Ετικέτες

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Εκτός Ιράκ οι Αμερικανοί στρατιώτες πριν το τέλος του χρόνου



ΣΆΒΒΑΤΟ, 22 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2011

Εκτός Ιράκ οι Αμερικανοί στρατιώτες πριν το τέλος του χρόνου

Την αποχώρηση, έως το τέλος του έτους, των περίπου 39.000 Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στο Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα.

"Σήμερα, είμαι σε θέση να ανακοινώσω, όπως είχα υποσχεθεί, ότι τα υπόλοιπα στρατεύματα μας στο Ιράκ θα επιστρέψουν μέχρι το τέλος του έτους. Μετά από σχεδόν εννέα χρόνια, ο πόλεμος που διεξάγεται από τις ΗΠΑ στο Ιράκ θα τελειώσει", δήλωσε ο Ομπάμα σε ομιλία του στο Λευκό Οίκο.
Προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε αυτόν και τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι Αλ-Μάλικι, ο οποίος θα μεταβεί στον Λευκό Οίκο, τον Δεκέμβριο, τη στιγμή που οι δύο χώρες θα συνάψουν και πάλι κανονικές σχέσεις ανάμεσα σε κυρίαρχα κράτη.

Η ανακοίνωση του Ομπάμα έρχεται την επομένη της "απενεργοποίησης" της μεραρχίας του βορά της αμερικανικής δύναμης στο Ιράκ, που ήταν στο επίκεντρο μιας σύγκρουσης μεταξύ των κεντρικών αρχών της χώρας και εκείνων της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν.

Η ημερομηνία αποχώρησης των στρατευμάτων στο τέλος του έτους ήταν ήδη αντικείμενο της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε το 2008 μεταξύ των δύο χωρών. Όμως, Ουάσιγκτον και Βαγδάτη διαπραγματεύονταν, προκειμένου να διατηρηθεί ένα εκστρατευτικό σώμα μερικών χιλιάδων ανδρών για την εκπαίδευση των Ιρακινών στρατιωτών.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=319855 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου