Ετικέτες

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Διαρκής «διωγμός» των χριστιανών από τη Μέση Ανατολή

Διαρκής ο «διωγμός» των χριστιανών από τη Μέση Ανατολή -Μειώνεται ραγδαία ο πληθυσμός Η προέλαση των τζιχαντιστών ανάγκασε χιλιάδες χριστιανούς του Ιράκ να εγκαταλείψουν τις εστίες τους με κατεύθυνση το Κουρδιστάν. Υστερα από 2.000 χρόνια, που οι χριστιανοί κατοικούν στην Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, τώρα αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν μαζικά.
Μετά την ίδρυση του χαλιφάτου από τους φανατικούς ισλαμιστές, αυτοί αποφάσισαν να επιβάλουν φορολογία στους "αλλόθρησκους", προκειμένου να τους επιτρέψουν να συνεχίσουν την παραμονή στην πόλη τους. Μάλιστα οι εξτρεμιστές σημάδεψαν τα σπίτια χριστιανών, ώστε να είναι εμφανής ο διαχωρισμός. Ακολούθησαν οι σφαγές...


Κάποιος θα μπορούσε να μιλήσει για ένα φαινόμενο τοπικού χαρακτήρα, αν δεν είχαν προηγηθεί ανάλογα φαινόμενα στο άμεσο παρελθόν σε Συρία και Αίγυπτο.
Τα παραδείγματα βίας κατά των Χριστιανών έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Στην Αίγυπτο, το πραξικόπημα κατά του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι ακολούθησε ένα κύμα ισλαμικού πογκρόμ κατά των Χριστιανών, στην διάρκεια του οποίου 42 εκκλησίες δέχτηκαν επιθέσεις, 37 κάηκαν ή λεηλατήθηκαν, και ένας άγνωστος αριθμός Χριστιανών δέχθηκε επίθεση ή σκοτώθηκε. Η σφαγή στο Maspero τον Οκτώβριο του 2011, στην οποία ο αιγυπτιακός στρατός σκόπιμα ερέθισε τα αισθήματα εναντίον των Κοπτών, άφησε 26 Κόπτες νεκρούς.
Η Maaloula στη Συρία έχει γίνει μια πόλη-φάντασμα, αφότου κατελήφθη για λίγο από μέλη τής τζιχαντιστικής ομάδας «Μέτωπο al-Nusra» που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Πληροφορίες ανέφεραν ότι μαχητές τής Αλ-Νούσρα έχουν βεβηλώσει εκκλησίες και αγάλματα σε μια ίσως από τις αρχαιότερες χριστιανικές πόλεις στον κόσμο, ένα μέρος όπου οι κάτοικοι εξακολουθούν να μιλούν αραμαϊκά, την γλώσσα που μιλούσε κατά πάσα πιθανότητα ο Ιησούς.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, σχεδόν τα δύο τρίτα των 1,5 εκατ. Χριστιανών στο Ιράκ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την χώρα κατά τα τελευταία δέκα χρόνια.
Στην αρχή τού Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο χριστιανικός πληθυσμός της Μέσης Ανατολής ήταν τόσο μεγάλος που έφθανε περίπου στο 20% του πληθυσμού. Σήμερα, είναι περίπου στο 4%. Αν και είναι δύσκολο να υπάρξουν ακριβείς υπολογισμοί, εκτιμάται ότι έχουν απομείνει περίπου 13 εκατομμύρια Χριστιανοί στην περιοχή και ο αριθμός αυτός ενδέχεται μειωθεί περαιτέρω, λαμβάνοντας υπόψη την συνεχιζόμενη αποσταθεροποίηση της Συρίας και της Αιγύπτου, δύο έθνη με ιστορικά μεγάλους χριστιανικούς πληθυσμούς.
Με τον σημερινό ρυθμό μείωσης, μπορεί κάλλιστα να μην υπάρχει σημαντική χριστιανική παρουσία στη Μέση Ανατολή, σε μια γενιά ή δύο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο χριστιανικός πληθυσμός τής Συρίας έχει πέσει από το 30% το 1920 σε λιγότερο από 10% σήμερα.
Η άνοδος του διεθνούς τζιχαντισμού κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών έκανε την εκστρατεία κατά των Χριστιανών πυρετώδη. Ομάδες τζιχαντιστών όπως η Αλ Κάιντα, εμφάνισαν τις συγκρούσεις ως έναν ολομέτωπο πόλεμο μεταξύ του Χριστιανισμού και του Ισλάμ. Πολλοί από τους Μουσουλμάνους τής περιοχής, ακόμη και εκείνοι που δεν υποστηρίζουν την Αλ Κάιντα, πλέον φανερά πιστεύουν ότι οι Χριστιανοί τής Μέσης Ανατολής είναι στενοί σύμμαχοι είτε των δυτικών «σταυροφόρων» (όπως στο Ιράκ) ή των «άθεων» τυράννων και δικτατόρων (όπως στη Συρία και την Αίγυπτο).

euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου