Ετικέτες

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Η πανήγυρις των Αποδήμων και ο εγκλωβισμός στην Διζωνική


Έθαψαν την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ Εδώ και 41 χρόνια από την τουρκική και συνεχιζόμενη κατοχή της μισής μας πατρίδας ακολουθείται μια λανθασμένη γραμμή από τις διάφορες ομοσπονδίες των αποδήμων Ελληνοκυπρίων. Σκόπιμα και ενωρίς, κανόνισαν κάποιοι, οι οργανώσεις αυτές να βρίσκονται υποταγμένες και εγκλωβισμένες στο να ακολουθούν την γραμμή της εκάστοτε κυπριακής κυβέρνησης για να μην μπορούν να απαιτούν από τις χώρες που βρίσκονται μια ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗ πολιτική για την ημέτερη τους πατρίδα.

Να είναι δεμένες στον γάιδαρο της τουρκο-βρετανικής ρατσιστικής διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως προωθούσε το Λονδίνο από τις 16 Αυγούστου 1974… Αυτό προώθησαν τόσο οι κομματικές ηγεσίες των κυπριακών κομμάτων με τα παραρτήματά τους στη Βρετανία όσο και η περιβόητη σκόπιμα ιδρυθείσα τον Σεπτέμβριο του 1974 στο Λονδίνο από τον τελευταίο και διχοτόμο κυβερνήτη της Κύπρου Σερ Χιού Φούτ ομάδα τάχατες «Φίλοι της Κύπρου». Τον εγκλωβισμό, προσήλωση και υποταγή των ομοσπονδιών των αποδήμων, μέσω της Ομοσπονδίας Βρετανίας, που ηγείτο αυτών των οργανώσεων, στις βρετανικές επιδιώξεις. Γνώριζαν, οι πρώην αποικιοκράτες, τι μπορούσε να επιτύχει μια ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗ πολιτική από τις ομογένειες του εξωτερικού. : Γι΄αυτό έπρεπε να εξασφαλιστεί η υποταγή και ο εγκλωβισμός τους. Να προλάβουν την αποτελεσματική ενεργοποίηση εκείνης της δύναμης . Ο Φούτ τότε είχε στο πλευρό του και τον μ. ΄Ομηρο Χαπίπη τον πρώτο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κυπρίων Βρετανίας αλλά και της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας τότε..
Ο οποίος (Χαπίπης) κάθε φορά που του ζητούσαμε να αποκηρύξει την ΔΔΟ μας έλεγε επιγραμματικά « Μα δεν μπορώ δεν θα αρέσει στους φίλους μας τους Άγγλους»!! Ο σκοπός είχε επιτευχθεί και συνεχίζεται μέχρι σήμερα…
Για 41 χρόνια εξελίσσεται αυτό το πανηγύρι των συνεδρίων των Αποδήμων με αποτέλεσμα μηδέν. Να κατεβαίνουν οι ηγεσίες από τις διάφορες ηπείρους για … διαβούλευση τάχα, να ενημερώνονται τάχα (σαν και περιμένουν τις δύο μέρες του συνεδρίου για να μάθουν τι γίνεται με το Κυπριακό) με παρελάσεις ο ένας μετά τον άλλο, για ομιλίες, υπουργών, κομματικών ηγεσιών, Αρχιεπισκόπου, χαιρετισμούς και αλληλο-επαίνους για το τι κάνουν (ενώ το τι ΔΕΝ κάνουν έπρεπε να λέγεται) και μετά να αποχαιρετίζονται όλοι για τις διακοπές τους στους κήπους του Προεδρικού, μέχρι και του χρόνου να έχει ο Θεός…
Διάβασα και την συνέντευξη του προέδρου της ΠΟΜΑΚ κ. Ανδρέα Παπαευρυπίδη στον Φιλελεύθερο 24.8.2015 και κράτησα ορισμένα σημεία από τις δηλώσεις του.
Πρώτον, « για να πετύχουμε λύση βιώσιμη, πρέπει να έχουμε όραμα, αισιοδοξία και ελπίδα».
Ναι σίγουρα, πολύ σωστή διαπίστωση. Αλλά κούφια. Γιατί με την επιμονή των Ομοσπονδιών και του ιδίου ως προέδρου της ΠΟΜΑΚ, στην διζωνική, ούτε όραμα, ούτε αισιοδοξία ούτε ελπίδα υπάρχει στον αιώνα τον άπαντα (όχι η πλειοψηφία των Αποδήμων που δεν τους ακολουθεί και αυτό επιβεβαιώνεται χρόνο με χρόνο με την πενιχρά παρουσία στις διαδηλώσεις- φέτος τον Ιούλιο είναι ζήτημα αν είχαμε 200 άτομα στην διαδήλωση). Δηλαδή την τουρκο-βρετανική ρατσιστική φυλετικών διακρίσεων διάλυση ονόματι Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.
Δεύτερον, «κρατήσαμε ως απόδημοι ζωντανό το πρόβλημα της Κύπρου». Ναι, ζωντανό μόνο και μόνο για να… αναπνέει και να πηγαινοέρχονται οι διζωνικές ηγεσίες κάθε χρόνο στο Φιλοξένια για να επαναλαμβάνεται η ίδια κοροϊδία. Ενώ μπορούσαν με τόσους εκατομμυριούχους σε όλες τις ηπείρους, να είχαμε δημιουργήσει ένα Γραφείο Διαφώτισης στο Λονδίνο, όπου κρίνεται το όλο μέλλον της πατρίδας μας. Για αντιμετώπιση τόσο της αισχρής τουρκικής προπαγάνδας που οργιάζει με συνεργάτες στην Βουλή των Λόρδων, όσο και των κατ΄ιδίαν βρετανικών σχεδίων εις βάρος μας. Αλλά ναι, το κράτησαν ζωντανό, φτάνει να αναπνέει… Με μια Υπάτη Αρμοστεία που ούτε ένα Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών δεν έχει πλέον εκτός από μία υπάλληλο.
Τρίτον, ο κ. Παπαευρυπίδης αναπαράγει την ψευδαίσθηση ότι «η εκλογή Ακκιντζί έχει αλλάξει το κλίμα» και περιμένει να δει πως θα αντιδράσει λέγει η Τουρκία «που μέχρι σήμερα τηρεί μια περίεργη στάση». Ούτε περίεργη ούτε παραμύθια. Η θέση της Τουρκίας ήταν και είναι ξεκάθαρη και το γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Παπαευρυπίδης όπως και όλοι. Αλλά προτιμούν να ακολουθούν, όπως είπα, τις κυπριακές ηγεσίες… Εις απάντηση οι χθεσινές δηλώσεις του Μητροπολίτη Πάφου:
«Η Κύπρος πρέπει να μείνει ελεύθερη…πρέπει να δουλέψουμε για να αποτρέψουμε τα σχέδια της Τουρκίας. Τιμώντας σήμερα τους ήρωες της Νατάς καλούμαστε, (είπε ο Πάφου Γεώργιος), όλοι να ενστερνιστούμε τις αξίες και τα ιδανικά για τα οποία εκείνοι έδωσαν τη ζωή τους. Σήμερα, μάλιστα, που φαίνεται ότι οι προθέσεις της Τουρκίας δεν είναι ούτε για τη μισή Κύπρο ούτε για την απόκτηση κάποιων δικαιωμάτων περισσότερων από την αναλογία του πληθυσμού τους, αλλά οι βλέψεις της είναι για όλη την Κύπρο, καλούμαστε να δούμε κατάματα τους προγόνους μας, τις αξίες της φυλής μας, για να μπορούμε ν’ αντισταθούμε σ’ αυτήν τη λαίλαπα, κακά τα ψέματα ο επεκτατισμός της Τουρκίας τώρα δεν κρύβεται και δεν πρέπει να παραπλανώμεθα από κάποιες απλώς λέξεις που μερικοί λένε εκ μέρους της Τουρκίας. Η πολιτική της παραμένει η ίδια και πρέπει εμείς να δουλέψουμε, ώστε να αποτρέψουμε τα σχέδιά της» (Σημερινή 24.8.2015).
΄Οσο για τις εγγυήσεις που η Βρετανία δεν θα ήθελε να συνεχίσει αν και η Ελλάδα και Τουρκία αποφασίσουν να τις αποσύρουν, η Βρετανία από το 1974 ήθελε να απαλλαγεί από αυτές αλλά δεν τα κατάφερε γιατί δεν πέτυχε ο στόχος που είχε με την Τουρκία, δηλαδή την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας με νέα συνταγματική τάξη. ΄Οπως εδώ και δεκαετίες θέλει να απαλλαγεί από μεγάλο μέρος των βρετανικών βάσεων που ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ αλλά δεν το επιστρέφει στην Κυπριακή Δημοκρατία όπως είναι υποχρεωμένη, φοβούμενη τις τουρκικές αντιδράσεις. Με μια «λύση» διάλυση ευελπιστεί να τις απαλλαγεί. Και μας το υπόσχεται ως δέλεαρ! Δηλαδή την επιστροφή ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ εδαφών που πήρε υπέρ το δέον το 1959 και από ενωρίς την δεκαετία του 1960 κατάλαβε ότι έκανε μέγα λάθος…
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/συγγραφέας – Λονδίνο 24.8.2015

olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου