Ετικέτες

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Τουρκική φρεγάτα κοντά στην άσκηση «Καταιγίδα»


ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ
Σε νέα πρόκληση στο Αιγαίο προχώρησε η Αγκυρα τα ξημερώματα της Δευτέρας, καθώς τουρκική φρεγάτα εισήλθε στα χωρικά μας ύδατα στις Κυκλάδες και ενώ είχε ξεκινήσει η μεγάλη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού υπό την επωνυμία «Καταιγίδα».
Συγκεκριμένα, η τουρκική φρεγάτα «Gelibolu», προερχόμενη από τη ναυτική βάση Ακσάζ, η οποία βρίσκεται απέναντι από τη Ρόδο, μπήκε στα χωρικά μας ύδατα στη 1 π.μ. της Δευτέρας, βορείως της Νάξου, και εξήλθε από αυτά στις 4.45 π.μ. βορείως της Μήλου. Στη συνέχεια παρέμεινε στα διεθνή ύδατα δυτικά της Μήλου ώς τις 10 το πρωί και ξαναμπήκε στα χωρικά μας ύδατα απ’ όπου εξήλθε στις 11.30 το πρωί, βόρεια της Πάρου. Πλοία του Π.Ν. και ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη παρακολούθησαν το πλοίο σε όλη τη διάρκεια του πλου του. Πηγές του ΥΠΕΘΑ εκτιμούν ότι η τουρκική φρεγάτα βρέθηκε σε αυτά τα νερά ώστε να συλλέξει πληροφορίες για το Π.Ν. Η «Καταιγίδα» είναι η μεγαλύτερη άσκηση του στόλου και συμμετέχουν σε αυτήν όλα τα ελληνικά πλοία.

Χθες σημειώθηκαν όμως και πάλι πολλές παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) από τουρκικά αεροσκάφη. Συνολικά 34 παραβιάσεις του ΕΕΧ και 3 του FIR Αθηνών. Για τον κύριο όγκο των παραβιάσεων ευθύνονται και πάλι, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου τύπου CN-235. Οι ίδιες πηγές παρατηρούν ότι τον τελευταίο χρόνο και αφού οι Τούρκοι απέκτησαν τα CN-235 ο αριθμός των παραβιάσεων έχει αυξηθεί, αν και αυτές γίνονται πλέον από λιγότερα αεροσκάφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου