Ετικέτες

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Φόρεϊν Όφις 1975: Μόνο τουρκική λύση θα δεχθεί η Τουρκία - Και σκέψη δολοφονίας Μακαρίου...




Αφού ξέφτισε πια το κλισέ των Ελληνοκύπριων πολιτικών ότι το διαβόητο κλειδί της λύσης βρισκόταν στην Τουρκία με το οποίο μας κοροΐδευαν χοντρά εδώ και χρόνια, προσφέροντας άλλοθι στη δική τους ανικανότητα, τώρα άλλαξαν οι... κλειδαριιές από τους «μαστόρους»!

Ο Αμερικανός πρέσβης κ. Koenig ανακάλυψε ότι «Το κλειδί της λύσης βρίσκεται στα χέρια των δύο ηγετών» - γιατί, βλέπετε, δεν θέλει ο πρέσβης της συμμαχικού μας εταίρου -των ΗΠΑ- να κατηγορεί την άλλη σύμμαχό τους την Τουρκία για εισβολή, προωθώντας το αθωωτικό τους πρόσχημα ότι το πρόβλημα είναι μεταξύ των δύο κοινοτήτων που δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους. Και δηλώνει και ικανοποιημένος από τη... στήριξη της Τουρκίας («Σημερινή» 26.9.2014).

Και βεβαίως βεβαίως στην ίδια γραμμή και ο νέος ΄Υπ. Αρμοστής της κηδεμόνος Βρετανίας, κ. Ντέιμιαν Τοντ (αλίμονο δηλαδή αυτός που δίνει και τις κατευθυντήριες γραμμές να είχε άλλη άποψη), λέει ότι «στην Κύπρο βρίσκεται το κλειδί της λύσης» και εκτιμά και αυτός ότι η Τουρκία θέλει συμφωνία («Φιλελεύθερος» 26.9.2014).

Ενώ ο νεοφερμένος Φιλανδός ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Άιντα βλέπει (ή ονειρεύεται, λόγος να γίνεται) «κάποιες πολύ εποικοδομητικές ιδέες, που θα δημιουργήσουν νέο δυναμισμό στο μακροχρόνιο αυτό πρόβλημα του Κυπριακού». («Σ»26.9.2014). Και παράλληλα («Φ» 21.9.2014) πετάει και το «δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα»! Μα με την τουρκική διζωνική, κύριε Άιντα; ΄Η δεν σας ενημέρωσαν ότι η διζωνική είναι τουρκική λύση; Άντε, να χαρείς, άφησέ μας ήσυχους και εσύ.

Εγώ όμως θα συμφωνήσω με τον δικό μας Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Ιωάννη μας τον Κασουλίδη, ο οποίος, ταυτόχρονα με τους προαναφερθέντες κηδεμόνες και συμμαχικούς εταίρους, δήλωσε ο άνθρωπος ότι «αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμα το αν η Τουρκία είναι διατεθειμένη να δεχθεί μια λύση που να γίνεται αποδεκτή και από εμάς...» («Σ» 26.9.2014).

Ακριβώς. Γιατί η Τουρκία μπορεί να «θέλει λύση» αλλά η λύση που θέλει στην Κύπρο είναι ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΥΣΗ. Και είναι την τουρκική λύση που εννοούν οι κηδεμόνες και συμμαχικοί εταίροι μας όταν μας πωλούν φούρνους παξιμάδια και μυθοπλασίες ότι τάχα η Τουρκία επιθυμεί λύση!

Ακόμα, πιο συγκεκριμένα, ας ενημερωθεί ο νέος μας ΄Υπ. Αρμοστής της εγγυήτριας Βρετανίας και ο συνάδελφός του της συμμαχικής μας εταίρου ότι το Φόρεϊν Όφις συμφωνεί με τον δικό μας κ. Ιωάννη Κασουλίδη! Και ακόμα πιο αποκαλυπτικά ότι εντός του Φόρεϊν Όφις το 1975 συζητήθηκε και «σκέψη» δολοφονίας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου (αλλά απερρίφθη λόγω του ότι δεν βιαζόντουσαν τόσο πολύ για λύση) ακριβώς γιατί δεν πίστευαν ότι θα δεχόταν την τουρκική λύση. Για διαβάστε τι έλεγε ο ανώτερος αξιωματούχος του Φόρεϊν Όφις M C S Weston του Νοτιοδυτικού Τμήματος Ευρώπης (South East European Department) στις 19 Φεβρουαρίου 1975 στον επιτηρητή του Κυπριακού στο Φ.Ο κ. Goodison.

«Πιστεύω ότι έχεις δίκαιο με την εισήγησή σου ότι μια λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τουρκικούς όρους, όμως ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ποτέ δεν θα δεχθεί τέτοιους όρους. Υποθέτω ότι το συμφέρον μας για μια λύση δεν είναι τόσο μεγάλο που να χρειαζόμαστε να σκεφτούμε δολοφονία του Αρχιεπισκόπου... Προς το παρόν η συνέχιση των ενδοκοινοτικών συνομιλιών προσφέρει την καλύτερη ελπίδα για λύση, ως και την πλέον αναπαυτική στάση για μας να υιοθετήσουμε».
" I believe you are right in suggesting that a settlement could only be achieved on Turkish terms but that Archbishop Makarios would never accept these terms. I assume our interest in a settlement is not sufficient seriously to consider assassinating the Archbishop. the intercommunal talks do at the moment continue to provide the best hope of a settlement, as well as the most comfortable posture for us to adopt".Ελπίζω να μην γίνεται και σήμερα «σκέψη»... κάποιας δολοφονίας, επειδή δεν δεχόμαστε την τουρκική λύση. Νοουμένου ότι και το σημερινό τους συμφέρον για λύση μετατράπηκε σε αρκετά σοβαρό!

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/Συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου