Το βάθος της συζήτησης που έχει ξεκινήσει πανευρωπαϊκά, αλλά και στο εσωτερικό της Γερμανίας, για το θέμα της μετανάστευσης και των προσφύγων αναδεικνύει χθεσινό άρθρο του Γερμανού πρώην υπουργού Εξωτερικών και ηγέτη του κόμματος των Πράσινων για δύο δεκαετίες, Γιόσκα Φίσερ, στον ιστότοπο Project Syndicate.
Ο Γερμανός πολιτικός κάνει μια ανασκόπηση της μαζικής μετανάστευσης και προσφυγιάς από την Ευρώπη για αιώνες, εξαιτίας των πολέμων, της πείνας και της φτώχειας, φαινόμενα τα οποία έστειλαν εκατομμύρια ανθρώπους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αλλά και στην Αυστραλία. Κάνει δε ιδιαίτερη αναφορά στον εικοστό αιώνα και στα φαινόμενα του ρατσισμού, των διώξεων και της πολιτικής καταπίεσης.
Σήμερα, λέει ο Φίσερ, η Ευρώπη είναι από τα πλουσιότερα μέρη του κόσμου και οι Ευρωπαίοι έχουν ξεχάσει τα δεινά που πέρασαν. Ετσι αυξάνονται οι φωνές που ζητούν την περιχαράκωσή της, τις μαζικές απελάσεις και την κατασκευή νέων φρακτών, υποδαυλίζοντας την ξενοφοβία και τον ανοιχτό ρατσισμό. Κάνοντας δε μια προβολή στο μέλλον, εκτιμά ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει και ως εκ τούτου η απραξία και η παράλυση της Ε.Ε δημιουργούν έναν τεράστιο κίνδυνο.
«Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει στα σοβαρά ότι μεμονωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή τη μακροπρόθεσμη πρόκληση μόνες τους» αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι το σημερινό μεταναστευτικό και προσφυγικό κύμα οφείλεται στις σοβαρές κρίσεις στην ίδια τη γειτονιά τής Ε.Ε.
Προτείνει δε να ενισχυθεί η Κοινή Εξωτερική Πολιτική προκειμένου να αντιμετωπίσει «πιο αποτελεσματικά τις αιτίες αυτών των φαινομένων στην πηγή τους», καθώς σε διαφορετική περίπτωση το κενό θα το καλύψουν ξενοφοβικοί λαϊκιστές.
Τέλος, υπενθυμίζει ότι η προσφυγική κρίση του καλοκαιριού φωτίζει ένα άλλο δομικό πρόβλημα της Ευρώπης: το δημογραφικό. «Καθώς οι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί γερνούν και συρρικνώνονται, η ήπειρος ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ τη μετανάστευση» σημειώνει και προσθέτει: «Αρκετοί αντιτίθενται σφοδρά στη μετανάστευση, διότι αυτή σημαίνει επίσης και κοινωνική αλλαγή… Η εργατική δύναμη στην Ευρώπη πρέπει να αυξηθεί, κάτι που αποτελεί έναν επιπρόσθετο λόγο γιατί θα έπρεπε οι Ευρωπαίοι να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τους μετανάστες σαν απειλή και να αρχίσουν να τους βλέπουν σαν μια ευκαιρία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου