Ετικέτες

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Παραιτήθηκε ο πρύτανης του LSE λόγω σχέσεων με την οικογένεια Καντάφι

Παραιτήθηκε ο πρύτανης του LSE λόγω σχέσεων με την οικογένεια Καντάφι

Ο πρύτανης του London School of Economics (LSE) υπέβαλε χθες την παραίτησή του εν μέσω σκανδάλου για τις σχέσεις του υψηλού κύρους βρετανικού πανεπιστημίου με την οικογένεια του Μουαμάρ Καντάφι. Ο Χάουαρντ Ντέιβις παραιτήθηκε, λέγοντας ότι η φήμη του πανεπιστημίου επλήγη λόγω των διασυνδέσεών του με το καθεστώς της Λιβύης, επειδή έλαβε, μεταξύ άλλων, χρήματα από ένα ίδρυμα που διοικεί ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, γιος του Λίβυου ηγέτη και απόφοιτος του LSE.

To συμβούλιο του πανεπιστημίου θα πραγματοποιήσει ανεξάρτητη έρευνα στις σχέσεις του LSE με την Λιβύη και τον Σαΐφ Καντάφι.
«Συμβούλευσα το διοικητικό συμβούλιο του LSE να δεχθεί τα χρήματα, αλλά αυτό αποδείχτηκε λάθος» δήλωσε ο Ντέιβις. «Η αποδοχή χρημάτων από λιβυκές πηγές εμπεριείχε ρίσκο το οποίο έπρεπε να είχε μετρήσει περισσότερο στην απόφαση» συμπλήρωσε.
Το LSE δέχτηκε το 2009 δωρεά 1,5 εκατ. στερλίνων (1,76 εκατ. ευρώ) για ερευνητικούς σκοπούς από το Διεθνές Ίδρυμα Φιλανθρωπίας και Ανάπτυξης Καντάφι το οποίο διοικεί ο Σαΐφ Καντάφι. Το πανεπιστήμιο υποστηρίζει ότι από το ποσό αυτό έχει λάβει μόνο 300.000 στερλίνες (352.000 ευρώ) που, λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν, αποφάσισε να τα αφιερώσει σε ένα ταμείο υποτροφιών για φοιτητές από τη Βόρεια Αφρική.
Ο Ντέιβις ήταν κάποτε ο οικονομικός απεσταλμένος του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στη Λιβύη και το 2007 δέχτηκε 50.000 δολάρια (36.000 ευρώ), τα οποία καταβλήθηκαν προς το πανεπιστήμιο, για συμβουλευτικές υπηρεσίες που προσέφερε στο επενδυτικό ταμείο της Λιβύης.
Στην επιστολή παραίτησής του ανέφερε ότι μετανιώνει για τις αποφάσεις αυτές. «Δεν υπάρχει τίποτε το ουσιαστικό για το οποίο θα έπρεπε να ντρέπομαι, όμως το αποτέλεσμα ήταν να δυσχεράνω την δυνατότητα υπεράσπισης του πανεπιστημίου» έγραψε.
Το LSE ανακοίνωσε ότι η έρευνα θα επεκταθεί και στην ακαδημαϊκή αυθεντικότητα της διδακτορικής διατριβής του Σαΐφ Καντάφι, την οποία έλαβε το 2008 αλλά τελευταίως κυκλοφόρησε η φήμη ότι μέρος της είναι προϊόν λογοκλοπής.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4618945

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου