Ετικέτες

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Λάδι στη φωτιά ρίχνει το ΝΑΤΟ



ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ - ΠΡΩΤΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΗΠΑ ΣΕ ΡΩΣΙΑ

Όλο και περισσότερες δυνάμεις εντάσσει στη στρατιωτική εξίσωση το ΝΑΤΟ σε μια ύστατη προσπάθεια να πιέσει τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της από την χερσόνησο της Κριμαίας και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της με την Ουκρανία.
Με μια δήλωση, βγαλμένη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουνσεν ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες την πλήρη στήριξη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας, καλώντας τη Μόσχα να αποφύγει οποιαδήποτε περαιτέρω επέμβαση στο ουκρανικό έδαφος. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση φρόντισε να κουνήσει επιδεικτικά το δάχτυλο στη Μόσχα, ξεκαθαρίζοντας πως οι Βρυξέλλες θα προχωρήσουν άμεσα στην επιβολή ταξιδιωτικών κυρώσεων και στο «πάγωμα» οικονομικών πόρων, σε περίπτωση που το Κρεμλίνο δεν καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με το Κίεβο.

Νωρίτερα, ο Άντερς Φογκ Ράσμουνσεν είχε φροντίσει να γίνει γνωστό το «πάγωμα» όλων των επαφών αξιωματούχων του ΝΑΤΟ με τη Μόσχα και η ενίσχυση της πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας της Συμμαχίας με τις νέες Αρχές της Ουκρανίας. Το παράδοξο πάντως είναι ότι το ΝΑΤΟ αναμειγνύεται σε μια περιοχή εκτός του Ατλαντικού Συμφώνου και παραβλέπει το γεγονός ότι στην Κριμαία υπάρχει ιδιαίτερο καθεστώς αυτονομίας. Η Σεβαστούπολη ανήκει με καθεστώς... leasing στη Ρωσία ως το 2042 και με δικαίωμα πενταετούς παράτασης, ενώ η πλειοψηφία του πληθυσμού στην Κριμαία είναι Ρώσοι (ρωσόφωνοι για να είμαστε political  correct).
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, υπέγραψε απόφαση η οποία προβλέπει την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών και «πάγωμα» πόρων σε Ρώσους αξιωματούχους και στελέχη της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο με τις ενέργειές τους «την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».


Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έκανε γνωστό πως υπερδιπλασιάζει τον αριθμό των μαχητικών που περιπολούν στον εναέριο χώρο των κρατών της Βαλτικής στο πλαίσιο της αποστολής του NATO, προσθέτοντας ότι αποστέλλει στην περιοχή αυτή ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών.
Ήδη, το ρωσικό RT μετέδωσε πως 12 αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 εστάλησαν στην Πολωνία, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθούν στρατιωτικά γυμνάσια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των πολωνικών εφημερίδων «Gazeta Wyborcza» και «Rzeczpospolita», τα μαχητικά θα προσγειωθούν στην αεροπορική βάση Λασκ στα κεντρικά της Πολωνίας.

Την Τετάρτη το Πεντάγωνο ανέφερε πως αξιωματούχοι της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταφερθούν μέσα στις επόμενες ημέρες στην Πολωνία, προκειμένου να βοηθήσουν στην εκπαίδευση Πολωνών πιλότων σε συνθήκες πολεμικής σύρραξης.
«To NATO στηρίζει την κυριαρχία της Ουκρανίας»
«Η Βορειοατλαντική Συμμαχία στηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» τόνισε σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, χαρακτηρίζοντας την κρίση στην Κριμαία ως τη «μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

Ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν κάλεσε το Κρεμλίνο να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις πίσω στις βάσεις και να αποφύγει οποιαδήποτε περαιτέρω επέμβαση στο ουκρανικό έδαφος.
«Η Ουκρανία είναι πολύτιμος και παλαιός σύμμαχος. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές το ΝΑΤΟ στηρίζει την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ στηρίζει την κυριαρχία, την (εδαφική) ακεραιότητα και τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Η κρίση δεν αφορά μόνο στην Ουκρανία και η κρίση έχει σοβαρές επιπτώσεις για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρω-ατλαντική περιοχή συνολικά. Βρισκόμαστε σαφώς ενώπιον της μεγαλύτερης απειλής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
«Η Ρωσία πρέπει να θέσει ένα τέλος στη στρατιωτική κλιμάκωση στην Κριμαία, να αποσύρει τις δυνάμεις της στις βάσεις τους και να αποφύγει οποιαδήποτε ανάμειξη αλλού στην Ουκρανία» πρόσθεσε.
Στις 16 Μαρτίου θα διεξαχθεί σχετικό δημοψήφισμα για το αν τελικά η Κριμαία θα αποτελέσει τμήμα της Ρωσίας ή θα παραμείνει στην Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία τάχθηκε ομόφωνα την Πέμπτη η τοπική Βουλή.
Aμερικανικό αντιτορπιλικό στη Μαύρη Θάλασσα
Το USS Truxtun, ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό με κατευθυνόμενους πυραύλους, οδεύει προς τη Μαύρη Θάλασσα όπου θα λάβει μέρος σε γυμνάσια με βουλγαρικές και ρουμανικές ναυτικές δυνάμεις.
Τα γυμνάσια αυτά είχε προγραμματιστεί να διεξαχθούν πολύ καιρό πριν από την κρίση στην Ουκρανία, όπως διευκρίνισε σήμερα Πέμπτη το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.
Η ανακοίνωση αυτή δόθηκε στην δημοσιότητα μία ημέρα αφού το Πεντάγωνο αποκάλυψε τα σχέδιά του να διαθέσει περισσότερα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ για την προστασία του εναέριου χώρου των χωρών της Βαλτικής, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους συμμάχους οι οποίοι έχουν θορυβηθεί από τη στάση της Ρωσίας απέναντι στην ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.
Κυρώσεις σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων από τις ΗΠΑ
Την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών και πάγωμα πόρων σε Ρώσους αξιωματούχους και στελέχη της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας αποφάσισε να επιβάλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος θεωρεί τη συγκεκριμένη κίνηση απαραίτητη, καθώς οι αξιωματούχοι αυτοί θεωρούνται υπεύθυνοι για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κριμαία και με τις ενέργειές τους «απειλείται η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα, η εθνική κυριαρχία ή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υπέγραψε μια εκτελεστική εντολή -το ανάλογο του προεδρικού διατάγματος-, με στόχο να τιμωρηθούν οι Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι που η Ουάσινγκτον θεωρεί πως ευθύνονται «για την εξελισσόμενη ρωσική εισβολή» στην περιοχή της Κριμαίας, στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία.
Η κρίση στην Ουκρανία και η εισβολή έχουν ανακινήσει παλιού τύπου εντάσεις, που παραπέμπουν στον Ψυχρό Πόλεμο σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές.

Ο Ομπάμα προσπαθεί να επιβάλει τη διεθνή διπλωματική απομόνωση της Μόσχας λόγω της εισβολής της στην Κριμαία, που ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε πως είχε στόχο να προστατευτούν οι Ρώσοι υπήκοοι και οι ρωσόφωνοι Ουκρανοί στη χερσόνησο αυτή της Μαύρης Θάλασσας.
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ακόμη πως «καλούμε τη Ρωσία να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που της παρουσιάζεται για να διευθετήσει αυτή την κρίση αρχίζοντας απευθείας και άμεσα έναν διάλογο με την κυβέρνηση της Ουκρανίας».
Το περιεχόμενο της εντολής
Η εντολή αυτή, διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του, αποτελεί «ένα ευέλικτο εργαλείο, το οποίο θα μας επιτρέψει να επιβάλουμε κυρώσεις σε εκείνους, οι οποίοι ενέχονται πιο άμεσα στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής επέμβασης στην Κριμαία, και δεν αποκλείει τη λήψη περαιτέρω μέτρων εάν η κατάσταση επιδεινωθεί».

Επιπλέον το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει περιορισμούς και κυρώσεις σε βάρος αριθμού προσώπων, κυβερνητικών αξιωματούχων και μη, όσον αφορά στις χορηγήσεις θεωρήσεων διαβατηρίου στη Ρωσία και την Κριμαία για τους ίδιους λόγους.
Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν επίσης, πέρα από φυσικά πρόσωπα, και σε νομικά πρόσωπα τα οποία υπονομεύουν «τις δημοκρατικές διαδικασίες ή τους θεσμούς» ή προσπαθούν να επιβάλουν την «εξουσία της σε οποιοδήποτε τμήμα της Ουκρανίας χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης του Κιέβου».
Συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ στη Ρώμη
Η ανακοίνωση των κυρώσεων έγινε τη στιγμή κατά την οποία στη Ρώμη βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και του ομολόγου του της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Ρώμη σε μια σύνοδο για τη Λιβύη που όμως επισκιάστηκε πλήρως από τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι οι οποίοι ήταν παρόντες στη συνάντησή τους, οι Κέρι και Λαβρόφ χαμογέλασαν ευγενικά ο ένας στον άλλο, αντάλλαξαν χειραψία και κλείστηκαν στο δωμάτιο για τη συζήτησή τους, την τρίτη μέσα σε δύο ημέρες.
Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κέρι, ο Λαβρόφ δήλωσε πως «δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία» ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
«Προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε στη διεθνή κοινότητα ότι έχουμε (καταλήξει σε) μια συμφωνία» φέρεται να δήλωσε ο Λαβρόφ στη Ρώμη.
Νωρίτερα, ανώτατο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι Ευρωπαίοι ήταν ενήμεροι εκ των προτέρων για την απόφαση αυτή και το περιεχόμενο των κυρώσεων.

Πηγή : zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου