Ετικέτες

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

«Κίνημα αθεϊσμού διαστρέφει τον ρόλο της Εκκλησίας για το 1821»

Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2011


«Κίνημα αθεϊσμού διαστρέφει τον ρόλο της Εκκλησίας για το 1821»

Αθήνα «Κίνημα μοντέρνου αθεϊσμού, το οποίο διαστρέφει τα γεγονότα και επιχειρεί να σβήσει τον ιστορικό ρόλο της Εκκλησίας και αμφισβητεί την ελληνορθόδοξη ταυτότητα του λαού μας», διαπιστώνει σε εγκύκλιο της, με αφορμή την 25η Μαρτίου, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Στο «Προς το Λαό» η Ιερά Σύνοδος δηλώνει ότι «είναι υποχρέωση αλλά και δικαίωμα της Εκκλησίας της Ελλάδος να ενημερώνει το ποίμνιο της για ορισμένα σοβαρά ζητήματα· πνευματικά, κοινωνικά, εθνικά, εκπαιδευτικά», αποφεύγοντας πάντως ρητή αναφορά στο σχετικό με την επανάσταση του '21 ντοκιμαντέρ του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΙ», ως απάντηση στο οποίο εκδόθηκε κατ' απαίτηση μητροπολιτών η εγκύκλιος.

Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά «ο λαός μας δεν πρέπει να παραπληροφορείται ή να πέφτει θύμα ιδεολογικής προπαγάνδας και μονομερών θεωρήσεων της ιστορίας μας, στην οποία η προσφορά της Εκκλησίας υπήρξε σημαντική. Γι΄ αυτό και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την επιχειρούμενη προσπάθεια διαστρεβλώσεως της Νεοελληνικής ιστορίας με διαφόρους τρόπους».
Στο τετρασέλιδο έντυπο, που θα διανεμηθεί στους Ναούς όλης της χώρας, η Εκκλησία αναφέρεται στους αγώνες των κληρικών για την απελευθέρωση της Ελλάδος, την Επανάσταση του 1821, στην ορθόδοξη πίστη τον οπλαρχηγών και τον σταυρό που αποτελούσε το έμβλημα της σημαίας τους.


Ανώνυμος είπε...
Στις 8 Νοεμβρίου του 1838, ο πρωτεργάτης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 , μιλώντας σε μαθητές στην Πνύκα, είπε μεταξύ άλλων: «Παιδιά μου! Εις τον τόπον τούτο, όπου εγώ πατώ σήμερον, επατούσαν και εδημιούργησαν τον παλαιό καιρό άνδρες σοφοί και άνδρες με τους οποίους δεν είμαι άξιος να συγκριθώ και ούτε να φθάσω τα ίχνη των… Εις τον τόπον, τον οποίον κατοικούμε, εκατοικούσαν οι παλαιοί ‘Ελληνες, από τους οποίους και ημείς καταγόμεθα και ελάβαμε το όνομα τούτο. Αυτοί διέφεραν από εμάς εις την θρησκείαν , διότι επροσκυνούσαν τες πέτρες και τα ξύλα. Αφού ύστερα ήλθε στο κόσμο ο Χριστός, οι λαοί όλοι επίστευσαν εις το Ευαγγέλιό του και έπαυσαν να λατρεύουν τα είδωλα. Δεν επήρεν μαζί του ούτε σοφούς, ούτε προκομμένους, αλλά απλούς ανθρώπους, χωρικούς και ψαράδες και με την βοήθεια του Αγίου Πνεύματος έμαθαν όλες τες γλώσσες του κόσμου, οι οποίοι μολονότι όπου και αν εύρισκαν εναντιότητες και οι βασιλείς και οι τύραννοι τους κατέτρεχαν , δεν ημπόρεσε κανένας να τους κάμει τίποτα. Αυτοί εστερέωσαν την πίστη… Όταν αποφασίσαμε να κάμομε την Επανάσταση δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα,ούτε πως δεν έχομεν άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «που πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή, έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και οι κληρικοί και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι έμποροι μικροί και μεγάλοι, εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την επανάσταση…» ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου