Ετικέτες

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014




Η Ντίλμα Ρουσέφ είναι η νικήτρια του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας, εξασφαλίζοντας το 42% των ψήφων, έναντι 35% για τον Αέσιο Νέβες των Σοσιαλδημοκρατών.

Η Μαρίνα Σίλβα, φαβορί για αρκετές εβδομάδες ακόμα και για την πρωτιά, έμεινε τελικά στην τρίτη θέση με ποσοστό 21%, ανάλογο με εκείνο των εκλογών του 2010.

«Οι πολίτες εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους στα φαντάσματα του παρελθόντος, στην ανεργία και την ύφεση» δήλωσε η πρόεδρος, υποσχόμενη να συνεχίσει -εφόσον εκλεγεί στις 26 Οκτωβρίου- την πολιτική της αναδιανομής εισοδήματος.

Περισσότερο και από ικανοποιημένος με το εκλογικό αποτέλεσμα εμφανίστηκε ο Αέσιο Νέβες, ο οποίος επιβεβαίωσε και με το παραπάνω τη δυναμική των τελευταίων ημερών, όταν από την τρίτη στην οποία είχε «κολλήσει» για μεγάλο χρονικό διάστημα, ήταν δεύτερος στις προτιμήσεις των πολιτών.

Ο Νέβες κυριολεκτικά «αναστήθηκε» πολιτικά, κερδίζοντας μάλιστα στην πολιτεία του Σάο Πάολο, όπου ψηφίζει σχεδόν 1 στους 4 βραζιλιάνους.

Ο ίδιος κάλεσε τους βραζιλιάνους που στήριξαν την Μαρίνα Σίλβα να τον ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο.

Η ίδια η Σίλβα κατάφερε και πάλι να κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός μεγάλου τμήματος του εκλογικού σώματος, ωστόσο, δεν επιβεβαιώθηκε η δυναμική της.

Ο δεύτερος γύρος θα γίνει στις 26 Οκτωβρίου και η προεκλογική περίοδος μέχρι να ανοίξουν και πάλι οι κάλπες για τα περίπου 142 εκατομμύρια ψηφοφόρων θα είναι ιδιαίτερα σκληρή.

Ουσιαστικά, όπως επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές, θα αναμετρηθούν δύο διαφορετικοί κόσμοι στην πολιτική και την οικονομία: αυτός της Ντίλμα Ρουσέφ με τις πολιτικές αναδιανομής του εισοδήματος και ενίσχυσης των φτωχότερων και αυτός του Αέσιο Νέβες, σαφώς φιλικότερου στον ιδιωτικό τομέα.

πηγή: in.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου