή πίστη όλων των συμφωνιών που έχουν συναφθεί και ενεργή συνεργασία με την EULEX προκειμένου να ασκεί τα καθήκοντά της σε όλα τα μέρη του Κοσσυφοπεδίου.
Στην έκθεση αυτή, οι όροι της ΕΕ τελικά σταθεροποιούνται στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, αφού μέχρι τώρα και για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν ‘’ήξεις – αφήξεις’’, διάστημα κατά το οποίο οι άλλες προϋποθέσεις που είχαν τεθεί, όπως η συνεργασία με το διεθνές δικαστήριο (ICTY) που θα αποτελούσε κριτήριο, οι κατά καιρούς σποραδικές δηλώσεις ότι η αναγνώριση του Κοσσόβου δεν αποτελεί όρο για την ΕΕ, αποδείχθηκαν όνειρα απατηλά καθώς τώρα αποκαλύφθηκε η σκληρή αλήθεια.
Είναι η ανακοίνωση που εδώ και καιρό περίμεναν όλοι στη Σερβία και κυρίως η Φιλοδυτική Κυβέρνηση της, προκειμένου τα τυχόν καλά νέα να ισχυροποιήσουν τη θέση της. Βέβαια τα νέα αφήνουν μια γλυκόπικρη γεύση καθόσον όλοι φαίνονται μουδιασμένοι με τα αναφερόμενα περί Κοσσυφοπεδίου. Θεωρώ ότι οι νέοι όροι που αρχικά διατυπώθηκαν με αμοραλισμό από την Γερμανίδα Καγκελάριο υπό μορφή τελεσίγραφου καθώς και το συνεχές άνοιγμα της Ρωσίας με διευκολύνσεις στο πεδίο του εμπορίου και λαμβάνοντας υπόψη τελευταίες δημοσκοπήσεις που καταδεικνύουν πτωτική τάση της επιθυμίας των πολιτών για ένταξη στην ΕΕ, θα απαιτήσουν πιο γενναιόδωρες προσφορές από την Ευρώπη, αν πραγματικά θέλει την Σερβία στους κόλπους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου