Ετικέτες

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

O Μπαράκ Ομπάμα προειδοποιεί εναντίον κάθε ρωσικής πρόκλησης

Νέες κυρώσεις στη Μόσχα αν συνεχίσει να αποσταθεροποιεί την ΟυκρανίαO Μπαράκ Ομπάμα προειδοποιεί εναντίον κάθε ρωσικής πρόκλησης

Στιγμιότυπο από παλαιότερη επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Πολωνία

Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τη Ρωσία να «χρησιμοποιήσει την επιρροή της» στους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία προκειμένου «να σταματήσουν τις επιθέσεις» που εξαπολύουν εναντίον κυβερνητικών στρατευμάτων, αλλά και να«προληφθεί η είσοδος μαχητών και οπλισμού» στην περιοχή.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό, ο Ομπάμα προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε νέας ρωσικής «πρόκλησης» στην Ουκρανία, διαμηνύοντας ότι κάτι τέτοιο θα σημάνει την επιβολή νέων κυρώσεων από μέρους της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι έχουν προετοιμαστεί για να επιβάλουν τις ενδεχόμενες νέες κυρώσεις στη Ρωσία, εάν η Μόσχα συνεχίσει να αποσταθεροποιεί την Ουκρανία. «Η όποια νέα πρόκληση θα σημάνει νέα κόστη για τη Ρωσία, περιλαμβανομένων, εάν χρειάζεται, νέων κυρώσεων».

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να απειλήσει τη Μόσχα, δήλωσε ακόμη ο Ομπάμα, αλλά προειδοποίησε ότι θα χρειασθεί πολύς χρόνος για να ανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη μετά τη ρωσική επέμβαση στη χώρα αυτή.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Πούτιν να συναντηθεί με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Συμπλήρωσε ότι θα μεταφέρει το μήνυμα αυτό στον Πούτιν όταν θα συναντηθούν στα τέλη της εβδομάδας στη Γαλλία, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την 70ή επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία.

Ο Ομπάμα είπε εξάλλου ότι πήγε στην Πολωνία για να επαναβεβαιώσει τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια των συμμάχων τους.

Η κατάσταση στην Ουκρανία και η ενίσχυση της έντασης με τη Ρωσία, στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή κρίση από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, θα είναι παρούσες σε κάθε σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του Μπαράκ Ομπάμα, από την Πολωνία μέχρι τη Νορμανδία, περνώντας από τις Βρυξέλλες και τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 7 -η οποία αρχικά θα ήταν G8 στο Σότσι.

Φτάνοντας στη Βαρσοβία, ο Ομπάμα στάθηκε δίπλα στον πολωνό πρόεδρο Μπρόνισλαβ Κομορόβσκι και είπε ότι οι δύο χώρες «θα στέκονται για πάντα μαζί».

«Ξεκινώ από εδώ την επίσκεψη επειδή η ασφάλεια της Πολωνίας, όπως και των συμμάχων μας στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της δικής μας ασφάλειας» 
είπε ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συμμετάσχει στην Πολωνία στις εκδηλώσεις της 25ης επετείου των πρώτων δημοκρατικών εκλογών στην Πολωνία και θα εκμεταλλευθεί την περίσταση για να διαβεβαιώσει τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης για την προσήλωση της Ουάσινγκτον στην υπεράσπιση της ασφάλειάς τους στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας και να τονίσει «την ανάγκη για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να σταθούν η μία δίπλα στην άλλη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών», όπως ανέφερε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μπεν Ρόουντς.

Παρόντες στη Βαρσοβία θα είναι επίσης οι πρόεδροι της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ και πολλοί πολιτικοί ηγέτες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντήσει στην Πολωνία τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, με τον οποίο είναι πιθανόν να συζητήσουν την παροχή αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

Αλλωστε, ο βοηθός του αμερικανού υπουργού Αμυνας Ντέρεκ Σόλετ δήλωσε χθες στο Κίεβο ότι συζήτησε με τις ουκρανικές αρχές για τη «χορήγηση βοήθειας ύψους 18 εκατομμυρίων δολαρίων και τη μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για την ενίσχυση των αμυντικών δομών της Ουκρανίας».
Πρόκειται για την δεύτερη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη σε διάστημα δύο μηνών.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου