Ετικέτες

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Π.Καρύκα : Το πρώτο αίμα από τον Χίτλερ. Πολωνία 1η Σεπτεμβρίου 1939


Π.Καρύκα : Το πρώτο αίμα από τον Χίλτερ. Πολωνία 1η Σεπτεμβρίου 1939
Η γερμανική επίθεση κατά της Πολωνίας άρχισε τα ξημερώματα της 1ης Σεπτεμβρίου, από αέρος, όταν τρία γερμανικά Stukaβομβάρδισαν τους σταθμούς ελέγχου της σημαντικής γέφυρας του Ντίρσχαου, επί του ποταμού Βιστούλα, με σκοπό να αποτραπεί η ανατίναξή της από τους Πολωνούς. Πετώντας σε ύψος 10 μέτρων, μέσα στην πρωινή ομίχλη, το γερμανικό σμήνος, με επικεφαλής τον υποσμηναγό Mπρούνο Ντίλεϊ, επιτέθηκε κατά των πολωνικών φυλακίων. Τα φυλάκια, μαζί με καλώδιο πυροδότησης, καταστράφηκαν. Δύο ώρες αργότερα όμως οι Πολωνοί κατόρθωσαν να ανατινάξουν τη γέφυρα. Η ώρα ήταν 05.25. Ο πόλεμος μόλις άρχιζε.
Οι γερμανικές αεροπορικές δυνάμεις είχαν οργανωθεί σε δύο αεροπορικούς στόλους. Ο 1ος, υπό τον Κέσερλινγκ, έδρευε στην Αν. Πρωσία και διέθετε 347 καταδιωκτικά Me 109, 64 Me 110, και 611 βομβαρδιστικά He 111, Do 17 και  Ju 87. Ο 4ος Αεροπορικός Στόλος, υπό τον Λέερ, με έδρα τη Σιλεσία, διέθετε 227 καταδιωκτικάMe 109 και 569 βομβαρδιστικά He 111, Do 17, Ju 87 και Hs 123. Επίσης διατίθεντο αναγνωριστικές Μοίρες, και 500 περίπου ακόμα αεροσκάφη αεροπορικής συνεργασίας, απευθείας υπαγόμενα στις εισβάλουσες στρατιές.
Από την άλλη πλευρά, οι Πολωνοί, υστερώντας τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά, διέπραξαν και το σφάλμα να αναπτύξουν με λανθασμένο τρόπο τις αεροπορικές τους δυνάμεις. Οι κύριες δυνάμεις τους συγκρότησαν μια ταξιαρχία δίωξης, με 55 μόλις απαρχαιωμένα καταδιωκτικά ΡZL 11 και μια ταξιαρχία βομβαρδισμού με 36 υπερσύγχρονα, για την εποχή PZL 37, 50 ελαφρά βομβαρδιστικά PZL 23 και 20 περίπου παλαιά διπλάναRWD 8, στρατιωτικής συνεργασίας. Οι υπόλοιπες αεροπορικές τους δυνάμεις διατέθηκαν απευθείας για την άμεση υποστήριξη του στρατού.
Έτσι, την Στρατιά του Λοτζ υποστήριζαν 22 καταδιωκτικά PZL 7 και 11, 10 ελαφρά βομβαρδιστικά PZL 23 και 18 παλαιά αεροσκάφη στρατιωτικής συνεργασίας και συνδέσμου. Την Στρατιά της Κρακοβίας υποστήριζαν 21 καταδιωκτικά, 10 ελαφρά βομβαρδιστικά και 23 αεροσκάφη αεροπορικής συνεργασίας. Η Στρατιά των Καρπαθίων υποστηριζόταν από 10 καταδιωκτικά, 10 ελαφρά βομβαρδιστικά και 6 στρατιωτικής συνεργασίας. Η Στρατιά Πομόρτζ (Πομερανίας) ήταν προικοδοτημένη με 22 καταδιωκτικά, 10 ελαφρά βομβαρδιστικά και 20 αεροσκάφη στρατιωτικής συνεργασίας. Η Στρατιά του Πόζναν διέθετε επίσης 22 καταδιωκτικά και 10 ελαφρά βομβαρδιστικά και 17 αεροσκάφη στρατιωτικής συνεργασίας. Τέλος, η στρατιωτική διοίκηση του Νάρεβ διέθετε 10 καταδιωκτικά PZL 7, 10 ελαφρά βομβαρδιστικά και 10 αεροσκάφη συνεργασίας.
Με τον τρόπο αυτό, η πολωνική διοίκηση διέθεσε τον όγκο των αεροσκαφών της σε επτά, ουσιαστικά ανεξάρτητα μεταξύ τους σύνολα, τα οποία αδυνατούσαν να αλληλοϋποστηριχτούν και τα οποία μοιραία θα καταστρέφονταν το ένα μετά το άλλο. Η λογική του πολωνικού επιτελείου να έχουν «όλοι από κάτι» λειτούργησε καταστροφικά και στον αέρα, όπως και στο έδαφος.
Το γερμανικό σχέδιο για τις αεροπορικές επιχειρήσεις προέβλεπε την αιφνιδιαστική προσβολή των πολωνικών αεροσκαφών στο έδαφος, την πρώτη ήδη ημέρα του πολέμου. Ωστόσο, το σχέδιο έμεινε στα χαρτιά, αφού οι Πολωνοί είχαν ήδη διασπείρει τα αεροσκάφη τους σε δεκάδες βοηθητικά αεροδρόμια. Επίσης δεν βοήθησε και ο καιρός, αφού την πρώτη μέρα του πολέμου πυκνές νεφώσεις κάλυπταν το πεδίο της μάχης.
Με το πρώτο φως της 1ης Σεπτεμβρίου, η Lufwaffe άπλωσε τα φτερά της πάνω από την άμοιρη Πολωνία. Η πρώτη κατάρριψη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σημειώθηκε λίγο πριν τις 06.00. Η Σμηναρχία «Ίμελμαν», είχε απογειώσει περί τα 35 Stuka με στόχο το αεροδρόμιο της Κρακοβίας. Ο στόχος βομβαρδίστηκε χωρίς αξιόλογα αποτελέσματα. Στην επιστροφή όμως τα γερμανικά αεροσκάφη εντόπισαν τυχαία ένα πολωνικό βοηθητικό αεροδρόμιο, έδρα της 121ης Πολωνικής Μοίρας Δίωξης. Αμέσως ο διοικητής της, λοχαγός Μιερτσισλάβ, επιχείρησε να απογειωθεί για να αντιμετωπίσει τους επιδρομείς, μαζί με τον υπολοχαγό Γκνις. Δεν είχε φτάσει καλά-καλά σε ύψος 300 μέτρων, όταν ένα Stuka άνοιξε πυρ εναντίον του. Το PZL ανατινάχτηκε. Δράστης ήταν ο υποσμηναγός Φρανκ Νίουμπερτ. Ο δεύτερος Πολωνός πιλότος κατάφερε να κερδίσει ύψος. Εντόπισε δύο βομβαρδιστικά Do 17 στα οποία αμέσως επιτέθηκε, καταρρίπτοντάς τα και τα δύο.
Η μέρα δεν φαινόταν να αρχίζει καλά για τη Lufwaffe. Θα συνεχιζόταν μάλλον χειρότερα. Μια Μοίρα βομβαρδιστικών He 111 επιχείρησε να βομβαρδίσει στόχους κοντά στη Βαρσοβία. Εκεί όμως ήταν συγκεντρωμένα τα πολωνικά καταδιωκτικά της ταξιαρχίας δίωξης, τα οποία αναχαίτισαν τα γερμανικά αεροσκάφη, καταρρίπτοντας έξι από αυτά. Ευτυχώς για τους Γερμανούς, έφτασαν στην περιοχή καταδιωκτικά Μe 110, τα οποία ενεπλάκησαν με τη σειρά τους με ταPZL. Στην αερομαχία που ακολούθησε 4 PZL καταρρίφθηκαν. Οι Πολωνοί πιλότοι το μόνο που κατάφεραν ήταν να πλήξουν σοβαρά το αεροσκάφος του Γερμανού άσσου Γκράμπεν, ο οποίος είχε ήδη επτά νίκες στην Ισπανία. Την ίδια ώρα η Lufwaffe εξαπέλυσε σφοδρές επιθέσεις κατά παράκτιων στόχων, στις ακτές της Βαλτικής, αλλά και στο νότιο τομέα του μετώπου. Στην πλέον επιτυχημένη προσβολή της ημέρας, 28 εκπαιδευτικά πολωνικά αεροσκάφη καταστράφηκαν στο έδαφος, στο Ρακοβίτσε.
Αργότερα την ίδια ημέρα, τα γερμανικά βομβαρδιστικά, με τη συνοδεία αεροσκαφών Me 109 και 110, πέταξαν και πάλι προς τη Βαρσοβία. Μόλις οι γερμανικοί σχηματισμοί εντοπίστηκαν, 30 πολωνικά καταδιωκτικά έσπευσαν να τους αναχαιτίσουν. Ακολούθησε άγρια αερομαχία, στην οποία πέραν πάσης προσδοκίας οι Πολωνοί επικράτησαν. Τα γερμανικά βομβαρδιστικά αναχαιτίστηκαν. Συνολικά 14 γερμανικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν έναντι 5 πολωνικών. Ήρωας της ημέρας ήταν ο Πολωνός αντισυνταγματάρχης Παμούλα, ο οποίος, έχοντας καταρρίψει ένα He111 και ένα Stuka, εμβόλισε ένα Μe 109. Τα γερμανικά μαχητικά κατέρριψαν άλλα 5 πολωνικά καταδιωκτικά στην περιοχή της Στρατιάς του Μοντλίν και προκάλεσαν ζημιές σε 24 ακόμα. Παρά την πύρρειο νίκη τους, ήταν φανερό ότι πολύ σύντομα η Πολωνική Αεροπορία θα εξαντλούνταν.
Στο νότιο άκρο του μετώπου, στο χώρο δράσης του 4ουΑεροπορικού Στόλου, ο Ριχτχόφεν, διοικούσε την Αεροπορική Μεραρχία Ειδικών Αποστολών. Ο Ριχτχόφεν είχε στη διάθεσή του περί τα 150 Stuka, 40 Hs 123, 23 Do 17 και 47 Me 109. Με τα αεροσκάφη αυτά, πιστός στο δόγμα που ανέπτυξε στην Ισπανία, εξαπέλυσε καταστροφικές επιδρομές κατά των πολωνικών στρατευμάτων, σε άμεση συνεργασία με τις φίλιες χερσαίες δυνάμεις. Κάθε κίνηση, κάθε σταθμός διοίκησης και επικοινωνιών, κάθε αποθήκη, αποτέλεσαν στόχο των αεροσκαφών του Ριχτόφεν.
Το απόγευμα εντοπίστηκε μια πολωνική ταξιαρχία ιππικού να σπεύδει προς το μέτωπο για να ενισχύσει τα σχεδόν κατεστραμμένα τμήματα της πρώτης γραμμής. Η ταξιαρχία δεν έφτασε ποτέ. Οι άνδρες, τα άλογα, τα οχήματα και τα τεθωρακισμένα που διέθετε «κομματιάστηκαν» από τα γερμανικά «γεράκια». Τα διπλάνα Ηs123, πετώντας σύριζα στο έδαφος, θέριζαν με τα πολυβόλα, εξαπολύοντας τι μικρές τους αυτοσχέδιες βόμβες ναπάλμ, τα «φλάμπος». Περισσότερες από 90 εξόδους πραγματοποίησαν τα αεροσκάφη του Ριχτχόφεν, αφανίζοντας την πολωνική ταξιαρχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου