Ετικέτες

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Ερντογάν-Γκιουλ όπως... Πούτιν-Μεντβέντεφ





Το μοντέλο «Πούτιν-Μεντβέντεφ» βάζει σιγά - σιγά σε εφαρμογή ο Τούρκος ισλαμιστής πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν παίζοντας με τον πρόεδρο της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ τις μουσικές καρέκλες.

Στις 15 Ιουνίου, ο Σουλτάνος του Βοσπόρου πιθανότατα θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για το προεδρικό αξίωμα, σύμφωνα με την εφημερίδα " Χουριέτ" με το νυν πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ να τοποθετείται στην κεφαλή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αναλαμβάνοντας επίσης και την πρωθυπουργία της χώρας. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρντίς, ο Ερντογάν δεν αναμένεται να ανακοινώσει πριν τις 15 Ιουνίου την υποψηφιότητά του για την προεδρία. Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι, σε συνέντευξή του στο "Κανάλι 7" υποστηρίζει ότι τα μέλη του κόμματος θα προσπαθήσουν να πείσουν το νυν πρόεδρο της Τουρκίας να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία. 



Μετά την ήττα που δέχτηκε στις χθεσινές επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν σε ορισμένες τουρκικές επαρχίες κατόπιν ενστάσεων για νοθεία, ο Ταγίπ Ερντογάν ανασυντάσσεται και σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ετοιμάζεται να ανοίξει τα χαρτιά του τις επόμενες ημέρες εν όψει των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, είχε δηλώσει στους δημοσιοηράφους στις 18 Απριλίου ότι δεν επιθυμεί να εφαρμοστεί το ρωσικό "μοντέλο Πούτιν- Μεντβέντεφ" και στην Τουρκία. Να αναλάβει, δηλαδή, ο ίδιος την πρωθυπουργία της χώρας και ο Ερντογάν την προεδρία.

"Από τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου έως τις βουλευτικές του Ιουνίου του 2015 μεσολαβούν 10 μήνες κατά συνέπεια υπάρχει ένα μεγάλο διάστημα για τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος (AKP) να μεταπείσουν το νυν πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ, προκειμένου να αναλάβει τα ηνία του κόμματος και την πρωθυπουργία", αναφέρει η εφημερίδα "Χουριέτ". Με τον τρόπο αυτό, ο Ερντογάν θα έχει έναν στενό σύμμαχό του στο πρωθυπουργικό αξίωμα την ώρα που ο ίδιος θα ειναι πρόεδρος Σύμφωνα, μάλιστα, με ανώτατο στέλεχος του AKP, ο Ερντογάν επιθυμεί να παραμείνει στην προεδρία της Τουρκίας έως το 2023 με τις κατάλληλες τροποποιήσεις του Συντάγματος που θα ενισχύσουν και τις εξουσίες του προέδρου.


Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου