Ετικέτες

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

O ΉΡΩΑΣ ΝΙΚΌΛΑΣ ΠΑΠΑΔΌΠΟΥΛΟΣ ΑΠΌ ΤΟ ΠΕΝΤΆΚΩΜΟ


«Blood swept lands and seas of red which commemorates the Centenary of the 1st world War – 880, 246 ceramic hand made poppies in their memories…”
ChuRedΑιματοβαμμένα χώματα και κόκκινες θάλασσες συμβόλιζαν οι 880, 246 χειροποίητες κεραμικές παπαρούνες, μία παπαρούνα για κάθε ένα Βρετανό που θυσιάστηκε κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, και που τοποθετήθηκαν γύρο από το Πύργο του Λονδίνου (Tower of London). Με τον πρωτοφανή αυτό και αξιέπαινο τρόπο η Βρετανία πρωτοστάτησε στην ιστορική θύμηση όλων των Βρετανών και μελών της Κοινοπολιτείας (και πρώην αποικιών) που πολέμησαν μαζί με τα συμμαχικά στρατεύματα, περιλαμβανομένων και Κυπρίων, τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τότε.

Σύμφωνα με τα βρετανικά δημοσιεύματα πέραν των 5 εκατομμυρίων ανθρώπων επισκέφθηκαν το Πύργο του Λονδίνου για να δουν τον ‘αιματοβαμμένο’ περίβολο του Πύργου από την μία άκρη έως την άλλη και να τιμήσουν τη μνήμη των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Η συμβολική παπαρούνα σχεδιάστηκε από τον καλλιτέχνη Paul Cummins, από το Derbyshire. Πήρε μήνες στρατιάς εθελοντών να τοποθετήσουν τις παπαρούνες πέριξ του Πύργου. Συμβολίζοντας το αίμα που χύθηκε από τους ηρωικώς πεσόντες από την Βρετανία και την Κοινοπολιτεία κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΝΤΑΚΩΜΟ
Ένας από τους Κύπριους που κατατάχτηκε στο Βρετανικό Στρατό ήταν και ο Νικόλας Παπαδόπουλος από το Πεντάκωμο. Ο οποίος σκοτώθηκε στην ηλικία των 21 ετών σε μάχη και τον έθαψαν σε νεκροταφείο στην Ιερουσαλήμ. Ο ήρωας Νικόλας Παπαδόπουλος τιμήθηκε από τον Βασιλέα της Μεγάλης Βρετανίας για τον ηρωισμό του με το Μετάλλιο Μ Μ.
Την ιστορία του Νικόλα Παπαδόπουλου μας την διηγήθηκε η εγγονή της αδελφής του, κα Μαρία (Παναγιώτου) Καραθάνου, που ζεί στο Λονδίνο (καθηγήτρια Ιστορίας).
Το 1914, όταν ο Νικόλας αποφοίτησε από το Γυμνάσιο, ο πατέρας του τον έστειλε με πλοίο στην Ελλάδα για να φοιτήσει στην Σχολή Ευελπίδων. ΄Ομως, το πλοίο δεν κατάφερε να φθάσει στον Πειραιά και ξεκίνησε ο Πόλεμος με αποτέλεσμα το πλοίο να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί προς Μασσαλία.
Εκεί, ο νεαρός Νικόλας αποφάσισε να καταταγεί στο Βρετανικό Στρατό. Η κα Μαρία Καραθάνου, πριν λίγα χρόνια επικοινώνησε με τον Colonel-in-Chief του Hampshire Regiment για να μάθει λεπτομέρειες για τον προ-θείο της. Ο Συνταγματάρχης της επιβεβαίωσε ότι το πλοίο του Νικόλα Παπαδόπουλου έφθασε στη Μασσαλία και από εκεί ο νεαρός Παπαδόπουλος κατετάγη στο Hampshire Regiment, εφόσον η Κύπρος βρισκόταν πλέον υπό βρετανική διακυβέρνηση.
Ο νεαρός 18χρονος Νικόλας επέζησε πολεμώντας για τρία χρόνια στα χαρακώματα με το Hampshire Regiment και σκοτώθηκε σε μάχη την 1 Δεκεμβρίου του 1917 σε ηλικία 21 ετών. Θάφτηκε στην Ιερουσαλήμ αλλά το κοιμητήριο βομβαρδίστηκε από τους Τούρκους με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο τάφος του. ΄Ομως τ΄ονομά του περιλαμβάνεται στο Μνημείο που κτίστηκε αργότερα στην Ιερουσαλήμ από την Επιτροπή για όσους θυσιάστηκαν από τις χώρες της Κοινοπολιτείας και στο Καθεδρικό Ναό του Winchester όπου είναι και η έδρα του Hampshire Regiment στο οποίο υπηρέτησε.
Ο θάνατός του δημοσιεύθηκε στην London Gazette 25 Απριλίου 1918. Γιός του Γαβριήλ Παπαδόπουλου και της Ελένης Σολωμού από το Πεντάκωμο της Κύπρου υπηρετήσας στο Hampshire Regiment.
NicPap 1a
Φώτο: Η ξεθωριασμένη φωτογραφία με τη στολή στάλθηκε στους γονείς του από τον ίδιο καθώς βρισκόταν στο πόλεμο, την διαφύλαξε η κα Καραθάνου αφού την βρήκε μετά τον θάνατο της γιαγιάς της.
Τιμήθηκε από το Παλάτι με το τίτλο του Μ M (Military Medal) που διδόταν σε όσους ηρωικούς έπεσαν σε μάχες εναντίον του εχθρού.
Επιστολή από το Παλάτι
Τα Μετάλλια του με γράμμα από τον Βασιλέα της Μεγάλης Βρετανίας στάλθηκαν στη μητέρα του ενημερώνοντας την για τον ηρωικό θάνατο του γιού της.
Το 1955 με την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 οι Άγγλοι σε επιχείρηση στο Πεντάκωμο, έβαλαν το χωριό σε κατοίκων περιορισμό και συνέλαβαν τον μικρότερο αδελφό του Νικόλα. ΄Ησαν οκτώ αδέλφια και συνέλαβαν το μικρότερο, το Λάμπρο.
Η πικρία της μάνας του Νικόλα την έκανε να αγανακτήσει και στην κατάσταση εκείνη πήρε την επιστολή και τα μετάλλιά του και βγήκε στο δρόμο και τους τα πέταξε όλα με κατάρες λέγοντας τους « Ο γιός μου πολέμησε και θυσιάστηκε στο πλευρό σας, τον τιμήσατε και τώρα συλλαμβάνετε τον αδελφό του».
Οι Άγγλοι τα μάζεψαν όλα εκείνα τα τεκμήρια με αποτέλεσμα να μην έχει η οικογένειά του τις τιμητικές διακρίσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου.
Στο Μνημείο στην Ιερουσαλήμ γράφει η επιγραφή:
In Memory of Private
Nicholas Papadopoulos
M M
202642, 2nd/4th Bn., Hampshire Regiment who died on 01 December 1917 Age 21
Son of Gabriel Papadopoulos, and Eleni Solomon, his wife, of Pentakomo, Cyprus
Remembered with Honour
Jerusalem Memorial
Commemorated in perpetuity by
The Commonwealth War Graves Commission
ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ. ΘΑ ΤΟΥΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου