Ετικέτες

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

«Αθώα» η Boeing για τις μυστικές πτήσεις της CIA


«Αθώα» η Boeing για τις μυστικές πτήσεις της CIA


undefined
Το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε σήμερα την απορριπτική ετυμηγορία του Εφετείου στην αγωγή που κατατέθηκε εναντίον θυγατρικής εταιρείας της Boeing Co. για παροχή βοήθειας στη CIA ώστε να μεταφέρει υπόπτους για τρομοκρατία σε μυστικές φυλακές στο εξωτερικό, όπου μετέπειτα υποβλήθηκαν σε ανάκριση και βασανιστήρια.
Οι δικαστές του ανώτατου δικαστικού σώματος αρνήθηκαν να επανεξετάσουν την απόφαση του Εφετείου που απέρριπτε την αγωγή κατά της Jeppesen Dataplan Inc, έπειτα από αίτημα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης κατά της υπόθεσης, με το επιχείρημα ότι η εκδίκασή της θα απεκάλυπτε ευαίσθητα κρατικά μυστικά.
Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε παμψηφεί την αγωγή που είχαν καταθέσει πέντε ξένοι υπήκοοι, οι οποίοι διατείνονταν πως είχαν απαχθεί αδίκως, είχαν κλεισθεί σε μυστικές φυλακές και είχαν υποστεί βασανιστήρια στα πλαίσια του προγράμματος που η CIA άρχισε να εφαρμόζει μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.
Οι κυβερνήσεις των Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα είχαν επικαλεσθεί το καθεστώς των κρατικών απορρήτων για να σταματήσουν τις αγωγές κατά της ειδικής συμπεριφοράς απέναντι στους ξένους υπηκόους και την άνευ εντάλματος παρακολούθησης αμερικανών πολιτών, επιχειρηματολογώντας πως η σχετική διερεύνηση της υπόθεσης θα έβλαπτε την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Μάλιστα, η κυβέρνηση Ομπάμα παραίνεσε τους δικαστές να απορρίψουν την υπόθεση, τονίζοντας πως το Εφετείο μελέτησε άκρως απόρρητα έγγραφα και ορθώς αποφάσισε να μην κάνει δεκτό το αίτημα για άρση του κρατικού απορρήτου.
Η Αμερικανική Ένωση Κοινωνικών Ελευθεριών είχε καταθέσει την αγωγή του 2007 σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας, ζητώντας αποζημιώσεις από την Jeppesen, η οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχε διαθέσει επιμελητειακή υποστήριξη στη CIA και τουλάχιστον 15 αεροσκάφη για περισσότερες από 70 πτήσεις μεταφοράς υπόπτων σε φυλακές του εξωτερικού.
Η Ένωση είχε εφεσιβάλλει την απόφαση του Εφετείου και είχε καλέσει το Ανώτατο Δικαστήριο να εγκρίνει την ακροαματική διαδικασία, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και να αποφεύγει να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου