Ετικέτες

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Η Βουλγαρία ζητά αποζημίωση 10 δις δολάρια από την Τουρκία



Με ομόφωνη απόφαση, 125 ψήφοι υπέρ, οι βουλευτές του βουλγαρικού κοινοβουλίου υποστήριξαν την προτεινόμενη απόφαση «για την διευθέτηση εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας».
Το  τουρκικό κόμμα ДПС (Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών) απείχε από την ψηφοφορία.
 Η απόφαση αφορά την ιδιοκτησία και τα κοινωνικά ζητήματα που ταλάνισαν τους Βούλγαρους της Ανατολικής Θράκης, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους στην τρίτη δεκαετία του 20ου αιώνα

Σύμφωνα με υπολογισμούς σε νόμισμα σημερινής αξίας τα ακίνητα των Βούλγαρων Θρακών ανέρχονται σε περίπου 10 δις δολάρια.

«Το ποσό δεν είναι μικρό, το οποίο αν το κερδίσουμε θα ήταν μια σοβαρή οικονομική αποζημίωση» δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος Ataka, Βόλεν Σίντεροφ.

Το έγγραφο της αποζημίωσης είχε συμπεριληφθεί στις συμφωνίες φιλίας και συνεργασίας που είχαν συναφθεί  τα χρόνια εκείνα μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας και ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

Η απόφαση, η οποία υποβλήθηκε προς ψήφιση, από τον Βόλεν Σίντεροφ, λέει:
« Η Εθνική Συνέλευση, ζητά από την Βουλγαρική Κυβέρνηση να επιταχύνει τις εργασίες της στο πλαίσιο της μεικτής επιτροπής για τα εκκρεμή ζητήματα ιδιοκτησίας και κοινωνικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της περιουσίας των Θρακών Βουλγάρων, της Επισκοπής, των μνημείων και άλλων. Αναθέτει στην κυβέρνηση να συνοψίσει και να συστηματοποιήσει τα πραγματικά περιστατικά και αποδεικτικά στοιχεία και να τεκμηριώσει τα αιτήματα της βουλγαρικής πλευράς με μια οικονομική ανάλυση του πραγματικού μεγέθους τους.

»Εμείς ως εισαγωγείς της πρότασης αυτής εκφράζουμε την ικανοποίησή μας ότι για πρώτη φορά μέσα σε μια εικοσαετία, η μεταβατική κυβέρνηση και το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να προβεί σε μια πραγματική δέσμευση για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων ηλικίας αρκετών δεκαετιών μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας», δήλωσε ο Βόλεν Σίντεροφ

Υποστήριξε μάλιστα, ότι το κόμμα DSS που δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία, με την συμπεριφορά του απέδειξε ότι δεν είναι βουλγαρικό κόμμα.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νικολάι Μλαντένοφ δήλωσε ότι θα υποβληθεί η σχετική αναφορά στον Πρωθυπουργό για να εφαρμόσει την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης.
«Αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας , που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ», είπε ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών.
--
Τίτλος: «България ще иска от Турция $10 млрд. за имотите на тракийските българи»
Δημοσίευση: Труд, 8 Απρ. 11,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου