Ετικέτες

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

H Bild έκανε δημοσκόπαχαχαχα


Η γνωστή στην Ελλάδα ως εφημερίδα και στη Γερμανία ως «φυλλάδα του κερατά» Bild δημοσιεύει σήμερα «δημοσκόπηση» την οποία φυσικά αναμεταδίδουν ως πρωτοσέλιδο όλα τα συστημικά ΜΜΕ. Αυτή η παραπληροφόρηση θα ξεκινήσει λοιπόν από τη Γερμανία, αυτό δεν το περιμέναμε.
Για να μπορείς να ονομάσεις μια μέτρηση δημοσκόπηση πρέπει να συντρέχουν κάποιοι κανόνες. Δεν μπορείς να ρωτήσεις π.χ. τους αναγνώστες του TPP γιατί το πιθανότερο είναι ότι δεν θα πάρεις το σωστό αποτέλεσμα, για τους ίδιους λόγους που δεν μπορείς να ρωτήσεις τους αναγνώστες του Ελεύθερου Τύπου.
Οι δημοσκοπήσεις γίνονται σε σταθμισμένο δείγμα και πανελλαδικά μέσω τηλεφώνου ή με επισκέψεις πόρτα-πόρτα. Αυτό γίνεται εξαιτίας του εκλογικού μας συστήματος και της διαφορετικής κατανομής των ψηφοφόρων ανά την Ελλάδα. Δεν μπορείς να ρωτάς τους κατοίκους της Μάνης και να συνάγεις από τις απαντήσεις τους την πρόθεση ψήφου των Χανιωτών.
Δεν μπορείς δηλαδή να παίρνεις τηλέφωνο στην Ηγουμενίτσα και στη Ρόδο και να καταγράφεις απαντήσεις γιατί το πιθανότερο είναι να πετύχεις τον Τάκη από την Κυψέλη στο νησί του, πράγμα που αλλοιώνει το τελικό αποτέλεσμα.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Επιπλέον στο πιο ρευστό πολιτικό σκηνικό, την ώρα που ακόμα δεν ξέρει κανείς πόσα και ποια κόμματα θα κατέβουν στις εκλογές δεν μπορείς να ρωτάς τον κόσμο να σου πει τι θα ψηφίσει στις 20 ή στις 27 του Σεπτέμβρη, ιδιαίτερα δε όταν τον πετυχαίνεις με τα μπρατσάκια του παιδιού στη μασχάλη.
Για όλα αυτά και για άλλα ακόμα περισσότερα η δημοσκόπηση της Bild έχει περίπου την ίδια αξιοπιστία που έχει η πρόβλεψη της μητέρας της ξαδέλφης σου που ξέρει να διαβάζει τον καφέ. Τώρα αυτό το ξέρουν σχεδόν όλοι εκτός από τους δημοσιογράφους των συστημικών ΜΜΕ.
Εμείς στο ThePressProject έχουμε προτείνει την οργάνωση της πρώτης δημοσκόπησης που θα διεξαχθεί κατόπιν παραγγελίας (και με την οικονομική υποστήριξη) των πολιτών και όχι των πολιτικών ή των διαπλεκόμενων ΜΜΕ. Μια δημοσκόπηση που θα ξεκινήσει με ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή στην οποία το κοινό με την βοήθεια ειδικών επιστημόνων θα διαμορφώσει τα ερωτήματα προκειμένου να εξαχθούν χρήσιμα και ουσιαστικά συμπεράσματα.
Όσοι λοιπόν σας ανακοινώνουν την «πρόθεση ψήφου» των συμπολιτών σας να τους κοιτάτε με μισό μάτι. Γιατί αυτές οι εκλογές θα είναι οι πιο πολωμένες, όχι σε επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά σε επίπεδο διαπλοκής και προσπάθειας επιβολής της άποψης των ολιγαρχών στην κοινή γνώμη.
Να είστε έτοιμοι λοιπόν (και για να συμμετέχετε στην πρώτη πραγματική δημοσκόπηση των πολιτών κάντε κλικ εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου