Ετικέτες

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Καθοδηγούμενο το δημοσίευμα του Reuters για Κύπρο, φυσικό αέριο και δήθεν στροφή του Ισραήλ προς Τουρκία


137648-wikileaks13Ανταπόκριση: Μιχάλης Ιγνατίου
Ουάσινγκτον: Πρώην αξιωματούχος, που εξυπηρετεί και υπηρετεί εδώ και πολλά χρόνια την Τουρκία, βρίσκεται πίσω άπό τα δημοσιεύματα (και συγκεκριμένα το χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters) για τις δήθεν αποφάσεις του Ισραήλ και ίσραηλινών εταιρειών να συνεργαστούν με την Τουρκία στα θέματα φυσικού αερίου και να εγκαταλείψουν την Κύπρο. Ο εν λόγω πρώην αξιωματούχος είναι έμμισθος υπάλληλος των Τούρκων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» και της ιστοσελίδας http://www.mignatiou.com από υψηλά ίστάμενη κυβερνητική πηγή, η τελευταία ενημέρωση που έχει δεχθεί η Λευκωσία από το Ισραήλ είναι θετική και η Κύπρος συμπεριλαμβάνεται ως εταίρος για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Όπως είπε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία είναι πελάτης, δεν είναι στρατηγικός εταίρος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η συνεργασία με την Τουρκία «είναι το πιό απομακρυσμένο ενδεχόμενο και επιλογή» για δύο λόγους: Η κυβέρνηση Αναστασιάδη αποφάσισε και ενημέρωσε όλους τους «παίκτες» στην περιοχή ότι δεν θα αποδεχθεί να περάσει από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) κανένας αγωγός προς την Τουρκία και δεύτερον, το εσωτερικό δίκτυο φυσικού αερίου της Τουρκίας δεν έχει αλλη χωριτικότητα -υφίστανται συμβόλαια 20 δισ. κυβ. πόδια (bcm) ενώ το δικτυο «σηκώνει» 15 bcm).
Η πηγή είπε ότι «ταυτόχρονα -επειδή η Κύπρος χρειάζεται περισσότερο φυσικό αέριο (για να δημιουργηθεί χερσαίο τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου)- και επειδή δεν πρέπει να εξαρτάται από τις επιλογές τρίτων, γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια επίσπευσης των ερευνητικών γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου. Αντί, δηλαδή, να αρχίσουν το Νοέμβριο, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός, να αρχίσουν ενωρίτερα, μέσα στο καλοκαίρι».
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου