Ετικέτες

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Χέλμουτ Κολ: "σφάζει'' την Άνγκελα Μέρκελ στα απομνημονεύματά του.







Η Angela Merkel μπορούσε μόλις και μετά βίας να κρατήσει ένα μαχαίρι και πιρούνι σωστά, ενώ ο Mikhail Gorbachev  άφησε πίσω του μια  κληρονομιά που λησμονήθηκε.
Αυτοί είναι οι συλλογισμοί του Helmut Kohl, σύμφωνα με  νέο βιβλίο, το οποίο δείχνει επίσης τον  πρώην καγκελάριος της Γερμανίας χωρίς καθόλου φιλανθρωπική διάθεση απέναντι στους 
ακτιβιστές για τα πολιτικά δικαιώματα της Ανατολικής Γερμανίας , που βοήθησε στη πτώση του Τείχους του Βερολίνου πριν από 25 χρόνια. 

Στο "Legacy: the Kohl Transcripts" παρουσιάζονται  μια σειρά από απομαγνητοφωνημένες  συνεντεύξεις 600 ωρών που θα δημοσιευθούν χωρίς τη συγκατάθεση του 
Kohl αυτή την εβδομάδα. Στις σελίδες του,μάλιστα, ο μακροβιότερος  καγκελάριος της Γερμανίας προειδοποιεί για το ρόλο του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα, που ξεπήδησε σε πόλεις όπως η Δρέσδη και η Λειψία στα τέλη του 1980, για την επίτευξη της γερμανικής επανένωσης.


"Θα ήταν λάθος να προσποιούμαστε ότι το Άγιο Πνεύμα  ξαφνικά κατέβηκε πάνω Λειψία και άλλαξε τον κόσμο», είπε ο Kohl  σε σχέση με τις διαδηλώσεις του 1989 όταν είδε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες  στο δρόμο ενάντια στο καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας.

Αντ 'αυτού, η πτώση του τείχους ήταν πάνω απ' όλα το αποτέλεσμα της πάσχουσα οικονομία της Σοβιετικής Ένωσης. "Ο 
Gorbachev αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι το παιχνίδι του ήταν, και ότι ο ίδιος δεν θα μπορούσε να στηρίξει το καθεστώς".

Στην ετυμηγορία του, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας για τον Ρώσο  ομόλογό του αναφέρει «Η κληρονομιά του Γκορμπατσόφ είναι ότι ζήτησε χρόνο για τον κομμουνισμό, εν μέρει, παρά τη θέλησή του, αλλά στην πραγματικότητα τον αποτελείωσε. Χωρίς βία. Χωρίς αιματοχυσία. Από εκεί και πέρα ​​αγωνίζομαι να σκεφτώ κάτι άλλο όσον αφορά την πραγματική κληρονομιά. "

Η σημερινή καγκελάριος 
 Angela Merkel , την οποία ο  Kohl προώθησε αλλά στράφηκε εναντίον μετά από το σκάνδαλο για τις δαπάνες το 1999, περιγράφεται με ακόμη λιγότερο κολακευτικούς όρους: ''Η  Angela δεν  μπορούσε να κρατήσει ακόμη και το πιρούνι και το μαχαίρι της σωστά. ''

O  ειλικρινής τόνος που χρησιμοποιεί ο  84χρονος σήμερα πρώην καγκελάριος, υποδηλώνει ότι πιθανότατα ποτέ δεν πίστευε ότι τα συγκεκριμένα σχόλια θα δημοσιεύονταν. Η ηχογράφηση έγινε ατά τη διάρκεια μιας σειράς από περισσότερες από 100 συνεντεύξεις με τον δημοσιογράφο Heribert Schwan το 2001 και το 2002, μετά την αυτοκτονία της πρώτης συζύγου του Hannelore και οι απομαγνωτοφωνήσεις  αρχικά προορίζονταν να αποτελέσουν τη βάση για τον τέταρτο τόμο της αυτοβιογραφίας του. 
Ο Schwan ισχυρίζεται ότι απολύθηκε ως βιογράφος του Khol και ότι του ζητήθηκε να επιστρέψει τις ταινίες όταν ο πρώην καγκελάριος παντρεύτηκε τη νέα του σύζυγο,Maike Kohl-Richter. Πλέον ο Schwan αποφάσισε να προχωρήσει σε δημοσίευση των σνεντεύξεων, μια κίνηση που θα μπορούσε να έχει νομικές συνέπειες.


Σύμφωνα με το  περιοδικό Der Spiegel, το οποίο έχει παρουσιάσει αποσπάσματα από το βιβλίο στην τρέχουσα έκδοση του, μέσα από το συγκεκριμένο βιβλίο ο Kohl παρουσιάζεται ως  ένας άνθρωπο που δεν έλαβε την πλήρη αναγνώριση όπως ένιωθε ότι άξιζε.
Οι προκάτοχοι του,Willy Brandt και  Helmut Schmidt απολαμβάνουν τη φήμη τους  ως κοσμοπολίτες πολιτικοί,κάτι που δε συμβαίνει με τον Kohl.


Επιμέλεια: Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου