Ετικέτες

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ (;) (ΜΙΚΡΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΡΘΩΝ

Α)Ουκρανία: Υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών το Σλαβιάνσκ
ΑΠΕ/ΜΠΕ, AFP
Ενοπλοι φιλορώσοι ακτιβιστές έχουν καταλάβει σήμερα την έδρα της διοίκησης, της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών στο Σλαβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, για τρίτη διαδοχική ημέρα, ενώ πουθενά στην πόλη δεν φαίνεται να υπάρχουν δυνάμεις πιστές στο Κίεβο.
Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντονέτσκ, στην οποία ανήκει το Σλαβιάνσκ, ο Σεργκέι Ταρούτα, ανακοίνωσε σήμερα πως «μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση με συμμετοχή στρατιωτικών μονάδων» βρίσκεται σε εξέλιξη στη ζώνη «για να αφοπλισθούν οι συμμορίτες και να απελευθερωθούν τα κτίρια που έχουν καταλάβει».

Στο Σλαβιάνσκ, την ουκρανική πόλη όπου η κατάσταση είναι περισσότερο ανησυχητική –ένας εκπρόσωπος των μυστικών υπηρεσιών, πιστός στο Κίεβο, σκοτώθηκε με σφαίρες προχθες, Κυριακή, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών–, η πραγματικότητα ήταν ωστόσο πολύ διαφορετική.
Κανένα ίχνος αυτής της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» δεν ήταν ορατό σήμερα το μεσημέρι. Το Σλαβιάνσκ ελέγχουν οι εξεγερμένοι, ενώ έχουν εξαφανισθεί, ακόμη και από τις παρυφές της πόλης, οι δυνάμεις που είναι πιστές στη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Κιέβου.
Κατά μήκος των περίπου 140 χλμ. της οδού που οδηγεί από το Ντονέτσκ στο Σλαβιάνσκ, οι φιλορώσοι εξεγερμένοι έχουν υψώσει πολλά οδοφράγματα όπου ακτιβιστές, μερικές φορές οπλισμένοι, ελέγχουν περιστασιακά τα οχήματα.
Στην είσοδο του Σλαβιάνσκ, τα οδοφράγματα είναι περισσότερα. Μπροστά από την έδρα της δημοτικής διοίκησης, μια δεκαριά ένοπλοι που φορούν την ίδια στολή και έχουν πολύ επαγγελματικό ύφος, διαφέρουν στην εμφάνιση από τους ντόπιους φιλορώσους ακτιβιστές.
Στους γύρω δρόμους, περίπου 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και υπόσχονται να παραμείνουν εκεί μέχρι να διοργανωθεί ένα δημοψήφισμα για την ένωσή τους με τη Ρωσία.
«Θέλουμε ένα δημοψήφισμα, όπως αυτό που επέτρεψε στην Κριμαία να ενωθεί με τη Ρωσία. Θα προτιμούσαμε μια αυτονομία στους κόλπους της Ουκρανίας, αλλά η σημερινή κατάσταση μας ωθεί να ζητήσουμε την ένωση με τη Ρωσία», δήλωσε ο 46χρονος δάσκαλος Αλεξάντρ Πλοχότσκι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει άλλη λύση για να αντιμετωπισθεί η κρίση στην Ουκρανία. «Θα συνεχίσουμε τη δράση μας μέχρι να μπορέσουμε να οργανώσουμε ένα δημοψήφισμα και μέχρι το Κίεβο να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα», τόνισε.
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι η ηγεσία του Κιέβου δεν τάσσεται εναντίον της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για τον τύπο κράτους που θα πρέπει να είναι η Ουκρανία και πρόσθεσε πως είναι σίγουρος ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα επιβεβαίωνε την επιθυμία της πλειοψηφίας για μια ενωμένη, ανεξάρτητη χώρα.
Η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος είναι ένα από τα αιτήματα των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, σε δηλώσεις του προς μια κοινοβουλευτική επιτροπή που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, πρόσθεσε ότι μια τέτοια ψηφοφορία θα μπορούσε να διεξαχθεί ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές στις 25 Μαΐου.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση με τη συμμετοχή του στρατού θα αρχίσει στην ανατολική Ουκρανία, εκτός αν οι αντάρτες καταθέσουν τα όπλα τους, και πως η περιφέρεια Ντονμπάς θα σταθεροποιηθεί σύντομα.
Το τελεσίγραφο της ουκρανικής κυβέρνησης προς τους φιλορώσους αυτονομιστές να παραδώσουν τα όπλα και να τερματίσουν την κατάληψη των κυβερνητικών κτιρίων στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας εξέπνευσε και σύμφωνα με το Ρόιτερς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αντάρτες προτίθενται να «συμμορφωθούν» με αυτό.
Ανταποκριτής του Ρόιτερς είπε ότι η ρωσική σημαία εξακολουθούσε να κυματίζει στο αρχηγείο της αστυνομίας στις 9 πμ (τοπική ώρα)-ένα από τα κτίρια που έχουν καταλάβει οι αυτονομιστές-ενώ μασκοφόροι συνέχιζαν να τοποθετούν σάκους άμμου ως οδοφράγματα μπροστά από το κτίριο.
Μάλιστα, ένα φορτηγό μετέφερε περισσότερα λάστιχα αυτοκινήτων για την ενίσχυση των οδοφραγμάτων.
Οπως διεμήνυσε χθες Κυριακή ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, σε περίπτωση που οι φιλορώσοι δεν «συμμορφωθούν» με το τελεσίγραφο, θα ξεκινήσει ευρείας κλίμακας αντιτρομοκρατική επιχείρηση με τη συμμετοχή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων».
Χθες στο Σλαβιάνσκ και στο Καρματόρσκ οι ρωσόφωνοι που κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας αλλά και τα τοπικά κοινοβούλια αντάλλαξαν πυροβολισμούς με τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες, τον θάνατο ενός αστυνομικού κι ενός ακτιβιστή και τον τραυματισμό αρκετών και από τις δύο πλευρές.
Ολάντ και Κάμερον καταδικάζουν τα βίαια επεισόδια στην Ουκρανία
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον «καταδίκασαν έντονα» σήμερα τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες στην Ουκρανία, όπου φιλορώσοι ένοπλοι αυτονομιστές έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους κυβερνητικά κτίρια σε πολλές πόλεις στα ανατολικά, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.
«(Ο Ολάντ και ο Κάμερον) καταδίκασαν έντονα τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν χθες και σήμερα στην περιοχή αυτή και κάλεσαν το σύνολο των πλευρών να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ξεκινήσουν διάλογο, προκειμένου να επιτραπεί η αποκλιμάκωση της κατάστασης και να βρεθεί άμεσα μια ειρηνική λύση στην κρίση», αναφέρει η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε έπειτα από μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.
Οι Ολάντ και Κάμερον επίσης «εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην ουκρανική κυβέρνηση ώστε να φέρει εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις που αναμένει ο λαός και να διοργανώσει τις προεδρικές εκλογές της 25 Μαΐου στις καλύτερες συνθήκες», προσθέτει η ανακοίνωση.
Αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την Ουκρανία
Σε διάλογο κωφών μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας εξελίχτηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που έγινε τις απογευματινές προς βραδινές ώρες της Κυριακής στη Νέα Υόρκη ( ξημερώματα ώρα Ελλάδας) με τους δυτικούς να κατηγορούν τη Μόσχα ότι ενορχήστρωσε την ένταση στην ανατολική Ουκρανία και τη Μόσχα να ρίχνει τις ευθύνες στο Κίεβο για χρήση βίας κατά του ουκρανικού λαού.
Η συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε ζητηθεί από τη Ρωσία μετά τις δηλώσεις του προεδρεύοντος της Ουκρανίας, Ολεκσάντρ Τουρτσίνοφ για μια «σημαντική αντιτρομοκρατική επιχείρηση» κατά των φιλο – ρωσικών ένοπλων ομάδων στην ανατολική Ουκρανία. «Το αίμα έχει ήδη ρεύσει και πρέπει να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», προειδοποίησε ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν. Ζήτησε δε από τους δυτικοευρωπαίους και τις ΗΠΑ να ασκήσουν ππιέσεις στις αρχές του Κιέβου ώστε “να σταματήσει η χρήση βίας κατά του ουκρανικού λαού και να αρχίσει ένας πραγματικός διάλογος”. «Είναι η Δύση που θα καθορίσει εάν μπορεί να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος στην Ουκρανία» πρόσθεσε ο Βιτάλι Τσούρκιν.
Καταγγέλλοντας την “παραπληροφόρηση και τη ρωσική προπαγάνδα”, η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει προκαλέσει μια “ενορχηστρωμένη προσπάθεια για να δημιουργήσει αστάθεια” στην ανατολική Ουκρανία . Τα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή «είναι ένα πιστό αντίγραφο από τις τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στα πρώτα στάδια της κρίσης στην Κριμαία» είπε η Πάουερ. « Ξέρουμε ποιος είναι πίσω από αυτό, μόνο η Ρωσία είναι σε θέση για μια τέτοια ενέργεια στην περιοχή».
Για τον βρετανό πρέσβη Μαρκ Λάιαλ Γκράντ οι εξελίξεις προκαλούν “μια επικίνδυνη κλιμάκωση σε μια ήδη επικίνδυνη κατάσταση”. «Η Ρωσία και πάλι παρεμβαίνει άμεσα στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας προσχήματα και τη στρατιωτική ισχύ», είπε απευθύνοντας έκκληση στη Μόσχα να αποσύρει τους περίπου 40.000 στρατιώτες της από τα ουκρανικά σύνορα . «Η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει τη θέλησή της στο λαό της Ουκρανίας μέσω της παραπληροφόρησης , του εκφοβισμού και της επιθετικότητας, αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο», κατέληξε ο βρετανός πρέσβης στον ΟΗΕ.
«Το σενάριο στο οποίο είμαστε μάρτυρες θυμίζει με διαφορά ενός μηνός τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Κριμαία», είπε στην τοποθέτησή του ο πρέσβης της Γαλλίας Ζεράρ Αρό, καλώντας τη Ρωσία «να συμμετάσχει αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση». Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η σχεδιαζόμενη για τις 17 Απριλίου συνάντηση στη Γενεύη μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωση, θα αναδείξει λύσεις. «Η συνάντηση αυτή είναι ζωτικής σημασίας και καλούμε όλες τις πλευρές σε ηρεμία και αυτοσυγκράτηση», είπε ο γάλλος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη.
Αυτή ήταν η δέκατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την αρχή της κρίσης στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου και όπως όλες οι προηγούμενες εξελίχθηκε σε μια στείρα αντιπαράθεση μεταξύ των Ρώσων και των Δυτικών. Η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει ως εκ τούτου το δικαίωμα του βέτο και μπορεί να εμποδίσει πραγματικά κάθε προσπάθεια για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο πρόβλημα της Ουκρανίας.
Μια σειρά από φαινομενικά συντονισμένες επιθέσεις από ένοπλους άνδρες που συχνά φορούν στολές χωρίς διακριτικά, ξεκίνησε το Σάββατο στις πόλεις της ρωσόφωνης Ουκρανίας, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία. Αυτή η αυξανόμενη ένταση έχει προκαλέσει φόβους ότι η Μόσχα θα εκμεταλλευτεί την περίσταση για να παρέμβει καθώς ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει υποσχεθεί να υπερασπιστεί “με κάθε κόστος” του ρώσους πολίτες στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.
Η απάντηση ήρθε από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, ο οποίος ανακοίνωσε τη διεξαγωγή «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση κατά των ενόπλων φιλορώσων στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Μάλιστα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτικό διάγγελμά του «δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να επαναλάβει το σενάριο της Κριμαίας στην ανατολική πλευρά της Ουκρανίας».
Η Ουάσιγκτον πετά το «διπλωματικό γάντι» στη Μόσχα
Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών δημοσίευσε την Κυριακή έναν «κατάλογο» με τους 10 ψευδείς ισχυρισμούς, όπως αναφέρει, τους οποίους χρησιμοποίησε η Ρωσία προκειμένου να δικαιολογήσει τις ενέργειές της στην Ουκρανία, μετά την προσάρτηση από τη Μόσχα της περιοχής της Κριμαίας τον περασμένο μήνα. Πετώντας το «διπλωματικό γάντι» στη Μόσχα η Ουάσιγκτον εξέδωσε τον δεύτερο κατά σειρά κατάλογο σε μόλις ένα μήνα από τους ψευδείς ισχυρισμούς που όπως θεωρούν οι ΗΠΑ έχει εκφράσει η Ρωσία για την Ουκρανία.
«Η Ρωσία συνεχίζει με μια λανθασμένη και επικίνδυνη ρητορική για να δικαιολογήσει τις παράνομες ενέργειές της στην Ουκρανία» ανέφερε η έκθεση-κατάλογος του Στέιτ Ντιπαρτμεντ με τίτλο: « Η Ρωσική Μυθιστοριογραφία: . . Το σίκουελ των δέκα πιο ψευδών ισχυρισμών σχετικά με την Ουκρανία». Η Μόσχα απέρριψε ένα παρόμοιο κατάλογο που η Ουάσιγκτον κυκλοφόρησε στις 6 Μαρτίου ως κυνική «διαστρέβλωση της πραγματικότητας » που χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Στην νέα λίστα της Κυριακής, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται από τη Μόσχα, ρώσοι πράκτορες έδρασαν στην Ουκρανία και η Ρωσία βοήθησε στις εξεγέρσεις. «Αυτό που συμβαίνει στην ανατολική Ουκρανία δεν θα συνέβαινε χωρίς τη ρωσική παραπληροφόρηση και την προβοκατόρικη προώθηση της αναταραχής. Δεν θα συνέβαινε αν μια μεγάλη ρωσική στρατιωτική δύναμη δεν είχε μαζευτεί στα σύνορα, αποσταθεροποιώντας την κατάσταση μέσω της απροκάλυπτα απειλητικής παρουσία της» αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προσέθεσε ότι παρά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι διέταξε μερική αναδίπλωση των στρατευμάτων της που συγκεντρώθηκαν στα ουκρανικά σύνορα, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν σημαντική κίνηση απομάκρυνσης των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα. Τέλος η ανακοίνωση-κατάλογος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενέργεια (φυσικό αέριο) ως όπλο εναντίον του Κιέβου, παρά τους ισχυρισμούς για το αντίθετο. «Η Ρωσία αύξησε την τιμή που η Ουκρανία πληρώνει για το φυσικό αέριο κατά 80% τις τελευταίες δύο εβδομάδες . Επιπλέον, επιδιώκει αποπληρωμή ποσού μεγαλύτερου από 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε αναδρομικά χρέη κατόπιν καταγγελίας των συμφωνιών του Χάρκοβο του 2010» αναφέρεται.
infognomonpolitics@gmail.com
=========================================================================================================================================================================================================================================================
β)Βιτάλι Τσούρκιν στον ΟΗΕ: Κάθε πρόθεση για διεθνείς συνομιλίες καταρρέει, τη στιγμή που το Κίεβο επιτίθεται στους διαδηλωτές
Την κυβέρνηση του Κιέβου προειδοποίησε ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν: Οι επερχόμενες διεθνείς συνομιλίες για το θέμα της Ουκρανίας με την συμμετοχή της Ρωσίας, των ΗΠΑκαι της Ε.Ε. είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, εάν το καθεστώς επιμείνει στη στρατιωτική καταστολή των διαδηλωτών στα νοτιοανατολικά της χώρας.
«Περιμένετε από μας να συσκεπτόμαστε και να υπογράφουμε έγγραφα για την διεθνή συνάντηση, εάν υπάρξει ευρεία στρατιωτική επιχείρηση καταστολής στα νοτιοανατολικά της χώρας;» ήταν η ερώτηση που απηύθυνε  ο Τσούρκιν κατά την ειδική σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Εάν αυτό συμβεί, οι πιθανότητες της διεθνούς συνάντησης μειώνονται στο ελάχιστο» προειδοποίησε ο Τσούρκιν.
«Σταματείστε να εθελοτυφλείτε και να ρίχνετε όλες τις ευθύνες στη Μόσχα»
Ο ρώσος απεσταλμένος στον ΟΗΕ επέκρινε για άλλη μια φορά τη Δύση η οποία επιμένει να ρίχνει ευθύνες εξ’ ολοκλήρου στη Μόσχα για την αναταραχή στα νοτιοανατολικά της χώρας, τη στιγμή που οι εντάσεις πυροδοτήθηκαν από την απόφαση του καθεστώτος του Κιέβου να καθαιρέσει την επίσημη χρήση της ρωσικής γλώσσας.
«Κάποιοι – και μάλιστα και μέσα σε αυτό το δωμάτιο- θα πρέπει να είναι τυφλοί ή να εθελοτυφλούν μπροστά στην πραγματική αιτία της κρίσης στην Ουκρανία  και επιμένουν πως για όλα φταίει η Μόσχα. Αυτό πρέπει πραγματικά να σταματήσει» τόνισε ο Τσούρκιν και κατέληξε: «Σταματήστε να λέτε ιστορίες για ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία, που είναι έτοιμες να επελάσουν μέχρι τη Μάγχη μέσα σε λίγες ώρες, ή πως έχουμε στείλει ορδές  ρώσων που συντονίζουν τις διαδηλώσεις στην Ουκρανία!».
Η Ρωσία Τώρα
==================================================================================================================================================================================================================================================================
Γ)Σειρήνες εμφυλίου στην Ουκρανία:Ο στρατός επιτίθεται -Συγκρούσεις & πληροφορίες για νεκρούς
ukraine-russia-660-eurokinissiΑπό την πόλη Κραματόρσκ ξεκίνησαν, την Τρίτη, την «ειδική αντιτρομοκρατική επιχείρηση» την οποία είχαν διαφημίσει τις τελευταίες ημέρες εξαπέλυσαν την Τρίτη οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, με άνδρες του στρατού να επιτίθενται εναντίον αυτονομιστών .
Ντόπιοι δημοσιογράφοι, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, είπαν ότι πυρά αυτόματων όπλων ακούστηκαν από την περιοχή στην οποία βρίσκεται το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Κραματόρσκ και πρόσθεσαν ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος πέταξε χαμηλά πάνω από την περιοχή.
Ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου Espresso TV δήλωσε ωστόσο ότι το ουκρανικό αεροσκάφος προσπαθούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο αλλά δεν τα κατάφερε καθώς αυτονομιστές άνοιξαν πυρ εναντίον του.
Την ίδια ώρα ο υπ’ αριθμόν 2 στην ιεραρχία των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών (SBU), στρατηγός Βαλερί Κρουτόφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές που δεν θα παραδώσουν τα όπλα θα «εξοντωθούν».
«Θα πρέπει να τους προειδοποιήσουμε: αν δεν καταθέσουν τα όπλα, θα εξοντωθούν», σημείωσε ο στρατηγός, διοικητής του κέντρου αντιτρομοκρατίας των SBU, ο οποίος βρισκόταν σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων βόρεια της πόλης Σλαβιάνσκ, τον έλεγχο της οποίας πήραν το περασμένο Σάββατο ένοπλοι.
Ο στρατηγός Κρουτόφ επισήμανε ότι οι ένοπλοι αυτοί ανήκουν στις «ειδικές δυνάμεις της GRU (ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών), οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία στις συγκρούσεις».
Την ίδια στιγμή διεξάγεται και ένας σκληρός πόλεμος προπαγάνδας με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι υπάρχουν ήδη τέσσερις νεκροί από τις επιχειρήσεις και το Κίεβο να απαντάει ότι οι αυτονομιστές έχουν υποχωρήσει και πως η πόλη είναι υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.
Τεθωρακισμένα έξω από το Σλαβιάνσκ
Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν ότι μια φάλαγγα θωρακισμένων και μέλη των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας βρίσκονται σε απόσταση σαράντα χιλιομέτρων από τη Σλαβιάνσκ, μια τοποθεσία στην ανατολική Ουκρανία, τον έλεγχο της οποίας έχουν πάρει από το Σάββατο ένοπλες φιλορωσικές ομάδες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ενας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε περίπου 10 θωρακισμένα, 7 άρματα μάχης και 7 οχήματα μεταφοράς προσωπικού με μέλη των ειδικών δυνάμεων κοντά στην τοποθεσία Ιζιούμ, η οποία βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βόρεια της Σλαβιάνσκ, στην οδική αρτηρία που οδηγεί εκεί από το Χάρκοβο.
Οι στρατιωτικοί, οι οποίοι συνοδεύονται από αστυνομικούς, εγκατέστησαν στον δρόμο ένα σημείο ελέγχου, με ένα ελαφρύ θωρακισμένο, που προστατεύεται από φράγματα από μπετόν. Αυτοί ελέγχουν όλα τα οχήματα που διέρχονται από το σημείο αυτό.
Αυτό που βλέπει κανείς είναι συνολικά περίπου 100 άνδρες, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.
Ενας αξιωματικός των αλεξιπτωτιστών, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, αρνήθηκε να δηλώσει πότε έφτασε εκεί η φάλαγγα.
«Δεν θα ανοίξουμε πυρ εναντίον ειρηνικών ανθρώπων. Μη φοβάστε, όλα έγιναν για να παραδώσουν οι άνθρωποι τα όπλα. Έγιναν διαπραγματεύσεις, αλλά αυτές δεν απέφεραν καρπούς», σημείωσε.
Σε ερώτηση που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο, αξιωματούχος του επιβεβαίωσε ότι αρμόδια για μια επέμβαση, αν αυτή γίνει, είναι η Εθνοφρουρά.
Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, Αντρέι Παρούμπι, είχε δηλώσει εξάλλου σήμερα το πρωί ότι ένα πρώτο τάγμα της Εθνοφρουράς έχει σταλεί «στο μέτωπο».
Αρνείται την ανάμειξή της η Μόσχα, αλλά προειδοποιεί για εμφύλιο
Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία και χαρακτήρισε γελοίες οποιεσδήποτε κατηγορίες για μια παρουσία τους εκεί.
«Είναι ένας γελοίος ισχυρισμός, δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα εκεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι δυτικές κυβερνήσεις αγνοούν σκοπίμως τις ρωσικές διαβεβαιώσεις για το θέμα αυτό, σημειώνοντας ότι «μόνον απορία μπορεί να εκφράσει κανείς για το γεγονός ότι προτιμούν να μην ακούν όλες τις δηλώσεις της ρωσικής πλευράς».
Από την πλευρά του ο ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι αρχές του Κιέβου θα έχουν «αρκετό μυαλό» ώστε να αποφύγουν μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί για να αντιμετωπίσουν τους φιλορώσους αυτονομιστές.
«Θα είμαι σύντομος: Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου και αυτό είναι τρομακτικό», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μεντβέντεφ, έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του από τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.




Πηγή: Σειρήνες εμφυλίου στην Ουκρανία:Ο στρατός επιτίθεται -Συγκρούσεις & πληροφορίες για νεκρούς | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/151248#ixzz2yz4o71BW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου