Ετικέτες

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Γιατί έφυγε "μυστικά" η κανονιοφόρος Μαχητής από το Ναύσταθμο και για που πλέει


Image
Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Με πλήρη ...''σιγή ασυρμάτου'' - δηλαδή χωρίς ...ανακοίνωση - αναχώρησε η ελληνική κανονιοφόρος ''Μαχητής''  από τον  Ναυσταθμο , έφθασε στην Μαύρη Θάλασσα και συμμετέχει ήδη από τις 4 Ιουλίου στην πολυεθνική ναυτική άσκηση BREEZE 2014 που διοργανώνει η Βουλγαρία  και στην οποία συμμετέχουν επίσης πλοία από την  Τουρκία, την Βουλγαρία, τις ΗΠΑ, την Ρουμανία και την Ιταλία καθώς και μια μόνιμη δύναμη του ΝΑΤΟ για ναρκαλιεία (SNMCG2) με 4 σκάφη διαφόρων χωρών,καθιστώντας την έτσι ουσιαστικά μια ''Συμμαχική'' άσκηση.


Η Ελλάδα, όπως προείπαμε, έστειλε  κανονιοφόρο στη Μαύρη Θάλασσα, όπως είχε κάνει και στο παρελθόν αρκετές φορές, ωστόσο πέρυσι (2013) δεν είχε συμμετάσχει στην εν λόγω άσκηση παρόλο που συμμετείχαν 15 (Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Καναδάς, Γεωργία, Ιταλία, Ρουμανία, Τουρκία, Ουκρανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Λιβύη, Λιθουανία, Κατάρ και ΗΑΕ).


Όπως είναι ολοφάνερο φέτος πολλές από τις χώρες που συμμετείχαν πέρυσι απέφυγαν να πάρουν μέρος-πιθανώς λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, την ένταση που επικρατεί μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ αλλά και την έκφραση δυσφορία της Μόσχας για την πραγματοποίηση τέτοιων ασκήσεων στην περιοχή αυτή.
Άσκηση -απάντηση της Ρωσίας

Το κλίμα αυτό αποτυπώνεται καθαρά  και στο τρέχον σκηνικό καθώς ταυτόχρονα  με το ΝΑΤΟ η Ρωσία ξεκίνησε στην Μαύρη Θάλασσα άσκηση με 20 πολεμικά πλοία του στόλου της που σταθμεύουν στην βάση της Σεβαστούπολης στην Κριμαία.Αν και το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δηλώνει ότι η άσκηση στην Μαύρη Θάλασσα είναι προσχεδιασμένη, αναλυτές αναφέρουν ότι πρόκειται για ''αντίποινα'' κατά της άσκησης και της παρουσίας του ΝΑΤΟ.

Η άσκηση της Ρωσίας δεν περιορίζεται μόνο στην ανοιχτή θάλασσα.Λαμβάνουν μέρος χερσαίες δυνάμεις, πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, καθώς το σενάριο προβλέπει εχθρική αποβατική ενέργεια. Συγκεκριμένα ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, υπό τον ναύαρχο Alexander Vitko, διεξάγει τα γυμνάσιά του με τη συμμετοχή 20 πολεμικών πλοίων και αρκετών ακόμη βοηθητικών σκαφών, περισσότερων από 20 μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικών ελικοπτέρων και προφανώς άλλες μονάδες που συνδέονται επιχειρησιακά με αυτές όπως αντιαεροπορικά συστήματα S-300 και παράκτιες πυροβολαρχίες...


Ποιοι συμμετέχουν

Η ναυτική άσκηση BREEZE εκτελείται στην νοτιοδυτική Μαύρη Θάλασσα από τις 4 έως 13 Ιουλίου .Σκοπεύει  δε, όπως ανακοινώθηκε, στην αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των στοιχείων που συμμετέχουν στην άσκηση και την αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων σε ένα απειλητικό περιβάλλον.Συνολικά στην πολυεθνική άσκηση   συμμετέχουν περίπου 11 πλοία. Ναυαρχίδα της ΝΑΤΟικής δύναμης είναι η ιταλική φρεγάτα ITS Aviere όπου επιβαίνει ο επικεφαλής της  Ιταλός Captain Giovanni Piegaja .

Στις ασκούμενες δυνάμεις πέραν του ''Μαχητή'' συμμετέχει ένα ακόμη ιταλικό πλοίο, το Rimini, η Βρετανία συμμετέχει με την HMS Chiddingfold, οι ΗΠΑ με τουλάχιστον μία φρεγάτα και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και η Τουρκία με την φρεγάτα TCG Akcay, ένα περιπολικό ΤΠΚ, ένα υποβρύχιο, ένα ναρκοθηρευτικό και  ένα αεροσκάφος ναυτικής περιπολίας (και ΗΠ;)  CN-235. Η ΝΑΤΟική δύναμη (SNMCG2) συγκεντρώθηκε αρχικά στο Μπουργκάς και οι επικεφαλής είχαν επαφές με την βουλγαρική στρατιωτική ηγεσία.Συμμετέχουν φυσικά βουλγαρικές δυνάμεις


Οι εξηγήσεις για την στάση της Αθήνας

Γιατί όμως ήταν και παραμένει επισήμως  ....αθόρυβη η ελληνική συμμετοχή; Αρμόδιες πηγές του Πολεμικού Ναυτικού αναφέρουν ότι η συμμετοχή σε τέτοιες διεθνείς ασκήσεις συνήθως δεν ανακοινώνονται και φερνουν ως πιο πρόσφατο παράδειγμα την συμμετοχή πάλι με κανονιοφόρο σε διεθνή άσκηση της Κροατίας στην Αδριατική στα μέσα Ιουνίου.Προσθέτουν δε ότι δεν πρόκειται για συμμετοχή σε  νέα άσκηση αλλά για μια επαναλαμβανόμενη με πολλές συμμετοχές μας.
 Πέραν της εξήγησης αυτής κάποιοι εκτιμούν  ότι προφανώς η Αθήνα βρέθηκε  σε αμηχανία καθώς βλέπει να συγκρούονται τα άμεσα συμφέροντά της -που είναι, πέραν των άλλων η ανακοπή του τουριστικού ρεύματος από την Ρωσία λόγω των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας- με την ανάγκη να πορευτεί με το κυρίαρχο ρεύμα της ΕΕ και της δύσης και φυσικά του ΝΑΤΟ.


Ξάφνιασμα από την φωτογραφία στα Δαρδανέλια

Έτσι η Ελλάδα , παρά την αναμενόμενη ενόχληση της Ρωσίας από την συγκέντρωση τόσων πλοίων του ΝΑΤΟ εκεί,  έσπευσε  μεν να στείλει μια ...κανονιοφόρο (αντί φρεγάτας που είχε στείλει στο παρελθόν) , ωστόσο απέφυγε και αυτή την φορά να το ανακοινώσει μπας υπολογίζοντας ότι έτσι ...δεν θα  μπούμε στο ρουθούνι της Μόσχας.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα  το πέρασμα του ''Μαχητή'' από τα Δαρδανέλια να έγινε ευρέως γνωστό από τα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με κάποιους να λένε αρχικά ότι είναι ...φωτομοντάζ...

Την τακτική αυτή  της ''ήπιας''συμμετοχής ,με παραλλαγές, τήρησε πρόσφατα και σε δυο άλλες αεροπορικές ασκήσεις στην Βουλγαρία, αποφεύγοντας να βγάλει τα αεροσκάφη που έστειλε στην Μαύρη Θάλασσα.

OnAlert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου