Ετικέτες

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Ο Ερυθρός Σταυρός επιβεβαίωσε ότι σκοτώθηκε Ελβετός στο βομβαρδισμό του Ντονέτσκ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ένας εργαζόμενος στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού σκοτώθηκε από μία οβίδα που έπεσε κοντά στα γραφεία του διεθνούς οργανισμού στο Ντονέτσκ, την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος Τύπου του Ερυθρού Σταυρού. Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς είδε το πτώμα ενός άνδρα μέσης ηλικίας να κείτεται στην είσοδο του κτιρίου.
 «Είμαστε βαθύτατα συντετριμμένοι από αυτήν την απώλεια» δήλωσε ο Γιούαν Ουάτσον, εκπρόσωπος Τύπου της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, στο Ρόιτερς. Τα γραφεία του ΔΕΕΣ βρίσκονται σε ένα τριώροφο κτίριο σε απόσταση μικρότερη του 1 χιλιομέτρου από το αρχηγείο των υπηρεσιών ασφαλείας, που έχουν καταλάβει οι αυτονομιστές μαζί με άλλα σημεία στρατηγικής σημασίας στην πόλη από τον Απρίλιο.
 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβελ Κλίμκιν κατηγόρησε τους αυτονομιστές για την επίθεση αυτή. «Έχω μόνο μια ερώτηση να απευθύνω: άραγε οι τρομοκράτες έχουν καμία ιδέα τι σημαίνει ανθρωπιά όταν βομβαρδίζουν το γραφείο στο Ντονέτσκ του ΔΕΕΣ, που μόνο σκοπό έχει να βοηθά τους πολίτες;» διερωτήθηκε.
Βομβαρδίστηκε σήμερα το κέντρο της πόλης του Ντονέτσκ, με βλήματα να πλήττουν κυρίως ένα εμπορικό κέντρο, ανακοίνωσε η δημαρχία της πόλης της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών. Είναι η πρώτη φορά που το κέντρο της πόλης πλήττεται τόσο σφοδρά μετά την υπογραφή, την 5η Σεπτεμβρίου στο Μινσκ, της συμφωνίας εκεχειρίας. Το σημερινό περιστατικό σημειώθηκε μία ημέρα μετά τον βομβαρδισμό που προκάλεσε τον θάνατο 10 πολιτών σε προάστια του Ντονέτσκ, κοντά στο –ελεγχόμενο από τον ουκρανικό στρατό– αεροδρόμιο της πόλης, όπου μαίνονται μάχες.
Σε ανακοίνωσή της η δημαρχία διευκρίνισε ότι πολλές οβίδες έπεσαν στο κέντρο της πόλης λίγο πριν από τις 18:00, μία από τις οποίες σε ένα εμπορικό κέντρο και μία ακόμη σε έναν χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.
Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την «ανησυχία της για την εντατικοποίηση, παρά την εκεχειρία, των πυρών και των βομβαρδισμών στην ανατολική Ουκρανία», όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. Οι μάχες αυτές «προκάλεσαν χθες τον τραγικό θάνατο πολλών πολιτών κοντά σε ένα σχολείο του Ντονέτσκ», κατήγγειλε η ΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι «πολλοί ουκρανοί στρατιώτες έχουν επίσης σκοτωθεί στις μάχες τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως εξαιτίας του συνεχούς βομβαρδισμού του αεροδρομίου του Ντονέτσκ».
Επιχείρηση των φιλορώσων για την ανακατάληψη του αεροδρομίου
Παράλληλα, οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ξεκίνησαν σήμερα νέα μαζική επίθεση για την ανακατάληψη του αεροδρομίου του Ντονέτσκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού.
Πυκνός καπνός υψωνόταν από το αεροδρόμιο και κάλυπτε μεγάλο μέρος του Ντονέτσκ, προπυργίου των αυτονομιστών, ενώ ακούγονταν συχνά πυρά από βαριά όπλα και ο ήχος των αυτόματων όπλων, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Χθες (Τετάρτη) τα στρατεύματα (των ανταρτών) εισέβαλαν σε έναν από τους τερματικούς σταθμούς του αεροδρομίου, όμως δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι βρίσκονται ακόμη στο εσωτερικό του ή αν έχουν φύγει», δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος των αυτονομιστών.
Σύμφωνα με τον Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ, εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού, οι αντάρτες επιτέθηκαν με άρματα μάχης και βομβάρδισαν τις θέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων που ελέγχουν το κεντρικό αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. «Η κατάσταση στο αεροδρόμιο είναι τεταμένη, εξαπέλυσαν δεύτερη επίθεση το πρωί», πρόσθεσε.
Νωρίς το απόγευμα οι μάχες, από τις οποίες υπάρχουν «τραυματίες», συνεχίζονται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας της Ουκρανίας Αντρίι Λισένκο.
Παρά τις δύο συμφωνίες για εκεχειρία που υπέγραψαν το Κίεβο και οι αυτονομιστές αντάρτες στο Μινσκ στις 5 και στις 20 Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες από μάχες σε συνοικία του Ντονέτσκ που βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο, ενώ ρουκέτες έπληξαν μια στάση λεωφορείου και ένα σχολείο, την ημέρα που άνοιγαν τα σχολεία στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες.
Οι αυτονομιστές κατηγορούν τον ουκρανικό στρατό ότι ευθύνεται για τα πλήγματα αυτά.
Η Διεθνής Αμνηστία επανέλαβε την κατηγορία αυτή, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι αντάρτες που «τοποθετούν στρατιωτικούς στόχους σε κατοικημένες περιοχές θα πρέπει «να μοιράζονται την ευθύνη».
Εξάλλου χθες Τετάρτη η Μόσχα ανακοίνωσε ότι απήγγειλε κατηγορίες εναντίον ενός στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων του ουκρανικού στρατού για τον φόνο πολιτών. Ο άνδρας αυτός συνελήφθη στη Ρωσία όπου αναζητούσε εργασία, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής επιτροπής έρευνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου