Ετικέτες

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Κόσοβο: κάνουν πίσω οι Σέρβοι


Κόσοβο: κάνουν πίσω οι Σέρβοι

Σημεία υπαναχώρησης δείχνουν οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο, καθώς τέσσερις δήμαρχοι της περιοχής δήλωσαν έτοιμοι για αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR) και της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Eulex), αν δοθούν εγγυήσεις ότι η αποστολή δεν θα μεταφέρει τελωνειακούς της Πρίστινας στις διαβάσεις των διοικητικών συνόρων Σερβίας - Κοσόβου.

Την ανάγκη επανάληψης του διαλόγου Πρίστινας - Βελιγραδίου υπογραμμίζει ο Σέρβος πρόεδρος.
Οι τέσσερις δήμαρχοι ενημέρωσαν με επιστολή τους το διοικητή της KFOR, Ερχαρντ Ντρεβς, ότι είναι έτοιμοι να διασφαλίσουν πολύ σύντομα την ελεύθερη κυκλοφορία των μελών της ειρηνευτικής αποστολής. Ζητούν, ωστόσο, εγγυήσεις από τη Eulex ότι δεν θα μεταφερθούν αστυνομικοί και τελωνειακοί στις διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρνιακ για να λειτουργήσουν οι τελωνειακοί σταθμοί, όπως επιδιώκουν οι αρχές της Πρίστινας.

Εν τω μεταξύ, την ανάγκη επανάληψης του διαλόγου Βελιγραδίου και Πρίστινας για το Κόσοβο, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, προσθέτοντας ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ως διεθνές πρόβλημα και όχι απλώς ως πρόβλημα μεταξύ Σέρβων και Αλβανών.

Επεσήμανε μάλιστα ότι με τους δημάρχους συμφώνησαν ότι εκπρόσωποί τους θα συμμετέχουν σε ομάδες εμπειρογνωμόνων που θα προετοιμάσουν την πλατφόρμα για τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου