Ετικέτες

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επωμίζονται μόνες αμυντικές αποστολές, λέει ο Πανέτα



ΠΈΜΠΤΗ, 6 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2011

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επωμίζονται μόνες αμυντικές αποστολές, λέει ο Πανέτα

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λίον Πανέτα.


Βρυξέλλες: Οι περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών σημαίνουν ότι η Ουάσιγκτον δεν θα μπορεί πια να υποστηρίζει με τον ίδιο τρόπο τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λίον Πανέτα, καλώντας τους εταίρους να συνεργαστούν προκειμένου να μην μειωθεί η επιχειρησιακή ικανότητα της συμμαχίας. 
Στην ομιλία του, λίγο πριν τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Πανέτα επαίνεσε την επιχείρηση στη Λιβύη, ωστόσο δήλωσε ότι το βάρος της ασφάλειας θα πρέπει να μοιραστεί καλύτερα μεταξύ των συμμάχων, δεδομένης της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας που οδηγεί σε περικοπές στους αμυντικούς προϋπολογισμούς. 

«Υπάρχουν εύλογα ερωτήματα σχετικά με το εάν, εφόσον η παρούσα κατάσταση συνεχιστεί, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αναλαμβάνει το είδος των επιχειρήσεων που είδαμε στη Λιβύη και στο Αφγανιστάν, χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες να επωμίζονται ακόμη μεγαλύτερο μέρος του βάρους», είπε μιλώντας στο ινστιτούτο Carnegie Europe. 

«Θα ήταν τραγική κατάληξη αν η συμμαχία έχανε αυτές τις ικανότητες που της επέτρεψαν να φέρει σε πέρας με επιτυχία αυτές τις επιχειρήσεις στο παρελθόν», προσέθεσε. Με περικοπές που θα αγγίξουν τα 450 δισεκατομμύρια δολάρια στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είναι σε θέση να υποστηρίζουν μόνες τους τις ελλείψεις στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, είπε ο Πανέτα. 

Καθώς μάλιστα τα υπόλοιπα κράτη αντιμετωπίζουν παρόμοιες οικονομικές δυσκολίες, ο Αμερικανός υπουργός κάλεσε τους συμμάχους να συντονίσουν τις περικοπές τους και να κατανείμουν ανάλογα το οικονομικό βάρος των επιχειρήσεων. 

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο της αμυντικής μας συμμαχίας» προειδοποίησε, καταλήγοντας: «Είμαι βέβαιος ότι δεν χρειάζεται να επιλέξουμε μεταξύ της δημοσιονομικής ασφάλειας και της αμυντικής ασφάλειας. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα θέσει σε δοκιμασία το ίδιο το μέλλον της ηγεσίας μέσα στο ΝΑΤΟ».

Παραταύτα, λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, είχε ζητήσει να μην μειωθούν οι προϋπολογισμοί για λόγους ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου