Ετικέτες

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας: Εκσυγχρονισμός εν τάχει


Κινέζικα μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία στις 1η Οκτωβρίου 2009: Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός αναζητά νέους στόχους πέρα από την αμιγώς εθνική άμυνα. Οι αεροναυτικές δυνάμεις παίζουν ... (Getty Images)Η Κίνα θέλει να είναι εκτός από μια σύγχρονη οικονομική υπερδύνμαη, και μία υπερδύναμη στον στρατιωτικό τομέα - και αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες της και πάλι θεαματικά. Με διψήφιο αριθμό αυξάνεται ο αμυντικός προϋπολογισμός και η Ιαπωνία αντέδρασε νευρικά. Στις ΗΠΑ είναι σίγουροι: οι αριθμοί που κατανομάζει το Πεκίνο, είναι μόνο η μισή αλήθεια.
Πεκίνο – Η Κίνα είναι μια αναδυόμενη στρατιωτική δύναμη, μεγάλες ήταν οι ένοπλες δυνάμεις πάντα, τα τελευταία χρόνια ο εξοπλισμός είναι πάντα καλύτερος - και το 2011 επιστρέφει με θεματικά χρηματικά ποσά για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυάμεων. Οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 12,7 % ανέφερε εκπρόσωπος της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης. Ο προϋπολογισμός για το το 2011 ανέρχεται σε 601,1 δισεκατομμύρια γιουάν (65,6 δισ. ευρώ), δήλωσε σήμερα Παρασκευή στο Πεκίνο ο Li Zhaoxing Ο προϋπολογισμός θα εγκριθεί το Σάββατο κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης. Ο αμυντικός προϋπολογισμός είναι το 6 %. του συνολικού προϋπολογισμού της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο
.
«Αυτό  δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Li, με την Ιαπωνία να έχει εκφράσει την Πέμπτη την ανησυχία της για την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας.
Πέρυσι, η αύξηση του επίσημου στρατιωτικού προϋπολογισμού ανερχόταν σε μόλις 7,5 %. Το 2009 οι αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 14,9 % και το 2008, κατά 17,5 %.
Η Κίνα προσπαθεί να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ των στρατιωτικών δαπανών και της οικονομικής ανάπτυξης, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης. Η αύξηση του 12,7 %.είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερη από την αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού ή την αὐξηση της οικονομία στο σύνολό της.
Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, οι πραγματικές στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας είναι δύο έως τρεις φορές υψηλότερες από τα επίσημα στοιχεία. Πολλά από τα αμυντικά τα έξοδα περιλαμβάνονται κατά συνέπεια σε άλλες κατηγορίες του προϋπολογισμού. Οι ΗΠΑ διαμαρτύρονται πάντα για έλλειψη διαφάνειας στους αμυντικούς προϋπολογισμούς της Κίνας .
Κατά την έναρξη των εργασιών της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης το Σάββατο, στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, ο πρωθυπουργός Wen Jiabao αναμένεται να θέσει ως έναν ετήσιο στόχο αύξησης μόλις 7,5 % για τα επόμενα πέντε χρόνια, για την επίτευξη πιο βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Η οικονομία της Κίνας αυθήθηκε πέρυσι κατά 10,3 % .
Κατά την ετήσια συνεδρίαση οι 3000 αντιπρόσωποι θα υιοθετήσουν το νέο πενταετές πρόγραμμα. Προβλέπει την αναδιάρθρωση της οικονομίας, με το κέντρο βάρους να βρίσκεται αυτή την φορά στην τόνωση της εγχώριας ζήτησης και την επέκταση του τομέα των υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου