Ετικέτες

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Μεντβέντεφ επιστρέφει το Κρεμλίνο στον Πούτιν


Ο Μεντβέντεφ επιστρέφει το Κρεμλίνο στον Πούτιν

Η δήθεν αντιπαράθεση Πούτιν – Μεντβέντεφ αποδείχθηκε τελικά εκείνο που φαντάζονταν πολλοί: ένα σόου για να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον των Ρώσων που κατέληξε στο να ανταλλάξουν καρέκλες και αξιώματα. Ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, που άλλαξε τη μετασοβιετική Ρωσία επιβάλλοντας τον έλεγχο του Κρεμλίνου στους περισσότερους τομείς της δημόσιας ζωής, ανακοίνωσε το Σάββατο την επιστροφή του στην προεδρία όπου θα μπορεί να παραμείνει έως το 2024, σε μια διακυβέρνηση συγκρίσιμη σε διάρκεια με εκείνη του Μπρέζνιεφ ή του Στάλιν.

Ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ πρότεινε στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία τον Πούτιν ως υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του επόμενου Μαρτίου, ενώ ο ίδιος θα ηγηθεί του κόμματος στις βουλευτικές του Δεκεμβρίου. Ο Πούτιν, ο οποίος σε λίγες ημέρες συμπληρώνει τα 59 του χρόνια, διετέλεσε πρόεδρος της Ρωσίας από το 2000 έως το 2008, αλλά το Σύνταγμα περιορίζει την παραμονή στο αξίωμα αυτό σε δύο συνεχόμενες θητείες.
Την ώρα της ανακοίνωσης οι 11.000 σύνεδροι ξέσπασαν σε δυνατά χειροκροτήματα, ενώ στη γιγαντοοθόνη φαινόταν ο Μεντβέντεφ να χαμογελά και αμέσως μετά εμφανίστηκε το πρόσωπο του Πούτιν που καθόταν στις πρώτες σειρές. Η ανακοίνωση αυτή βάζει τέλος στα πάμπολλα σενάρια που κυκλοφορούσαν, εντός και εκτός Ρωσίας, για τις σχέσεις του Πούτιν με τον προστατευόμενό του Μεντβέντεφ. Κανείς από τους δύο δεν έδωσε κάποια εξήγηση, ο Πούτιν όμως τόνισε πως η συμφωνία αυτή είχε γίνει μεταξύ τους πριν από χρόνια.
ΚΛΙΚΑ. Οι επικριτές του Πούτιν τονίζουν ότι έχει δημιουργήσει γύρω του μια κλίκα, η οποία επωφελείται από την καινούργια κατάσταση τόσο όσο και το κράτος, κάτι που οδήγησε στη δημιουργία μιας νέας τάξης πάμπλουτων που προέρχονται από τις τάξεις των δυνάμεων της κρατικής ασφάλειας. Το Σάββατο ο Πούτιν πρότεινε την αύξηση της φορολογίας για τους πλούσιους και έθιξε αρκετά θέματα που ανήκουν, ακόμα τουλάχιστον, στη δικαιοδοσία του Μεντβέντεφ όπως η βία, η διαφθορά και οι κοινωνικές ανισότητες. Οι Ρώσοι που συνεχίζουν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να υποστηρίζουν σταθερά τον Πούτιν και την Ενωμένη Ρωσία, υποδέχθηκαν χωρίς έκπληξη την ανακοίνωση καθώς όπως δήλωσαν πολλοί σε ξένες εφημερίδες και ειδησεογραφικά πρακτορεία εκείνο που τους ενδιαφέρει περισσότερο είναι να υπάρχει «σταθερότητα στη χώρα». Πάντως χθες μερικές εκατοντάδες διαδήλωσαν στο κέντρο της Μόσχας εναντίον της ανταλλαγής ρόλων μεταξύ των δύο πολιτικών, ζητώντας «ένα φυσιολογικό εκλογικό σύστημα» και «μια Ρωσία χωρίς Πούτιν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου