Η επιστροφή της λίρας; Το 2015, η μοίρα της Ιταλίας κρέμεται από μια κλωστή
John Lloyd, Reuters.
Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Matteo Renzi, ο νεότερος ηγέτης στην Ευρώπη, αντιμετωπίζει ένα εθνικό οικονομικό τέλμα που, αν δεν αντιμετωπιστεί αποφασιστικά κατά τους προσεχείς μήνες, θα μπορούσε να διαλύσει και τα 17 κράτη της ευρωζώνης.
Πράγματι, αν δεν αντιμετωπίσει την κλιμάκωση του δημόσιου χρέους και τους αξιολύπητους αριθμούς της ανεργίας, οι Ιταλοί τέτοιες ημέρες την επόμενη χρονιά, θα μπορούσαν να βρίσκονται να ξαναχρησιμοποιούν τη λιρέτα – και οι Γερμανοί τα μάρκα, οι Γάλλοι τα φράγκα, οι Ισπανοί τις πεσέτες και οι Ολλανδοί τα φιορίνια.

Όταν ο 89χρονος πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι παραιτείται σύντομα λόγω της ηλικίας του, προέτρεψε τους Ιταλούς να αγκαλιάσουν κάτι που ήταν πάντα στη σύντομη λίστα εδώ: εθνική ενότητα και εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο και στους θεσμούς της Ιταλίας.
Ο Giannelli, γελοιογράφος της Corriere della Sera, δεν θα μπορούσε να αντισταθεί στο σχολιασμό του συμβολισμού της αναχώρησης του Ναπολιτάνο, ο οποίος απεικονίζεται να ρίχνει ένα στέμμα πάνω από το κεφάλι του, που πιάνει ένας χαμογελαστός Renzi, ο οποίος γίνεται μόλις 40 στις 11 Ιανουαρίου. «Grazie, Giorgio!» αναφωνεί ο Renzi στο καρτούν.
Η διαφαινόμενη αποχώρηση Napolitano δημιουργεί ένα άμεσο πολιτικό δίλημμα για τον Renzi: Μπορεί να φέρει τις περίφημες εριστικές πολιτικές παρατάξεις της Ιταλίας μαζί, για να επιλέξουν έναν αποδεκτό προεδρικό διάδοχος; Αν καταφέρει αυτή τη μάχη με επιτυχία, μπορεί να υπάρχει ελπίδα για τον επερχόμενο πόλεμο της ανακατασκευής της ιταλικής οικονομίας και την μείωση του εκτός ελέγχου χρέους της, το οποίο ανήλθε σε 132,6 τοις εκατό του ΑΕΠ το 2013 και αναμένεται να χτυπήσει 138 τοις εκατό για το 2014. Το σταμάτημα της σταθερής αύξησής του είναι η μεγαλύτερη δουλειά της κεντροαριστερής κυβέρνησης: και θα είναι μια δύσκολη, φρικτή και αντιλαϊκή.
Σε μια πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο Renzi, δήλωσε ότι το 2015 θα είναι το κρίσιμο έτος για την Ιταλία. Παραδέχτηκε ότι υπήρχε «μια αίσθηση ανησυχίας, κούρασης, δυσπιστίας», αλλά είπε ότι «η λέξη για το 2015 είναι η ίδια με εκείνη για το 2014 – ρυθμός, για να δώσει την ιδέα της αλλαγής και τον επείγοντα χαρακτήρα, να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε η Ιταλία να παίζει και πάλι το ρόλο της στον κόσμο».
Οι πολλοί απαισιόδοξοι γκρινιάζουν ότι στους 10 μήνες της θητείας του, ο ίδιος δεν έχει ανασύρει την Ιταλία από το τέλμα. Αλλά από την άλλη πλευρά, κάνει μια καλή προσπάθεια.
Διασφάλισε τη βάση του και ξεκίνησε μια ετήσια συνάθροιση που ονομάζεται La Leopolda (από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της Φλωρεντίας στου οποίου την ανακατασκευασμένη αίθουσα γίνεται) να είναι ο τόπος συγκέντρωσης μιας νέας ελίτ – από επιχειρηματίες, εφευρέτες, ανθρώπων των ιδεών. Χρησιμοποιώντας τη μεταφορά ενός γκαράζ – το είδος όπου ο Steve Jobs και άλλοι ανέπτυξαν την ιδέα για την Apple – είπε σε 2.000 οπαδούς του ότι «το γκαράζ είναι ο τόπος όπου οι ιδέες γίνονται … Η Ιταλία είναι το σπίτι μας και εμείς δεν θα το αφήσουμε … θα αλλάξουμε την Ιταλία».
Ο Renzi έχει συγκριθεί με τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ – με τον οποίο δείπνησε στη Ρώμη τον Νοέμβριο. Οι της αριστεράς στην Ιταλία θεωρούν τον Renzi, όπως τον Blair, να είναι στη δεξιά πτέρυγα. Αλλά όπως ο Μπλερ, κυριαρχεί στο κόμμα του, το κέντρο-αριστερό Partito Democratico (Δημοκρατικό Κόμμα). Τώρα το Partito Democratico έχει μετονομαστεί από τον αρθρογράφο Ilvo Diamanti ως το PdR – το Partito di Renzi. Η αντιπολίτευση στο εσωτερικό περιθωριοποιείται, αγνοείται.
Ο Renzi έχτισε επίσης υποστήριξη με τη μάχη του κατά της διαφθοράς – η οποία αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια των ετών του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Διόρισε ως επίτροπο αντι-διαφθοράς, έναν δικαστή και πρώην επικεφαλής της Επιτροπής για την καταπολέμηση της μαφίας, τον οποίο το περιοδικό ειδήσεων Espresso ονόμασε ως άνθρωπο της χρονιάς. Οι συντάκτες του Espresso δήλωσαν ότι το έργο του Raffaele Cantone είναι τεράστιο: αλλάζοντας την ιταλική νοοτροπία, που βρίσκει ορισμένες φορολογικές παρακάμψεις και κόλπα εξόδων, εντάξει. Αντ “αυτού, οι συντάκτες είπαν ότι αυτές οι λεγόμενες ελάσσονες νομικές υπεκφυγές πρέπει να θεωρηθούν ως το θεμέλιο πολύ πιο σοβαρών εγκλήματων.
Οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις του έφεραν τα συνδικάτα σε μαζικές διαδηλώσεις στη Ρώμη, αλλά οι αλλαγές που έχει συστήσει- που θα επιτρέπουν ευκολότερες απολύσεις και εξάλειψη των υπεράριθμων- θεωρούνται επίσης ζωτικής σημασίας. Υπάρχει ένα επιχείρημα στο υπουργικό συμβούλιο ως προς το εάν ή όχι οι διαδικασίες αυτές πρέπει να επεκταθεί και στον δημόσιο τομέα, που θεωρείται ευρέως ως υποτονικό και ενοχλητικό σύμπλεγμα. Προς το παρόν, ο Renzi έχει συμμαχήσει με αυτούς που θέλουν να το αφήσουν για άλλη ημέρα, το οποίο μπορεί να είναι, μπορεί και όχι, ένα σημάδι επιβράδυνσης παρά το επείγον – ή μπορεί να είναι το σημάδι κάποιου που γνωρίζει πού και πότε να επιλέγει τις μάχες του.
Μετάφραση-απόδοση: Hellasforce