Ετικέτες

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Δυτικές Εκτιμήσεις της Ζημιάς στην Ελληνική Οικονομία


Του Μ.Σ.
Οι καταστροφικές συνέπειες στην ελληνικήν οικονομία της ρωσικής απάντησης στα κύματα των κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας προβάλλονται από το Μπλούμπεργκ, τηλεοπτικά δίκτυα ( Ρ Τ) και τον ηλεκτρονικό Τύπο.
Το δημοφιλές αμερικανικό οικονομικό δελτίο του Τάϊλερ Ντέρντεν
αφιερώνει στο θέμα εκτεταμένο δημοσίευμα, με τίτλο που πιθανολογεί
«Τρίτη Βοήθεια Διάσωσης, με Ενοχοποίηση της Ρωσίας»

Παρά τα 30% της γενικής ανεργίας- γράφει-, με την πλειοψηφία των νέων χωρίς δουλειά, τις προβλέψεις για εθνικό εισόδημα ήδη απογοητευτικές και την εκποίηση από την κυβέρνηση του εθνικού πλούτου σε εξευτελιστικές τιμές, οι ηγέτες της Ελλάδας ετοιμάζονται να αποδώσουν την ευθύνη για την διάψευση των προσδοκιών ανάπτυξης στη Ρωσία. ΄Όπως αναφέρει το Μπλούμπεργκ οι ελπίδες φετινής εξόδου από την βαθύτερη ύφεση σε μισό αιώνα μπορεί να συγκρουστούν σε τοίχο, μετά τις ρωσικές κυρώσεις της περασμένης εβδομάδας.
« Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ ζημιογόνες για βιομηχανίες όπως του τουρισμού και της γεωργίας, στα πλαίσια της ευπάθειας μιας βραδέως αναρρωνύουσας οικονομίας» προειδοποιεί μια «δεξαμενή σκέψης» (;) καθώς οι τουριστικές αφίξεις από την Ουκρανία αναμένεται να πέσουν στο μισό και το «εμπάργκο» σε φρούτα και λαχανικά θα « ρίξει τις τιμές σε όλη την Ευρώπη, κόβοντας τόσο τον όγκο όσο και την αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τις άλλες χώρες.»
Δεν είναι περίεργο- γράφει ο Ντέρντεν- ότι οι Έλληνες κραυγάζουν την οργή τους για την «τυφλή υποταγή στις ψυχροπολεμικές στρατηγικές των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτων».
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μπλούμπεργκ. Η αξία του συνολικού εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών έφθασε τα 9,3 δισεκατομμύρια Ευρώ ($ 12,5 δις) το 2013, ξεπερνώντας τις εμπορικές ανταλλαγές με την ευρωπαϊκή εταίρο Γερμανία, όπως αναφέρει το Μπλούμπεργκ.
« Το υπολογιζόμενο συνολικό κόστος των ρωσικών αντι-κυρώσεων για την ελληνικήν οικονομία μπορεί να φαίνεται υποφερτό, αλλά οι επιπτώσεις μπορεί να είναι σημαντικά ζημιογόνες για τομείς όπως ο τουρισμός και η γεωργίας, σε μια αργά αναλαμβάνουσα οικονομία», δήλωσε ο Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ (!) Επίσης δημιουργεί ερωτήματα για την ενεργειακή ασφάλεια κατά το ερχόμενο φθινόπωρο και τον χειμώνα.»
Οι αφίξεις τουριστών από την Ουκρανία θα πέσουν στο 50% και από τη Ρωσία αναμένεται να φθάσουν το 1,1 εκατομμύριο αντί το 1,3 εκ.
Ο τουρισμός συμβάλει περισσότερο από 16% στο ελληνικό ακαθάριστο προϊόν και η Ρωσία ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά επισκεπτών στην Ελλάδα. Τα έσοδα του τουρισμού από την Ρωσία αυξήθηκαν πέρσι κατά 42%, σε 1,34 δις. Ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
« Η βαρύτερη επίπτωση από το ρωσικό εμπάργκο θα είναι η έμμεση, καθώς το ρωσικό φράγμα στα ευρωπαϊκά φρούτα και λαχανικά σημαίνει ότι μεγάλες ποσότητες νωπής παραγωγής ξαφνικά πλημμυρίζουν την αγορά. Αυτό θα προκαλέσει πτώση των τιμών σε όλη την Ευρώπη, πλήττοντας τόσο τον όγκο όσο και την αξία των ελληνικών εξαγωγών προς άλλες χώρες», είπε ο Πολυχρονάκης (;)
Το δημοσίευμα καταλήγει με την σχετική ανακοίνωση του Σύριζα και την δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει του αγρότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου