Ετικέτες

Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

«Φαρμάκι» Σόιμπλε κατά Κολ


ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ
Σε ξεκαθάρισμα πολύ παλιών λογαριασμών με τον Χέλμουτ Κολ, τον μοιραίο άνθρωπο στην εξέλιξη της πολιτικής του καριέρας, προχωρά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ντοκιμαντέρ για τη ζωή του που θα μεταδοθεί τη Δευτέρα στη γερμανική τηλεόραση.
«Φαρμάκι» Σόιμπλε κατά Κολ
Ισως δεν είναι τυχαία η στιγμή που επιλέγει ο υπουργός Οικονομικών, όταν, εξαιτίας της ελληνικής κρίσης, έχει περάσει από μεγάλη δοκιμασία η αφοσίωσή του στην Ανγκελα Μέρκελ, τη γυναίκα που επωφελήθηκε όσο κανείς άλλος από το σκάνδαλο και τη δική του παραίτηση.
Μόνο με τρεις, ψυχρές λέξεις, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αποδομεί όλη την επιχειρηματολογία του πρώην καγκελάριου για την περίφημη υπόθεση των μαύρων ταμείων του CDU, που ανάγκασαν τον Κολ σε ντροπιαστική αποχώρηση από την πολιτική και τον Σόιμπλε στην παραίτηση από τη φιλοδοξία να γίνει καγκελάριος.

Σε αποσπάσματα του ντοκιμαντέρ που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο ερευνητής Στέφαν Λάμπι ρωτά τον Σόιμπλε για την κρίσιμη εκείνη περίοδο, που οδήγησε στη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία των Χριστιανοδημοκρατών το 1999/2000.
Σε ντοκιμαντέρ για τη ζωή του που θα μεταδοθεί τη Δευτέρα στη γερμανική τηλεόραση ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προχωρά σε ξεκαθάρισμα πολύ παλιών λογαριασμών με τον Χέλμουτ Κολ, τον μέντορα της Μέρκελ που έγι
Σε ντοκιμαντέρ για τη ζωή του που θα μεταδοθεί τη Δευτέρα στη γερμανική τηλεόραση ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προχωρά σε ξεκαθάρισμα πολύ παλιών λογαριασμών με τον Χέλμουτ Κολ, τον μέντορα της Μέρκελ που έγινε ο μοιραίος άνθρωπος στην εξέλιξη της πολιτικής καριέρας του τσάρου της γερμανικής οικονομίας
Τον Δεκέμβριο του 1999 ο Χέλμουτ Κολ είχε παραδεχτεί ότι από το 1993 έως το 1998 είχαν εισρεύσει χορηγίες ύψους 2 εκατομμυρίων μάρκων στα ταμεία του κόμματος από ανώνυμους δωρητές. Μέχρι σήμερα αρνείται να αποκαλύψει τα ονόματα των χορηγών, δηλώνοντας ότι τους είχε δώσει τον λόγο του και άρα είναι θέμα τιμής να κρατήσει το στόμα του κλειστό.
«Φαρμάκι» Σόιμπλε κατά Κολ
«Τότε υπήρχε το ερώτημα, ποιοι ήταν οι δωρητές του Χέλμουτ Κολ» ξεκινά να ρωτά ο Λάμπι και προτού προλάβει να ολοκληρώσει τη φράση του, ο Σόιμπλε απαντά «δεν υπήρχαν καθόλου». Η απάντηση προκαλεί τρομερό ξάφνιασμα στον Λάμπι που ξαναρωτά: «Δεν υπήρχαν καθόλου;», για να εισπράξει την απάντηση «μπα». «Γιατί;» επιμένει ο Λάμπι και ο υπουργός αποκρίνεται: «Προφανώς επειδή υπήρχαν μαύρα ταμεία από την εποχή του Φλικ», παραπέμποντας στο διαβόητο σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος σε μαύρους λογαριασμούς που «χάνονταν» στο Λιχτενστάιν και στην Ελβετία. «Τι σχέση έχει ο Φλικ;» ρωτά ο Λάμπι και ο Σόιμπλε απαντά: «Υπήρχαν από την εποχή που οι χρηματοδοτικές συνήθειες ήταν διαφορετικές, υπήρχαν και μαύρα ταμεία».
Οι δηλώσεις αυτές του Σόιμπλε μοιάζουν να αφορούν μια πολύ εξειδικευμένη υπόθεση, ωστόσο στην πραγματικότητα αφήνουν την αιχμή ότι ο Κολ διαχειριζόταν επί χρόνια μαύρα ταμεία και ότι οι δωρητές που δεν θέλει να αποκαλύψει, δεν υπήρξαν ποτέ.
Πλήγμα
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προφανώς δεν ξέχασε ποτέ το πλήγμα που υπέστη η πολιτική του σταδιοδρομία με την επιμονή του Κολ να μην αποκαλύψει τους δωρητές. Τότε είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί ο ίδιος και να αναλάβει την αρχηγία του κόμματος και στη συνέχεια την καγκελαρία η Ανγκελα Μέρκελ. Η πικρία δεν έφυγε και μοιάζει σαν να θέλει να προλάβει να αναμετρηθεί με τον Κολ όσο εκείνος είναι ακόμη εν ζωή.
Ο πρώην καγκελάριος έχει κλείσει τα 85 χρόνια, η υγεία του επιδεινώνεται διαρκώς, αλλά η υστεροφημία του φαίνεται εξασφαλισμένη, καθώς έχει αποκατασταθεί η κλονισμένη του σχέση με το κόμμα. Είναι, λοιπόν, η κατάλληλη στιγμή για τον Σόιμπλε να αφήσει λίγο… δηλητήριο για τον μέντορα της Ανγκελα Μέρκελ. Η απογοήτευσή του ήταν εμφανής από τότε, από το 1999, όταν μπήκε οργισμένος στο γραφείο του Κολ φωνάζοντάς του «έχω περάσει υπερβολικά πολύ χρόνο μαζί σου από τη μικρή μου ζωή». Η ανταπόδοση δεν ήρθε ποτέ και ο Σόιμπλε παρέμεινε απλός και πιστός στρατιώτης του κόμματος. Το πόσο του στοίχισε φαίνεται και από τα λόγια της κόρης του στο ντοκιμαντέρ: «Στην οικογένεια λέμε ότι θα προτιμούσαμε να ξαναπεράσουμε το βάσανο της αναπηρικής πολυθρόνας, παρά το μαρτύριο του σκανδάλου με τα μαύρα ταμεία».
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου