Νέες αρχαιομετρικές έρευνες για τα χρώματα του θησαυρού των Σιφνίων
22 Ιουνίου 2015 // ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΣΤΕΡΕΟΕΛΛΑΔΙΤΕΣ
Κατά την περίοδο 22.6.2015 έως και 28.6.2015 οι επισκέπτες του αρχαιολογικού μουσείου Δελφών θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τις νέες αρχαιομετρικές έρευνες για τα χρώματα που άλλοτε κάλυπταν τη ζωφόρο του θησαυρού των Σιφνίων που ήλθε στο φως την 8η 8 Απριλίου 1894.
Η πλέον πρόσφατη πρόοδος του φυσικο-χημικού χαρακτηρισμού των επεμβάσεων στην επιδερμίδα των αρχαίων γλυπτών, αλλάζει την παραδοσιακή θεώρηση των άλλοτε επιζωγραφισμένων αναγλύφων του θησαυρού. Πράγματι, επιτρέπουν σήμερα την ανίχνευση, καταγραφή και ανάλυση όλων των χρωματικών καταλοίπων, του χρυσού και άλλων μετάλλων που κάλυπταν όλη την επιφάνεια, ακόμη και αν δεν είναι ορατά με γυμνό οφθαλμό. Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί συνδυάζει τρείς συμπληρωματικές προσεγγίσεις : – Η μακροφωτογραφική και βιντεομικροσκοπική επισκόπηση, φθοριολάμψης υπεριωδών και φωταύγειας υπέρυθρων, – Η χαρτογράφηση και η ψηφιακή καταγραφή των χρωματικών καταλοίπων που ανιχνεύτηκαν, – Η φασματογραφία φθοριολάμψης X (XRF) χρησιμοποιείται για να ταυτιστούν τα στοιχεία (συστατικά) που υπάρχουν στις χρωστικές, σε συνάρτηση με την χαρακτηριστική ακτινοβολία που εκπέμπουν με την υπερδιέγερση που προκαλείται από μία ακτινοβολία με βάση ένα μικρό κύβο ακτίνων X.
Τις έρευνες αυτές διευθύνουν ο Philippe Jockey (Γαλλική σχολή Αθηνών και πανεπιστήμιο Pierre και Marie Curie), ο Philippe Walter και ο Matthias Alfeld (Εργαστήριο Μοριακής και Δομικής αρχαιολογίας του Κέντρου Εθνικών Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CΝRS) στα πλαίσια της διεπιστημονικής συνεργασίας POLYRE της Sorbonne Universités. Τυγχάνουν δε της υποστήριξης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου