Ετικέτες

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Απειλεί ο Καντάφι


Απειλεί ο Καντάφι

Του ΑΝΔΡΕΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Χιλιάδες πολίτες της Λιβύης θα πεθάνουν αν υπάρξει ξένη στρατιωτική επέμβαση στη χώρα, προειδοποίησε ο Μουάμαρ Καντάφι, τη στιγμή που δυνάμεις πιστές στον Λίβυο ηγέτη επιτέθηκαν χθες, για πρώτη φορά, στις ελεγχόμενες από τους εξεγερμένους ανατολικές περιοχές, αλλά απέτυχαν να ανακαταλάβουν την πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα.
«Θέλουν να γίνουμε πάλι σκλάβοι όπως τότε με τους Ιταλούς;» διερωτήθηκε ο Καντάφι, αναφερόμενος στην πρώην αποικιοκρατική δύναμη στη Λιβύη. «Δεν θα το δεχθούμε ποτέ», διεμήνυσε ο Καντάφι, τονίζοντας πως «θα εισέλθουμε σε έναν αιματηρό πόλεμο και χιλιάδες Λίβυοι θα πεθάνουν, αν οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ εισβάλουν στη χώρα».

Μιλώντας χθες ενώπιον υποστηρικτών του στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ο Καντάφι έκανε επίσης λόγο για συνωμοσία που έχει στόχο τον έλεγχο της Λιβύης και του πετρελαίου της, ενώ επέμεινε ότι δεν υπήρξαν διαδηλώσεις στη χώρα!

Την ίδια ώρα, για τουλάχιστον 6.000 νεκρούς από την έναρξη της εξέγερσης κάνει λόγο η Λιβυκή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκ των οποίων οι 3.000 στην Τρίπολη, 2.000 στη Βεγγάζη και 1.000 σε άλλες πόλεις, όπως η Ζαουίγια και η Ζεντέν.
Στο πεδίο των συγκρούσεων, τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις μάχες στην ανατολική πόλη Μπρέγκα, όπου στρατιωτικές δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν χθες αντεπίθεση η οποία αποκρούστηκε από τους εξεγερμένους.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λιβυκό πολεμικό αεροσκάφος έριξε δύο πυραύλους κοντά σε πλατεία, στην οποία οι κάτοικοι της Μπρέγκα γιόρταζαν την αποτυχία της αντεπίθεσης των καθεστωτικών δυνάμεων.
Οι πύραυλοι σχημάτισαν δύο κρατήρες σε απόσταση περίπου είκοσι μέτρων από την πλατεία, χωρίς να υπάρξουν θύματα.
«Πιθανόν να ζητήσουμε ξένη βοήθεια, πιθανόν οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στρατηγικών στόχων να καταφέρουν το οριστικό πλήγμα (στον Καντάφι)», δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων στο πρακτορείο Ρόιτερς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι καθώς εντείνονται οι πιέσεις προς τον Λίβυο ηγέτη να παραιτηθεί, δύο πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το USS Kearsarge και το USS Ponce, μετακινήθηκαν εγγύτερα προς τη Λιβύη.
Εξάλλου, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, τόνισε πως η οριοθέτηση και η περιφρούρηση μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη θα απαιτούσε επίθεση στη χώρα αυτή, ώστε να καταστραφεί η αντιαεροπορική άμυνά της.
http://www.adesmeutostypos.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4618945

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου