Ετικέτες

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Η Κίνα απειλεί τις ΗΠΑ – Κόντρα γιγάντων για το γουάν


Η Κίνα απειλεί τις ΗΠΑ – Κόντρα γιγάντων για το γουάν

undefined
Την οργή του Πεκίνου προκαλεί η έναρξη διαβουλεύσεων στην αμερικανική Γερουσία, με στόχο τη λήψη μέτρων ώστε η Κίνα να αυξήσει την ισοτιμία του νομίσματός της.

Με “εμπορικό πόλεμο” απειλεί τις ΗΠΑ η Κίνα, αφ’ ότου η αμερικανική Γερουσία ψήφισε την έναρξη μίας εβδομάδας διαβουλεύσεων για την ψήφιση ενός νομοσχεδίου που θα αφορά στη λήψη μέτρων ούτως ώστε η Κίνα να αυξήσει την ισοτιμία του γουάν. Η αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας της Κίνας στην ανακοίνωση αυτή ήταν άμεση, με την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, το υπουργείο Εμπορίου και το υπουργείο Εξωτερικών να προχωρούν σε σκληρές δηλώσεις, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι “πολιτικοποιούν” νομισματικά ζητήματα και θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία.
Σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η κατάσταση, αργά χθες το απόγευμα, η ασκούσα καθήκοντα υπουργού Εμπορίου, Ρεμπέκα Μπλανκ, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ότι ο Λευκός Οίκος βρίσκεται σε διαβούλευση με τη Γερουσία, για να εξετάσουν μαζί το κατά πόσον αυτό το νομοσχέδιο, που θα υποχρεώνει την Κίνα να ανατιμήσει το γουάν, βρίσκεται στη “σωστή κατεύθυνση”, στο πλαίσιο της διένεξης για τη νομισματική πολιτική. Αρκετοί αναλυτές τονίζουν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν υποστηρίζει τη λήψη μέτρων ανάλογων με αυτά που προτείνει το νομοσχέδιο, καθώς έχει επιλέξει πολιτική διαλόγου με το Πεκίνο. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο εξετάζει η αμερικανική γερουσία, οι ΗΠΑ θα έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν νέους δασμούς σε προϊόντα που εισάγονται από χώρες οι οποίες διατηρούν χαμηλά την ισοτιμία των νομισμάτων τους για να προωθούν τις εξαγωγές τους.
Παρότι όμως το νομοσχέδιο έχει ευρεία αποδοχή από τους γερουσιαστές και τους βουλευτές των δύο κομμάτων, καθώς αρκετοί θεωρούν ότι η χαμηλή ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος επηρεάζει την αμερικανική οικονομία, στην οποία η ανεργία έχει φτάσει το 9,1% και οι εκλογές του 2012 πλησιάζουν, δεν είναι λίγοι αυτοί, όπως ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζο Μπόνερ, που θεωρούν το νομοσχέδιο “επικίνδυνο”.
Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι θεωρεί και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Μα Ζαοξού, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε: “Χρησιμοποιώντας τη δικαιολογία της ανισορροπίας των νομισμάτων, φτάνουν σε ζητήματα ισοτιμίας και υιοθετούν μέτρα προστατευτισμού, που αποτελούν σοβαρές παραβιάσεις των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και προκαλούν σημαντικά προβλήματα στις σινοαμερικανικές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις”.
Ανησυχία
Σκληρή γραμμή από το Πεκίνο
Η αντίδραση της Κίνας σε αυτό το νομοσχέδιο είναι σαφέστατα σκληρότερη απ’ ότι πέρσι, όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε παρόμοιο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της ανατίμησης του γουάν! Το παλιό νομοσχέδιο δεν είχε περάσει από το άλλο σώμα του Κογκρέσου, όμως η αντίδραση της Κίνας ακόμα και πριν την οριστική του καταψήφιση ήταν σαφέστατα πιο χλιαρή. Σύμφωνα με τους αναλυτές οι απειλές για “εμπορικό πόλεμο” εξηγούνται μόνο υπό το πρίσμα ότι η κινεζική πολιτική ηγεσία θεωρεί ότι αυτή τη φορά είναι πολύ πιο πιθανό να περάσει και είναι ανήσυχη για τις επιπτώσεις που θα έχει στις κινεζικές εξαγωγές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ – http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63425144

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου