Ετικέτες

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

«ΟΜΑΔΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ» ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ. Οι Βερολινέζοι


«ΟΜΑΔΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ» ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ. Οι Βερολινέζοι

Ομάδα Ρώσων εκτελεστών, που συνδέονται με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, βρίσκεται σύμφωνα με ρωσικά και άλλα ΜΜΕ πίσω από τη δολοφονία τριών Τσετσένων στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι καταζητούνταν για την προετοιμασία της τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο της Μόσχας «Νταμαντέντοβο» στις 24 του περασμένου Ιανουαρίου.
Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες έχουν συγκροτήσει, σύμφωνα με αναλυτές των ΜΜΕ, την «Ομάδα του Βερολίνου», που ειδικεύεται σε δολοφονίες Τσετσένων οπλαρχηγών και ισλαμιστών αυτονομιστών (φωτ. Reuters)

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες έχουν συγκροτήσει, σύμφωνα με αναλυτές των ΜΜΕ, την «Ομάδα του Βερολίνου», που ειδικεύεται σε δολοφονίες Τσετσένων οπλαρχηγών και ισλαμιστών αυτονομιστών (φωτ. Reuters) Στις 16 του μήνα, οι Ρουστάμ Αλτεμίροφ, Ζαουρμπέκ Αμρίεφ και Μπεργκ-Χαζ Μουσάεφ πυροβολήθηκαν τουλάχιστον 11 φορές από πιστόλια με σιγαστήρα κοντά στο σπίτι όπου ζούσαν στην περιοχή Ζεϊτίν Μπουρνού της Πόλης και ο δολοφόνος τους διέφυγε οδικώς. Οπως αποκάλυψαν οι τουρκικές Αρχές, το όχημα είχε νοικιαστεί από εταιρεία ξενοδοχείου, όπου είχε διαμείνει ένας 55χρονος Ρώσος και πιθανώς δύο συνεργάτες του, το όνομα του οποίου δημοσιεύει η ρωσική «Ιζβέστια».

Πρόκειται για τον Αλεξάντρ Ζιρκόφ, ο οποίος φέρεται ότι εισήλθε στην Τουρκία στις 2 Σεπτεμβρίου με ρωσικό διπλωματικό διαβατήριο, νοίκιασε το αυτοκίνητό του στο προάστιο Αξαράι με προορισμό την Αττάλεια για δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, κάποια εκ των οποίων και στην αγγλόφωνη τουρκική «Today's Zaman», ο Ζιρκόφ εξαφανίστηκε από το δωμάτιό του λίγα λεπτά πριν φτάσουν εκεί οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις και έως σήμερα διαφεύγει τη σύλληψη, ενώ στα πράγματά του βρέθηκαν ένα τουλάχιστον πιστόλι που ταυτοποιήθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία των τριών Τσετσένων, μια μάσκα και μηχανισμός νυχτερινής όρασης.

Αρκετά ΜΜΕ εκτιμούν ότι ο Ζιρκόφ και οι συνεργάτες του είναι πιθανώς μέλη της επιχειρησιακής «Ομάδας του Βερολίνου», την οποία έχουν συγκροτήσει οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και ειδικεύεται σε δολοφονίες εναντίον Τσετσένων οπλαρχηγών και ισλαμιστών αυτονομιστών. Στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το χρηματοδοτούμενο από τις ΗΠΑ «Ράδιο Ελευθερία», διαμένουν περισσότεροι από 1.500 πρόσφυγες από την Τσετσενία και ανθρωπιστικές οργανώσεις, που τους υποστηρίζουν, έχουν ταχθεί κατά αυτής της τακτικής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Ο ίδιος μάλιστα εκτελεστής Ζιρκόφ φαίνεται πως είχε δράσει στην Πόλη ξανά το 2009, όταν είχε δολοφονηθεί ομάδα πρώην μελών των αντάρτικων ομάδων του Καυκάσου και συνεργατών του τελευταίου εν ζωή σημαντικού Τσετσένου οπλαρχηγού, Ντόκου Ουμάροφ.

«Κήρυξαν πόλεμο»
Οι ρωσικές υπηρεσίες δηλώνουν επισήμως άγνοια για τις δολοφονίες, ωστόσο ο επικεφαλής ομάδας εργασίας για τον Καύκασο στη ρωσική Κοινωνική Συνέλευση, Μαξίμ Σεφτσένκο, δεν δίστασε να πει ότι αν οι δολοφονηθέντες προετοίμαζαν όντως τους βομβιστές αυτοκτονίας «κήρυξαν τον πόλεμο στο ρωσικό κράτος και ό,τι συνέβη είναι φυσιολογικό φαινόμενο σ' έναν πόλεμο».

Κατά τη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο «Νταμαντέντοβο» είχαν σκοτωθεί 37 επιβάτες και τραυματιστεί περισσότεροι από 120. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τουλάχιστον από το 2004 και από το 2006, πλέον με επίσημη εισήγηση του προέδρου Πούτιν στη ρωσκή Ανω Βουλή, οι μυστικές υπηρεσίες της Μόσχας εκπονούν προγράμματα δολοφονίας Τσετσένων αυτονομιστών και λοιπών ισλαμιστών στο εξωτερικό, με πιο χαρακτηριστική την εν ψυχρώ εκτέλεση του φερόμενου ως ταμία και πρώην προέδρου της Τσετσενίας Ζελιμχάν Γινταρμπίεφ στο Κατάρ το 2004, ο οποίος κατηγορείτο και για την επίθεση στο θέατρο «Νορντ-Οστ» το 2002. Δύο στελέχη των μυστικών υπηρεσιών, οι Ανατόλι Μπελάσκοφ και Βασίλι Μπαγκάτσεφ, είχαν τότε συλληφθεί στο Κατάρ και απελευθερώθηκαν αργότερα με προσωπική παρέμβαση του Β. Πούτιν στον εμίρη του Κατάρ, για να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους στη Ρωσία και έκτοτε φυσικά αγνοείται πλήρως η τύχη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου