Ετικέτες

Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Ενωμένα Κράτη των Βαλκανίων. Το όραμα του Ρήγα Φεραίου στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα.

Ενωμένα Κράτη των Βαλκανίων. Το όραμα του Ρήγα Φεραίου στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα.

Posted by olympiada στο Ιουλίου 11, 2015

Την ιστορική αυτή περίοδο που όλη η Ευρώπη «βράζει» και είναι βέβαιο πως, τα σαθρά «πόδια» που την στηρίζουν είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσουν, και με δεδομένο πως έχουμε πρωθυπουργό αντάξιο της Ελλάδας, κρίνω πως έφθασε η κατάλληλη στιγμή να στραφούμε προς όλους τους βαλκάνιους λαούς και να θέσουμε σε εφαρμογή το όραμα του μεγάλου Ρήγα Φεραίου.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι κατά καιρούς «Μεγάλες Δυνάμεις» πυροδοτούσαν, αιώνες τώρα, τις σχέσεις των λαών στα Βαλκάνια κι έστρεφαν τον έναν λαό απέναντι στον άλλο. Η κ. Μέρκελ, μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων, βρήκε χρόνο να επισκεφθεί την Αλβανία. Ε, αυτό «κάτι» λέει.
Με τα Βαλκάνια δεν μας ενώνει η γλώσσα –στη σύγχρονη μορφή της, για να μην αναφερθώ στις δωρικές ρίζες-. Μας ενώνουν όμως κοινά ήθη, έθιμα, παραδόσεις. Με συγκεκριμένα κράτη μάς ενώνει και το θρησκευτικό δόγμα (πέραν των διασκορπισμένων ορθόδοξων μειονοτήτων, Ορθοδοξία έχει η Ρουμανία, η Σερβία, και μεγάλο μέρος της Βουλγαρίας ).
Με την Ευρώπη δεν έχουμε κοινά στοιχεία. Ούτε κοινά ήθη, ούτε έθιμα, ούτε παραδόσεις, ούτε και κοινό δόγμα. Με την Γαλλία έχουμε ιστορική αλληλουχία (μέσω του Διαφωτισμού, Γαλλική Επανάσταση, Ελληνική Επανάσταση), ενώ άξιος αναφοράς είναι ο Φιλελληνισμός (και στη Μ. Βρετανία και στη Βαυαρία). Όμως η πορεία της Ιστορίας, μας έχει διδάξει πως αυτές οι Μεγάλες Δυνάμεις της Δύσης, πάντα σχεδιάζαν να ποδηγετήσουν την Ελλάδα. Ό,τι ακριβώς βιώνουμε και σήμερα, που αφού μας τσάκισαν με τα δικά τους «όπλα», έρχονται να μας προσφέρουν «ανθρωπιστική βοήθεια» (sic)!
Είναι αυτονόητη η γεωστρατηγική σημασία της Χερσονήσου του Αίμου, αρχής γενομένης της πατρίδας μας. Στα χέρια της συγκεκριμένης κυβέρνησης βρίσκεται τώρα η έναρξη διαλόγου με όλους τους βαλκάνιους λαούς. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν σε αυτό και μπορούν να βοηθήσουν.
Ας το τολμήσει πρώτος ο πρωθυπουργός μας. Ας μελετήσει το μεγαλόπνοο και προφητικό σχέδιο του Ρήγα. Ας μελετήσει το όραμα του Ρήγα. Την Mεγάλη Χάρτα του Ρήγα. Είναι βέβαιο πως αν ενστερνησθεί την ιδέα, θα την υλοποιήσει και η Ελλάδα θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στην Ευρώπη –γιατί γεωγραφικά εκεί ανήκει-, στην Ανατολή, στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Ευρυδίκη Λειβαδά

olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου