Ετικέτες

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Αυξάνεται η παιδική φτώχεια στην Ευρώπη. Ενα εκατομμύριο περισσότεροι φτωχοί ανήλικοι σε σχέση με το 2008

Αυξάνεται η παιδική φτώχεια στην Ευρώπη. Ενα εκατομμύριο περισσότεροι φτωχοί ανήλικοι σε σχέση με το 2008

Αυξάνεται η παιδική φτώχεια στην Ευρώπη
Ολοένα περισσότερα παιδιά προστίθενται στις τάξεις των φτωχών στην Ευρώπη. Ο αριθμός των παιδιών και των εφήβων που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια ανέρχεται στα 27 εκατομμύρια, δηλαδή ένα εκατομμύριο περισσότερα σε σχέση με το 2008, όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση.
Τα στοιχεία που δίνει σήμερα η οργάνωση Save the Children (Σώστε τα παιδιά) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Ευρώπης. H αύξηση της παιδικής φτώχειας απομακρύνει την Ευρωπαϊκή Ενωση από τον στόχο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για την ανάπτυξη που φιλοδοξούσε να βγάλει 20 εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια ως το τέλος της δεκαετίας. Αντί για αυτό, αυξάνεται ο αριθμός των ανηλίκων που στερούνται βασικά υλικά αγαθά και ζουν σε οικογένειες όπου οι γονείς είναι είτε άνεργοι είτε έχουν περιστασιακές και κακοπληρωμένες δουλειές.
Η Βουλγαρία κατέχει τα δυσάρεστα πρωτεία , καθώς το 52,3% των παιδιών και των εφήβων είναι εκτεθειμένοι στη φτώχεια. Ακολουθεί με διαφορά στήθους η Ρουμανία (52,2%). Η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά πιο κάτω (35,4%), με όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου να σημειώνουν παρεμφερή ποσοστά: 33,8% στην Ιταλία στην Ισπανία και στην Κροατία. Σε όλες τις χώρες του Νότου σημειώνεται αύξηση του ποσοστού των φτωχών παιδιών μετά το 2008, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητας. Παράλληλα, οι ίδιες χώρες εμφανίζουν και τις πιο αδύναμες κυβερνητικές πολιτικές για τη στήριξη των ευάλωτων οικογενειών και ειδικά των παιδιών συγκριτικά με την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.
Στο σύνολο της ΕΕ, το ποσοστό των παιδιών που εγκαταλείπουν το σχολείο μετά το τέλος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και δεν λαμβάνουν κάποια επαγγελματική κατάρτιση ανέρχεται στο 13%. Το πανευρωπαϊκό ρεκόρ σε αυτό το κομμάτι το σπάει η Ισπανία με 24,9%, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα (11,4%).
«Η φτώχεια δεν έχει διαβατήριο», σχολιάζει η Save the Children, καθώς ακόμα και στις πιο πλούσιες και αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης παρατηρούνται αξιοσημείωτα ποσοστά φτωχών παιδιών. Η οργάνωση συνέλεξε μάλιστα και διάφορες μαρτυρίες παιδιών τα οποία εξηγούν με δικά τους λόγια τι σημαίνει για αυτά η λέξη «φτώχεια».
«Δεν έχει νόημα να ονειρεύεσαι κάτι που κοστίζει χρήματα».
Αγόρι, 12 χρονών, Ισλανδία.
«Για μένα, φτωχός είσαι όταν δεν έχεις λεφτά. Δεν έχεις τίποτα να βάλεις, ούτε να φας».
Κορίτσι, 7 χρονών, Ρουμανία.
«Παλιότερα, πήγαινα σινεμά με τον μπαμπά και τη μαμά. Είχα βιβλία, πήγαινα στις εκδρομές του σχολείου κι εκείνοι πλήρωναν την υποθήκη. Σήμερα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα από αυτά».
Αγόρι, 8 χρονών, Ισπανία.
«Δεν έχω καλέσει ποτέ τους φίλους μου στο σπίτι. Θα αρχίσουν να με ρωτάνε τι δουλειά κάνει ο μπαμπάς μου. Ο μπαμπάς μου ζει από τα κοινωνικά βοηθήματα».
Αγόρι, 14 χρονών, Νορβηγία.
«Εχω χάσει όλους τους φίλους μου γιατί δεν έχω αρκετά λεφτά. Νομίζουν ότι δεν τους θέλω για παρέα, αλλά, πως να βγω μαζί τους αφού δεν μπορώ να πληρώσω»;
Αγόρι, 17 χρονών, Σουηδία.


Πηγή: Αυξάνεται η παιδική φτώχεια στην Ευρώπη. Ενα εκατομμύριο περισσότεροι φτωχοί ανήλικοι σε σχέση με το 2008 | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/151242#ixzz2yyocAnTH

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου