Ετικέτες

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Βυζάντιο ή Μέττερνιχ; Ποιά Ευρώπη θέλουμε;



Δεν ξέρω αν τα μάθατε τα νέα, εσείς μπορεί να μένετε Ευρώπη, η Ευρώπη όμως δεν μένει στις Βρυξέλλες, στο Ευρωκοινοβούλιο, στην ΕΚΤ, στην κομισιόν, στους θεσμούς. Η Ευρώπη της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού, της τέχνης, της επιστήμης, της φιλοσοφίας, των επαναστάσεων και των κινημάτων δεν μένει πια εκεί.
Αυτή η Ευρώπη που ευαγγελίζεστε εσείς, μοιάζει με την αυτοκρατορία του Καρλομάγνου, τον Ευρωστρατό των σταυροφόρων και του Πάπα, την ιερά συμμαχία του Μέττερνιχ και το 3ο Ράιχ. Όλοι αυτοί είχαν ως όραμα μια ενωμένη Ευρώπη. Όλοι αυτοί όμως βρήκαν τρομερή αντίσταση από τους ίδιους τους Ευρωπαίους.

Ολόκληρος ο μεγάλος πλούτος του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού, πάτησε σε δύο βάσεις: Αντίδραση στους καταπιεστές της Ευρώπης και από την άλλη έμπνευση από τον μεγάλο ελληνικό πολιτισμό, αρχαίο και βυζαντινό.
Αν ζούσε σήμερα ο Νίτσε θα κατακεραύνωνε όλα τα ανθρωπάκια των Βρυξελλών. Αν ζούσαν ο Μαρξ και ο Ένγκελς θα γύριζαν από άκρη σε άκρη σε όλη την ήπειρο και θα οργάνωναν εξεγέρσεις ενάντια στο οικοδόμημα των Βρυξελλών.
Αν ζούσαν οι φλογεροί φιλέλληνες όπως ο Βύρων, ο Βίκτωρ Ουγκώ, ο Σατωμπριάν θα βροντοφώναζαν «κάτω τα χέρια από την Ελλάδα», Ο Βέρντι θα ξανάγραφε το Ναμπούκο, όπου η σύγχρονη Βαβυλώνα θα ήταν η ΕΕ και οι σκλάβοι θα ήταν οι λαοί της Ευρώπης και κυρίως εμείς οι Έλληνες. Το τελευταίο μυθιστόρημα του Κάφκα θα ήταν σίγουρα για τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.
Ο Μπετόβεν όταν κατάλαβε τι ήταν ο Ναπολέων, του ήρθε να αυτοκτονήσει. Έσκισε την αφιέρωση που του έκανε για την 3η συμφωνία, την «ηρωική», ενώ για τον Μέτερνιχ της ιεράς συμμαχίας έλεγε «ας φάει τα σκατά μου». Αυτός κι αν ήταν Ευρωπαίος! Σήμερα είναι βέβαιο ότι θα απαγόρευε να παίζεται η 9η του ως ύμνος της ΕΕ (κατάντια).
Όλοι λοιπόν οι παραπάνω άνθρωποι του πνεύματος, της τέχνης και της επιστήμης της Ευρώπης, έμεναν Ευρώπη, έζησαν Ευρώπη και οικοδόμησαν την Ευρώπη και τον πολιτισμό της. Έμειναν όμως σε μια άλλη Ευρώπη, που δεν έχει καμία σχέση με την Κομισιόν. Η Ευρώπη λοιπόν δεν είναι ένα μόνο πράγμα, είναι πολλά. Εσείς διαλέξτε και πάρτε ότι θέλετε. Να ξέρετε όμως ότι τίποτα στο σύμπαν δεν είναι αιώνιο, ούτε καν οι γαλαξίες. Ο κόσμος πάει μπροστά, έστω και αν παλινδρομεί.
Απόστολος Απόλλων Παρασκευόπουλος
Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου