Ετικέτες

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Π.Καρύκα : “V2 – To "υπερόπλο" του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.”


Συγγραφέα – hellasforce.com
Ο βαλλιστικός πύραυλος V2 ήταν το γερμανικό υπερόπλο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο σχεδιάστηκε από τον διάσημο Βέρνερ φον Μπράουν.
Ως τα μέσα του 1944 η παραγωγή του έφτασε σε υψηλά επίπεδα. Υπολογίζεται ότι περίπου 3.000 πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν για πειράματα, δοκιμές και εκπαίδευση και ότι το 1/4 αυτών καταστράφηκαν ή απέτυχαν να απογειωθούν, είτε με ευθύνη των υπηρετών, είτε λόγω τεχνικών προβλημάτων.
Το εργοστάσιο Mittelwerke είχε, το φθινόπωρο του 1944, την δυνατότητα κατασκευής 900 V2 τον μήνα και διατήρησε αυτόν τον ρυθμό ως το 1945.

Η συνολική παραγωγή εντός του 1944 ξεπέρασε τα 4.500 V2, ενώ αλλά 2.500 κατασκευάστηκαν τους πρώτους μήνες του 1945. Όταν τον Σεπτέμβριο του 1944 άρχισαν οι βομβαρδισμοί κατά της Αγγλίας, υπολογίζεται ότι υπήρχαν έτοιμοι προς χρήση 1.800 πύραυλοι.
Η παραγωγή ενός V2 απαιτούσε 4.000 εργατοώρες. Η παραγωγή επηρεάστηκε από εφοδιαστικές δυσκολίες, λόγω της κατάρρευσης του γερμανικού συστήματος μεταφορών από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς, οι οποίες την έριξαν σε ποσοστό 10-15%. Ο ρυθμός εκτοξεύσεων μειώθηκε κατά 25% από την απώλεια των βιομηχανικών συγκροτημάτων παραγωγής καυσίμων στη Δύση και κατά ένα 15% , όταν καταλείφθηκαν από τους Σοβιετικούς τα αντίστοιχα συγκροτήματα στην Ανατολή.
Σε πείσμα όμως όλων αυτών των δυσκολιών η επιχείρηση προχώρησε κανονικά οι πύραυλοι αναπτύχθηκαν στη Γαλλία. Όπως και με το V1, οι τεράστιες υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης, εξυπηρέτησης και πυροδότησης των πυραύλων είχαν εξολοκλήρου καταστραφεί ή είχαν καταστεί μη ικανές προς χρήση από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς.
Έτσι το βάρος έπεσε στις κινητές μονάδες εκτόξευσης. Οι χώροι που είχαν αρχικά επιλεγεί για την τάξη των φορητών εκτοξευτών, στη χερσόνησο του Χερβούργου και στην περιοχή του Καλαί, είχαν ήδη καταλειφθεί από τους Συμμάχους, πριν οι V2 τεθούν σε υπηρεσιακή ετοιμότητα.
Καταρτίστηκαν λοιπόν νέα σχέδια για εκτοξεύσεις από περιοχές του Βελγίου, μεταξύ Τουρνέ και Γάνδης και από την Αμβέρσα. Η προέλαση των βρετανικών δυνάμεων όμως πρόλαβε πάλι τους Γερμανούς.
Τελικά επιλέχθηκε, ως βάση, η περιοχή της Χάγης, στην Ολλανδία. Συγκροτήθηκαν τότε δύο συγκροτήματα εκτόξευσης, το Συγκρότημα Βορρά- με στόχο το Λονδίνο- και το Συγκρότημα Νότου- επιφορτισμένο να πλήττει στόχους στη Γαλλία και στο Βέλγιο.
Το Συγκρότημα Νότου ήταν το πρώτο που έβαλε επιχειρησιακά , στις 08.30 της 8ης Σεπτεμβρίου 1944, εκτοξεύοντας έναν V2 κατά του Παρισιού, ο οποίος όμως δεν έφτασε στον στόχο του. Το Συγκρότημα Βορράς έβαλε με τη σειρά του δύο διαδοχικά πυραύλους κατά του Λονδίνου, οι οποίοι όμως αστόχησαν, πλήττοντας την περιοχή του Έσσεξ.
Οι εκτοξεύσεις συνεχίστηκαν από τη Χάγη.

Οι Σύμμαχοι σύντομα ανακάλυψαν την περιοχή από την οποία πραγματοποιούντο οι επιθέσεις αλλά, από τη στιγμή που τα οχήματα, εκτοξευτές, αποχωρούσαν, αμέσως μετά την εκτόξευση του πυραύλου, δεν υπήρχε ποτέ τίποτα για να βομβαρδίσουν. Ο τελευταίος πύραυλος που βλήθηκε από τη Χάγη, έπληξε ένα οικοδομικό τετράγωνο στο Γουάιτσαπελ, σκοτώνοντας 134 άτομα. Η ώρα ήταν 19.21 της 27ης Μαρτίου 1945. Συνολικά 1.359 πύραυλοι V2 έπληξαν την Αγγλία. Από αυτούς 517 έπληξαν το Λονδίνο και 27 το Νόργουιτς, σκοτώνοντας 2.754 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 6.523.
v_2_cutaway_big
Κατά του V2, δεν υπήρχε κανένα αποτελεσματικό μέτρο άμυνας. Δεν υπήρχε τρόπος να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο όπλο με την τεχνολογία του 1945. Η μόνη πρακτική μέθοδος που θα σταματούσε τους βομβαρδισμούς του Λονδίνου από τους V2, ήταν η προέλαση των συμμαχικών στρατιών στην Ολλανδία. Στις 29 Μαρτίου 1945, το Συγκρότημα Βορρά, οπισθοχωρούσε στη Γερμανία , παίρνοντας μαζί του και 60 αχρησιμοποίητους πυραύλους.
Το Συγκρότημα Νότου είχε επίσης αφήσει έντονα το σημάδι του. συνολικά 1.341 V2 εκτοξεύτηκαν κατά της Αμβέρσας, 98 κατά της Λιέγης, 65 κατά των Βρυξελλών, 15 κατά του Παρισιού, 5 κατά του Λουξεμβούργου και 11κατά των γεφυρών του Ρήνου, στο Ρεμάγκεν.
Συγγραφέα – hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου