Ετικέτες

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Πιέσεις Τουρκίας προς ΗΠΑ για τη γενοκτονία των Αρμενίων


ΤΕΤΆΡΤΗ, 26 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2011

Πιέσεις Τουρκίας προς ΗΠΑ για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Να αποτρέψει την ψήφιση απόφασης που χαρακτηρίζει γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915-17, ζήτησε από τον αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ μετέδωσε την Τρίτη το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
"Οι προσπάθειες για να τεθεί αυτή η απόφαση σε ψηφοφορία" στη Βουλή των Αντιπροσώπων προκαλούν "ανησυχίες για το μέλλον των δεσμών μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ", σύμφωνα με το μήνυμα που μεταδίδει το Ανατολή.

Ο πρόεδρος Γκιουλ ζητά από τον κ. Ομπάμα "να αποφύγει να θέσει σε ομηρία τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ γι αυτό το ζήτημα" προσθέτει το πρακτορείο.

Παράλληλα και ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέστειλε στον κ. Ομπάμα παρεμφερές μήνυμα μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες το αρμενικό λόμπι στις ΗΠΑ ασκεί πιέσεις ώστε η Βουλή των Αντιπροσώπων να υιοθετήσει την απόφαση αυτή.

Ήδη το αρμενικό ζήτημα έχει προκαλέσει μια διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο συμμάχων στους κόλπους του ΝΑΤΟ, όταν η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων απέτυχε να υιοθετηθεί μια τέτοια απόφαση .

Οι Αρμένιοι χαρακτηρίζουν "γενοκτονία" τις σφαγές και τις βίαιες διώξεις που υπέστησαν από τους Τούρκους όπου πάνω από 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους.

Η Τουρκία από την πλευρά της αναγνωρίζει την απώλεια 300-500 χιλιάδων Αρμένιων που όμως δεν έπεσαν θύματα διακρίσεων, όπως ισχυρίζεται, αλλά χάθηκαν λόγω του χάους που επικρατούσε στα τελευταία έτη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Μέχρι τώρα μόνον η Γαλλία, ο Καναδάς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν αναγνωρίσει το χαρακτηρισμό αυτών των γεγονότων ως γενοκτονία..
http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου