Ετικέτες

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Αλληλοκατηγορούνται ΗΠΑ – Ρωσία για τις εξελίξεις στην Ουκρανία


REUTERS/JIM BOURG
Ο Τζον Κέρι φτάνει στην Γενεύη για να πάρει μέρος στην τετραμερή συνάντηση για την Ουκρανία.
Λίγες ώρες πριν την τετραμερή συνάντηση αντιπροσωπειών των ΗΠΑ, Ρωσίας, Ε.Ε. Ουκρανίας, στη Γενεύη για τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία, ΗΠΑ και Ρωσία επιδίδονται σε αλληλοκατηγορίες.
Νωρίτερα η επιχείρηση του Κιέβου ενάντια των φιλορώσων αυτονομιστών πήρε άλλη τροπή όταν έξι τεθωρακισμένα οχημάτα που είχαν σταλεί στην επαρχία Ντόνετσκ παρέλασαν με ρωσική σημαία  και πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν καταλήφθηκαν αλλά οι στρατιώτες αυτομόλησαν στους αυτονομιστές.

 

Στη Γενεύη ο Κέρι
Εν τω μεταξύ στη Γενεύη βρίσκεται από το απόγευμα της Τετάρτης ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι για να συμμετάσχει στην τετραμερή συνάντηση.
Ο Κέρι δήλωσε ότι ελπίζει η τετραμερής αυτή συνάντηση να βοηθήσει στην έναρξη «ενός πραγματικού διαλόγου μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας», όπως επεσήμανε ένας αξιωματούχος που συνοδεύει τον υπουργό.
«Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. θέλουν να συζητήσουν με τη Ρωσία και την Ουκρανία και να αναζητήσουν τρόπους αποκλιμάκωσης», πρόσθεσε ο ίδιος.
Στόχος της Ουάσινγκτον είναι η Ρωσία να πάψει να υποστηρίζει και να ενθαρρύνει τους αυτονομιστές και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία, εξήγησε ο αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «ήταν απόλυτα ξεκάθαρος: αν η Ρωσία δεν αδράξει την ευκαιρία αυτή ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση, το τίμημα θα μεγαλώσει».
«Σωστή η δράση της Ουκρανίας»
Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε  ότι θεωρεί σωστό η ουκρανική κυβέρνηση να αναλάβει δράση ώστε να αποκαταστήσει τον νόμο και την τάξη στην ανατολική Ουκρανία, όπου φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτήρια, και την προέτρεψε να συνεχίσει να το κάνει με μετρημένο και υπεύθυνο τρόπο.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε στους δημοσιογράφους από το προεδρικό αεροσκάφος ότι το Κίεβο απάντησε με «αξιοθαύμαστη συγκράτηση» στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες των ένοπλων αυτονομιστών στη χώρα.
ΗΠΑ: Δεν αναμένουμε σημαντικές εξελίξεις από την τετραμερή
Εν τω μεταξύ όπως μεταδίδει το Reuters Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι Ουάσιγκτον δεν προσδοκά ότι θα υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη στην τετραμερή σύνοδο.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, που δεν κατανομάζονται, θεώρησαν λογικό να επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία εάν πράγματι δεν υπάρξει πρόοδος στην συνάντηση της Πέμπτης.
«Ο Πούτιν θέλει ομοσπονδία»
Οι ίδιοι εκτίμησαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν οραματίζεται μια ομόσπονδη Ουκρανία γεγονός που θα επιτρέπει στη Ρωσία να θέτει βέτο στις αποφάσεις της.
Μάλιστα ένας εκ των αξιωματούχων, δήλωσε ότι το ζήτημα της ομοσπονδίας το έθεσε ο Πούτιν στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του τη Δευτέρα.
Η ρωσική απάντηση
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε σήμερα τις ΗΠΑ κατηγορώντας τις ότι εγκρίνουν «τον πόλεμο που έχει κηρύξει το Κίεβο εναντίον του ίδιου του τού λαού».
Δικαιολογώντας τη στρατιωτική επέμβαση που διέταξε η ουκρανική κυβέρνηση εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών, οι οποίοι έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτήρια στην ανατολική Ουκρανία, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν έναν πόλεμο εναντίον του ουκρανικού λαού, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Επίσης η Μόσχα προειδοποίησε την Ουάσινγκτον να προσέξει «τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της ριψοκίνδυνης υποστήριξης των προστατευόμενών της του Κιέβου».
Επίσης κατήγγειλε τις ΗΠΑ ότι ασκούν μια πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι Ουάσιγκτον υπερασπίστηκε την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης του Κιέβου ως μια λαϊκή εξέγερση και της καταλόγισε ότι επικρίνει τις διαδηλώσεις στην ανατολική Ουκρανία ως τρομοκρατία.
Εθελοντές από την Κριμαία στο πλευρό των φιλορώσων;
Την ίδια ώρα 50χρονος ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, ανήκει στις δυνάμεις αυτοάμυνας της Κριμαίας δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Σλαβιάνσκ ότι τα έξι τεθωρακισμένα τα οποία έφτασαν την Τετάρτη στο κέντρο της πόλης ανήκουν σε μονάδα των Ουκρανών αλεξιπτωτιστών, η οποία συνελήφθη από το πλήθος στην Κραματόρσκ, η οποία απέχει περίπου είκοσι χιλιόμετρα από την Σλαβιάνσκ.
«Πήραμε τον έλεγχο αυτών των τεθωρακισμένων, τα οποία προορίζονταν να συντρίψουν την επανάσταση στην Σλαβιάνσκ και οι στρατιώτες πέρασαν στην πλευρά μας», σημείωσε ο ίδιος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί και έδωσε μόνον το ψευδώνυμο «Μπαλού».
Ο ίδιος διευκρίνισε εξάλλου ότι οι στρατιωτικοί οι οποίοι έφτασαν την Τετάρτη στην Σλαβιάνσκ για να ενισχύσουν το στρατόπεδο των φιλορώσων είναι εθελοντές από την Κριμαία και λιποτάκτες του ουκρανικού στρατού.
Ο άνδρας αυτός, ο μόνος που δέχθηκε να μιλήσει στους δημοσιογράφους ενώ όλοι οι άλλοι στρατιωτικοί αρνήθηκαν, διέψευσε εξάλλου την παρουσία στην Σλαβιάνσκ και στην ευρύτερη περιοχή ειδικών μονάδων του ρωσικού στρατού, αντίθετα με όσα δηλώνουν το Κίεβο και οι Δυτικοί.
«Θα παραμείνουμε εδώ μαζί με τα άρματα μάχης έως ότου ο λαός να μπορέσει να αποφασίσει για το μέλλον του με δημοψήφισμα, για μια ένωση με την Ρωσία ή για μια ευρεία αυτονομία στους κόλπους της Ουκρανίας», σημείωσε ο ίδιος, προκαλώντας επευφημίες στο μικρό πλήθος των κατοίκων της Σλαβιάνσκ που τον περιέβαλε.
«Ο ουκρανικός στρατός δεν θα πυροβολήσει κατά του λαού. Αυτοί που μπορεί να το κάνουν είναι μισθοφόροι, φασίστες. Θα τους συντρίψουμε», διαβεβαίωσε ο «Μπαλού».
Φιλορώσοι μαχητές απέσπασαν το Σάββατο τον έλεγχο της Σλαβιάνσκ, η οποία έχει 140.000 κατοίκους. Οι τελευταίοι κατέλαβαν το δημαρχείο, το αστυνομικό τμήμα και την τοπική έδρα των μυστικών υπηρεσιών.
Αυτοί οι μαχητές απέκτησαν πρόσβαση σε αδιευκρίνιστο αριθμό όπλων, τα οποία διανεμήθηκαν σε τοπικές ομάδες αυτοάμυνας, σύμφωνα με τους ίδιους.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου