Η «Αυγή της Οδύσσειας» και η Ιλιάδα της Λιβύης.
Μαρτίου 25, 2011 — Λουκάς |Ενώ οι επιπτώσεις των επεμβάσεων σε Ιράκ-Αφγανιστάν συνεχίζονται με εκατόμβες αμάχων και διογκούμενο προσφυγικό κύμα – το οποίο προκαλεί τεράστια προβλήματα και στην Ελλάδα – η Δύση επιτίθεται στη Λιβύη. Το άλλοθι είναι και πάλι η προστασία των αμάχων. Πραγματικός στόχος ο έλεγχος και η διανομή των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της χώρας του Καντάφι. Ο “μαύρος χρυσός” γίνεται ακόμη πιο πολύτιμος, καθώς η καταστροφή στην Ιαπωνία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περιορισμό της παραγωγής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς.
ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν εξάλλου να ανακόψουν την επιταχυνόμενη διείσδυση της Κίνας, η οποία έχει ήδη μεγάλη συμμετοχή στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Λιβύη. Αν δεν ανατραπεί ο Καντάφι, η Κίνα θα αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο μερίδιο, καθώς επίκειται η σύναψη νέων διμερών συμφωνιών. Επισημαίνεται ότι σήμερα λήγουν τα συμβόλαια του λιβυκού κράτους με δυτικές εταιρίες πετρελαίων για παραδόσεις αργού πετρελαίου.
Η στρατιωτική επέμβαση βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά το ΣΑ του ΟΗΕ δεν έχει δώσει το πράσινο φως για χερσαία επέμβαση. Παρά τις έντονες αντιρρήσεις Κίνας και Ρωσίας – ο ΟΗΕ ενέκρινε σειρά «αναγκαίων μέτρων για την προστασία αμάχων”. Στα μέτρα περιλαμβάνονται η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων επάνω από τη Λιβύη.
Αν και οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου στους κόλπους του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ υπάρχει διχογνωμία ακόμα και για τον σκοπό της επέμβασης. Στην ουσία οι δυνάμεις που έχουν επέμβει λειτουργούν σχεδόν αυτόνομα ενώ η επιχείρηση δεν έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ δεν θέλει να εμφανισθεί ότι πρωτοστατεί σ’ αυτή την κίνηση και αναζητεί φόρμουλα για να συμμετάσχει.
Διχογνωμία καταγράφεται και στη Ρωσική πολιτική σκηνή με τον Ρώσο πρόεδρο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ να χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη δήλωση του πρωθυπουργού Βλ. Πούτιν για «σταυροφορία της Δύσης». Ο Μεντβέντεφ επιχειρεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις καθώς το στοίχημα είναι ανοιχτό, ενώ ο Πούτιν δείχνει κάθετα αντίθετος στην απόφαση του ΟΗΕ. Η Ελλάδα κατ’ απόφαση του πρωθυπουργού θα συνδράμει τελικά μόνο σε επίπεδο υποστήριξης και δεν θα διαθέσει αεροσκάφη για χτυπήματα ούτε επίγειες δυνάμεις. Η επαπειλούμενη ανάφλεξη θα έχει πολλαπλές αλυσιδωτές παρενέργειες στην παγκόσμια οικονομία, στις αγορές και στις διεθνείς σχέσεις.
Οι πετρελαϊκές εταιρίες θα κερδίσουν άμεσα από την αναπόφευκτη άνοδο των τιμών του πετρελαίου και θα προσβλέπουν επίσης σε μακροχρόνια κέρδη από τη διανομή του ενεργειακού πλούτου της Λιβύης. Πολλαπλές όμως θα είναι οι δυσμενείς συνέπειες της στρατιωτικής επέμβασης για την Ελλάδα και την Ιταλία, οι οποίες εκτιμάται ότι θα δεχθούν νέα κύματα προσφύγων από τη Λιβυη και άλλες βορειοαφρικανικές χώρες.
Εφημερίδα: FREE MONEY – http://www.sofokleousin.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου