Ετικέτες

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Το γεωτρύπανο στα 4 χιλιόμετρα


Το γεωτρύπανο στα 4 χιλιόμετρα

Αρχές Δεκεμβρίου οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, τονίζει η Κύπρια υπουργός Βιομηχανίας. Την πρώτη αυθεντική φωτογραφία της πλατφόρμας Noble που βρίσκεται στο “οικόπεδο 12″ της κυπριακής ΑΟΖ δημοσιεύει η εφημερίδα “Πολίτης”. Φωτογραφίες της πλατφόρμας υπήρχαν στη διάθεση της αμερικανικής εταιρείας και των αρμόδιων κυπριακών αρχών, ωστόσο δεν είχαν δοθεί στη δημοσιότητα, κατά το σχετικό δημοσίευμα.

Η κυπριακή εφημερίδα σημειώνει ότι οι προσπάθειές της να προσεγγίσει το “οικόπεδο 12″ στην “Αφροδίτη” με πλοίο δεν καρποφόρησαν λόγω των μέτρων ασφαλείας που έχουν ληφθεί και κυρίως του ναυτικού αποκλεισμού της πλατφόρμας σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων που εκμηδενίζει τις δυνατότητες φωτογράφησης. Χθες όμως ο “Πολίτης” υποστήριξε ότι είναι σε θέση να δημοσιεύσει, για πρώτη φορά, φωτογραφίες από τις εργασίες της πλατφόρμας στο κυπριακό οικόπεδο.
Την ίδια ώρα, η Κύπρια υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού, δήλωσε στη Βουλή ότι στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένονται οι πρώτες ενδείξεις ως προς την επιβεβαίωση ή όχι της ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο οικόπεδο “Αφροδίτη”, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι εργασίες της γεώτρησης προχωρούν απρόσκοπτα.
“Οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά”, ανέφερε η υπουργός επισημαίνοντας ότι υπήρχε ένα μικρό διάλειμμα στη συνέχιση της γεώτρησης γιατί η εταιρεία προέβαινε σε εργασίες ασφάλισής της. Η Κύπρια υπουργός πρόσθεσε ακόμα ότι οι εργασίες γεώτρησης αναμένεται να επανεκκινήσουν από σήμερα.
“Θα έχουμε κάποιες πρώτες ενδείξεις γύρω στις αρχές Δεκεμβρίου και, αναλόγως με τα ευρήματα, δηλαδή αν έχουμε θετικές πρώτες ενδείξεις, τότε θα υπάρξουν περαιτέρω γεωτρήσεις αξιολόγησης για να εκτιμήσουν την έκταση οποιωνδήποτε ευρημάτων”, επεσήμανε.
Χίλια μέτρα
Ως προς το βάθος στο οποίο έχει φθάσει η γεώτρηση, η Πρ. Αντωνιάδου υποστήριξε ότι “είμαστε γύρω στα χίλια μέτρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας αλλά κάθε μέρα αυτά διαφοροποιούνται”.
Συμπλήρωσε ότι “πρέπει να φθάσουμε γύρω στα 4 χιλιάδες μέτρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας σε διάστημα 73 ημερών από την έναρξη της γεώτρησης που είχε γίνει στις 18 Σεπτεμβρίου”.
Τα δείγματα που λαμβάνονται από τη γεώτρηση, σύμφωνα με τον διευθυντή ενέργειας, Σόλωνα Κασίνη, θα αναλυθούν σε εργαστήρια της εταιρείας Χιούστον των ΗΠΑ, πριν λεχθεί οτιδήποτε επίσημα για την ποσότητα, την ποιότητα και τις δυνατότητες εμπορίας του φυσικού αερίου.?Η πλατφόρμα που εγκαταστάθηκε στο “οικόπεδο 12″ της κυπριακής ΑΟΖ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου